Kort Utrechts Popnieuws Week 50

Met nieuws over onder meer Machinist, Proeflokaal, Puurwerk, Hummingville, The Maureens en Mister and Mississippi.

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

De redactie van 3voor12/Utrecht wordt overstelpt met muzieknieuws, persberichten, nieuwtjes, releases en wat dies meer zij – te veel om mee te nemen, hoewel we natuurlijk ons best doen! In onze rubriek Kort Utrechts Popnieuws zetten we wekelijks het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem voor je op een rij. Deze week een propvolle editie met nieuws over onder meer Machinist, Proeflokaal, Puurwerk, Hummingville, The Maureens en Mister and Mississippi.

Heb je zelf ook nieuws of tips uit de regio? Mail naar persberichten@3voor12utrecht.nl!

Machinist cd-release in Das Spectrum
Das Spectrum is zaterdag 15 december het decor van de cd-release van Convergence van Machinist, gepresenteerd door het label Narrominded. Convergence is vorig jaar opgenomen tijdens een labelnight van Narrominded en wordt nu ook uitgebracht op cd. Het album is één lange track die is opgebouwd uit geluidsgolven, piano- en veldopnames. Het resultaat wisselt tussen minimaal en hard. Support komt deze avond van Coen Oscar Polack, die een nieuw werk voor saxofoon en verkeerslichten uit Hong Kong presenteert, en van het Cinema Perdu-project. Onder die naam maakt the [law-rah] collective’s Martijn Pieck mooie suround soundtracks zonder film. Deze avond is zijn allereerste solo-uitvoering. Naast de optredens wordt er ook visueel werk van Machinist tentoongesteld. De deuren gaan open om 20.30 uur en de entree is 6 euro.

 


Derde editie Puurwerk in Hofman Café
Maandag 17 december vindt de derde editie van Puurwerk plaats. In een serie van vier avonden worden zangers van bekende en onbekende Nederlandse bands uitgenodigd om zonder hun bands op te treden. Hun performance wordt zogezegd uitgekleed tot enkel de zanger en zijn gitaar; volgens de organisatie de puurste vorm. Hofman Café aan het Janskerkhof verzorgt de sfeervolle en warme omgeving waarin de solo-interpretaties worden getoond aan het publiek. In deze editie: Charlie Jones (Charlie Jones’ Big Band) en Annelotte de Graaf (Oh, Brave Wide Eyes). Laatstgenoemde zal zelfs een speciale gast meenemen deze avond! Toegang is gratis. Het programma begint om 21.30 uur en is rond 23.00 uur afgelopen.
Lees hier ons verslag van de tweede editie.

Proeflokaal 100
Dinsdag 18 december vindt de honderdste en tevens laatste editie plaats van Proeflokaal, dé muzikale proeftuin voor experiment en elektronica. Dit schrijft de organisatie zelf: “Om ons roemrucht verleden te vieren en de toekomst uit te luiden, gooien we de stoelen aan de kant en presenteren we een feestprogramma vol vertier en vermaak. Verwacht veel lawaai, danseressen, slagroomtaart, knoppendraaiers, blazers en percussionisten, dit alles omlijst door het Proeflokaal Showorkest. De uitsmijter maken we onder een besneeuwde hemel, met glühwein en het brullende geluid van een BMW-motorfiets.” Aan deze laatste editie wordt meegewerkt door onder anderen Mario van Etten, The Void Pointers, Barbara d’Agostino, Jan Schellink, Bosgraaf&Tamminga, Arne van den Berg, Gijs van Straalen en Jochem van der Heide. Misschien is het niet de laatste keer dat je het experiment kunt zien, maar wel de laatste keer in deze vorm. Ons advies is dan ook: gaan!

 


Hummingville brengt single/videoclip 'Big Blue Monsters' uit
Eind november verscheen 'Big Blue Monsters' van Hummingville als videoclip nadat de band het nummer al eerder als single had uitgebracht. De single is afkomstig van Hummingville's debuutalbum With An Elephant In A Room dat in april 2012 uitkwam, en is een typisch winterliedje met sfeer, intimiteit en een uitgebreid strijkersarrangement. De bijbehorende clip is verzorgd door kunstenaar/animator Tom Schrooten, animator Thijs Koole en illustratrice Iris Deppe, die eerder dit jaar de Fiep Westendorp-prijs won en verantwoordelijk is voor het veelbesproken artwork van With An Elephant In A Room. Eind 2012, begin 2013 gaat Hummingville op huiskamertour. In huiskamers door heel Nederland geeft Hummingville concerten in intieme setting en met aangepaste maar toch rijke arrangementen. Actuele tourdata zijn beschikbaar via de website.


Elfstedentocht van The Maureens en Breitner begonnen
Ok, we hebben even zitten slapen. Montana heet dus inmiddels The Maureens. Maar verder is er gelukkig niet veel veranderd. The Maureens refereren met meerstemmige zang en door Big Star en Beach Boys geïnspireerde nummers aan de tweede helft van de jaren zestig. Het debuutalbum van The Maureens zal naar verwachting in het voorjaar van 2013 uitkomen. Ondertussen is de band samen met Breitner begonnen aan een elfstedentocht die de beide bands via elf duo-optredens in onder andere Groningen, Amersfoort, Utrecht, Den Haag en Venlo naar de finish brengt in Zwolle op 16 maart 2013. Op 15 februari 2013 staan beide bands in ACU.


Data voor opvolger Festival a/d Werf en Springdance bekend
In het voorjaar werd al bekend dat Festival a/d Werf en Springdance in 2013 opgaan in één nieuw Utrechts festival. Het festival toont vooral internationaal, innovatief podiumkunstenaanbod in de disciplines theater, dans en de cross-overs daartussen, maar hopelijk ook muziek. Dit nieuwe podiumkunstenfestival vindt plaats van donderdag 16 tot en met zondag 26 mei 2013. De naam van het festival wordt op zondag 13 januari bekendgemaakt in de Winkel van Sinkel, tijdens de Culturele Zondag / Nieuwjaarsduik, die geheel in het teken staat van de Utrechtse festivals.

Nieuwe single Lukas Batteau in première bij Nachtegiel
In december verschijnt ‘The Substance Of Things’, de nieuwe single van de Utrechtse singer-songwriter Lukas Batteau. De single is afkomstig van de onlangs uitgebrachte EP Lukas Batteau. Ondertussen werkt Batteau alweer aan een nieuwe EP die naar verwachting in april 2013 uitkomt. ‘The Substance Of Things’ ging in première tijdens de Nachtegiel-show van 30 november. Even scrollen totdat de muziek begint.

Nieuw werk Sur Nilsson
2012 was een druk jaar voor Sur Nilsson met onder andere de finale van de Clash of the Titans, Grote Prijs van Nederland, Popronde en vele andere shows. In het voorjaar van 2013 wil de band een nieuwe EP uitbrengen, maar om ons zoet te houden, hebben ze twee nummers op bandcamp gezet die afgelopen oktober in de oefenruimte zijn opgenomen.

Voorproefje van debuutalbum Mister & Mississippi
Op 28 januari 2013 verschijnt het debuutalbum van Mister & Mississippi dat ze op 25 januari presenteren in Tivoli de Helling. Vooruitlopend op de presentatie heeft de band, die genomineerd is voor een 3voor12/Utrecht Award als meest veelbelovende Utrechtse artiest, een teaser uitgebracht in de vorm van het nummer ‘Northern Sky’.


Let's Go Eskimo: 'achter de schermen'-verslag van het maken van 'Stepping in Line'
Het is alweer even geleden dat de EP ‘Stepping in Line’ van Let’s Go Eskimo verscheen. Zo’n 10 maanden na de releaseshow in EKKO is nu een 'achter de schermen'-verslag verschenen van dat optreden en van het maken van de video bij het titelnummer. Enjoy!


Nieuwe track van Men of Mega
En om deze Kort Utrecht Popnieuws-editie af te sluiten een nieuw nummer van Men of Mega: ‘Deleuze and the Lacanian Real’.