Weekagenda week 19 Weekagenda week 19

Sonny & the Sunsets, Mount Kimbie, Daedelus, Breaking the Waves, Utrecht Popprijs, Symphonica Elektronica, Kurt Vile, Rachèl Louise

, Tekst: Marc van der Laan

Weekagenda week 19

Sonny & the Sunsets, Mount Kimbie, Daedelus, Breaking the Waves, Utrecht Popprijs, Symphonica Elektronica, Kurt Vile, Rachèl Louise

Tekst: Marc van der Laan ,

Een gevarieerde maar mooie muziekweek ligt in het verschiet. De door Source gepresenteerde show van Mount Kimbie en Daedelus kon stiekem wel eens heel bijzonder worden. Check ook onze andere tips.

Sonny & the Sunsets, Mount Kimbie, Daedelus, Breaking the Waves, Utrecht Popprijs, Symphonica Elektronica, Kurt Vile, Rachèl Louise

Een gevarieerde maar mooie muziekweek ligt in het verschiet. De door Source gepresenteerde show van Mount Kimbie en Daedelus kon stiekem wel eens heel bijzonder worden. Zaterdag kun je ’s middags naar de halve finale van De Utrecht Popprijs en ’s avonds naar Symphonica Elektronica. De wat meer experimenteel ingestelde lezers kunnen zich vanaf donderdag onderdompelen in het werk van Peter Adriaansz en als we de berichten op twitter mogen geloven kon het zondag bij Kurt Vile wel eens lekker druk worden.


Wanneer: woensdag 11 mei 2011
Wat: feelgood indiepop, stonerpunk en indie
Waar: dB’s
Wie: Sonny & the Sunsets, Trophy Wife en Wooden Horse Toy

Waarom: De westcoast indiepop van Sonny & the Sunsets (op Fat Possum!) past prima bij deze, naar verwachting, zonnige woensdag. De band mengt Jonathan Richman, Velvet Underground, surfsongs à la de Beach Boys en - recenter -  Wavves tot een aanstekelijk geluid. Verder speelt Trophy Wife, een Amerikaans stonerpunk-duo. De avond begint met het allereerste optreden ooit van Wooden Horse Toy, het solo side-project van Lost Bear-gitarist Gino Miniutti. Op zijn bandcamp zijn al drie nummers te horen. Benieuwd of de titel van het nummer Travis Henderson verwijst naar de hoofdpersoon uit de indrukwekkende Wim Wenders-film Paris, Texas.


Wanneer: donderdag 12 t/m zondag 14 mei 2011
Wat: Festival Breaking the Waves & Rumor 65
Waar: Theater Kikker, EKKO en SJU Jazzpodium
Wie: Slagwerk Den Haag, VocaalLAB, Catch gitaarensemble, Ensemble MAE, Ensemble Modelo62, Ensemble Klang, Lysn, Capillary Action

Waarom: Wij van 3VOOR12/Utrecht hebben een zwak voor festivals op de rand van pop en experiment. Ons oog viel dan ook op Breaking the Waves. Vanaf donderdag vindt onder die naam een driedaags festival plaats in Theater Kikker en een aantal andere locaties rondom de Nederlandse componist Peter Adriaansz (1966). Omdat we niet zo bekend zijn met het werk van Peter Adriaansz hebben we site van het festival even geraadpleegd. Daarop staat dat in het werk van Adriaansz tijd en vorm een belangrijke rol spelen. Hij creëert een geheel eigen wereld en taal die liefhebbers van hedendaagse en elektronische muziek (ambient, drones) aanspreekt. Om optimaal van deze bijzondere luisterervaringen te kunnen genieten zijn bij de meeste concerten de stoelen vervangen door comfortabele zitzakken, ligbedden en yogamatten!

Donderdag opent het festival op een bijzondere plek: de oude Zagerij van De Pastoe Fabriek, gelegen aan de Vaartsche Rijn. Daar hoor je Prana, uitgevoerd door Slagwerk Den Haag, VocaalLAB en Catch gitaarensemble (met Raphael Vanoli van Knalpot!). Een bijzonder werk dat vanwege de speciale bezetting maar zelden wordt uitgevoerd.

De 65e, speciale Rumor-editie is onderdeel van Breaking the Waves. Ensemble Klang brengt de première van Wave 2, een nieuw werk van Adriaansz voor elektrische gitaar, piano, saxofoon en slagwerk en Fragments van Seung Ah-Oh. In EKKO speelt het kwartet Lysn een meditatieve set improdelica. In SJU Jazzpodium hoor je tenslotte Capillary Action, een bont Amerikaans gezelschap dat stuiterende math- en theatrale jazzpop ten gehore brengt. Zoals bekend wandel of fiets je bij Rumor van podium naar podium.


Wanneer: donderdag 12 mei 2011
Wat: Source on Stage
Waar: EKKO
Wie: Mount Kimbie, Daedelus

Waarom: Mount Kimbie was afgelopen augustus nog te zien op Lowlands. De poststep van het duo – volgens verslaggever Jacco Hupkens de ontbrekende schakel tussen dubstep en folktronica - pakte daar live verrassend goed uit. Met een aantal stevige beats zorgden ze ervoor dat hun ambient elektronica voldoende pit kreeg. In EKKO zouden ze zomaar nóg beter uit de verf kunnen komen. En dat is nog maar het begin want na Mount Kimbie is het podium voor Daedelus. Op een basis van vervreemdende beats maakt hij samplepop waarbij de samples echt overal vandaan kunnen komen: behalve – natuurlijk - soul en funk ook easy listening, bossa nova en klassieke muziek. Supergave line-up! Mount Kimbie begint om 21.45 uur en tegen middernacht neemt Daedelus het stokje over.


Wanneer: zaterdag 14 mei 2011
Wat: halve finale De Utrecht Popprijs
Waar: garages in de binnenstad (vanaf 14.00 uur)
Wie: A Polaroid View, Dirty Tuesday, Project D, Purest of Pain, Rachèl Louise, Yellowstone e.a.

Waarom: De lokale bandwedstrijden in de provincie Utrecht van dit seizoen zitten er op. Komende zaterdag kun je al die winaars zien en horen tijdens de halve finale van De Utrecht Popprijs, die net als vorig jaar plaatsvindt in drie garages in de binnenstad. Elf bands gaan hun best doen om één van de vier finaleplekken af te dwingen. Drie daarvan worden geselecteerd door de jury. De vierde band bepaal jij door in de week na de halve finale op de site van De Utrecht Popprijs op jouw favoriete act te stemmen. Wie de finalisten worden lees je als eerste bij ons. De halve finale begint op 14.00 uur en de toegang is gratis!


Wanneer: zaterdag 14 mei 2011
Wat: Symphonica Elektronica
Waar: Haarrijnse Plas, Utrecht
Wie: Tiefschwarz, T. Raumschmiere, Nuno dos Santos, Aeroplane, Mauro Picotto, Fritz Kalkbrenner, Kypski, Pitto, Boemklatsch en Wiekes

Waarom: Raadpleeg daarvoor het dossier dat we de afgelopen weken hebben aangelegd. Als de twee pre-parties van de afgelopen weken maatgevend zijn wordt het een leuk feestje. Check hieronder de pre-party met Dr. Lektroluv:Als je na Symphonica Elektronica nog niet bent uitgedanst kun je na afloop nog terecht in Club Poema voor de officiële after-party, in Tivoli bij RAUW of in De Kelder in Amersfoort voor de derde editie van Ambitiebeesten. Op de line-up van Ambitiebeesten staan deze keer The Walk & Roger72, de spijkerharde live act Black Oysters en de Ambitiebeesten zelf.


Wanneer: zondag 15 mei 2011
Wat: poprock
Waar: Hofman Café (20.30 uur)
Wie: Rachèl Louise en Mezlev

Waarom: Aan ambities geen gebrek bij Rachèl Louise die je twee weken geleden nog hebt kunnen zien bij Club 3VOOR12/Utrecht. De 3VOOR12/Utrecht selecteert van april zet deze weken nieuwe stappen. Ze is geselecteerd voor de Popronde, met Hardcore staat ze op 3VOOR12’s Hollands Nieuwe 18, zaterdag speelt ze in de halve finale van de Utrecht Popprijs en om het af te maken presenteert ze zondag in Hofman Café haar debuut-EP Living in Holland. Uiteraard doet ze dat door een live-set te spelen. De toegang is gratis!


Wanneer: zondag 15 mei 2011
Wat: lo-fi rock en post-doo wop
Waar: Tivoli de Helling
Wie: Kurt Vile & the Violators, Idiot Glee en Spindrift

Waarom: Voormalig The War On Drugs-gitarits Kurt Vile is ongekend productief, sinds hij uit die band is gestapt. Vier albums in minder dan vier jaar waarvan de laatste twee op het Matador-label. Zijn nieuwe album Smoke Ring For My Halo is goed ontvangen, en terecht. Goede songs, beter opgenomen maar zonder het typerende lo-fi gevoel te verliezen. Zijn lome stem is daar mede debet aan. Met Jesus Fever, Baby’s Arms en Society Is My Friend beschikt Vile ook over een paar potentiële underground-hits.
Voorprogramma is Idiot Glee die tijdens het vorige Le Guess Who-festival veel indruk maakte met een wonderschone sessie op het dak van de Neudeflat. Tijdens zijn optreden in de Spiegelbar van Tivoli kwam zijn met keyboards, samples en looppedaal gemaakte post-doo wop iets minder goed uit de verf. Maar uit zijn set klonk zoveel potentie dat we al een tijdje uitkijken naar een hernieuwde kennismaking. Zijn album Paddywhack staat tijdelijk op de 3VOOR12 luisterpaal.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht