The Next Big Thing: Belgium The Next Big Thing: Belgium

Waar Belgische beloftes worden waargemaakt

, Tekst: Alice Boothby / Foto's: Robin Clemens

The Next Big Thing: Belgium

Waar Belgische beloftes worden waargemaakt

Tekst: Alice Boothby / Foto's: Robin Clemens ,

De Belgen komen er aan! Drie jonge Belgische bandjes hebben zich in de Utrechtse EKKO van hun beste kant laten zien. Hierna zullen Parijs en zelfs London volgen. Zullen zij de harten van de Nederlanders kunnen stelen?

Waar Belgische beloftes worden waargemaakt

Dat België een vruchtbare bodem is voor veel goede bandjes, wisten we zo ondertussen wel. Maar of we nu echt op de hoogte zijn van de jongste generatie? Het Belgische label Keremos heeft het slim bekeken en stuurt drie zendelingen in bandvorm naar London, Parijs en naar - juist - Utrecht. Deze jonge honden moesten afgelopen woensdag in hapklare brokken van veertig minuten ook ons nuchtere Hollanders overtuigen van hun talent. En of dat gelukt is? Amai, zoals de Vlamingen dat zo mooi zeggen. Dat absoluut.

De jongens en meisje van School is Cool hebben er wel zin in, wanneer ze rustig achteroverhangen in de kleine backstage ruimte van EKKO. De toetseniste, violiste en zangeres van de band, Nele, haakt rustig een hip donker blauw vestje. De jongens drinken bier uit blik. Utrecht is de eerste stad van de driedelige tour, zo vertelt zanger Johannes Genard. Een tour die ze doen voor een paar pintjes, meer niet. En eigenlijk hebben ze hier ook het meeste zin in. “Het Nederlands publiek verschilt veel van het Belgische. Ze zijn enthousiaster, assertiever.” En met een album op komst hoopt de band uit Antwerpen op deze manier ook in Nederland naamsbekendheid te krijgen. “Antwerpse bands leven nog een beetje in de schaduw van dEUS”, zo vertelt Johannes. “Er is wel ruimte, maar het is juist zo tof als we buiten België ook opgepikt worden.”

The Galacticos
Slechts een handjevol toeschouwers staat in EKKO wanneer Willem Jongeneelen (Popjournalist, Belgisch bandjeskenner en OOR-recensent) de avond introduceert. Het is jammer dat de opkomst zo laag is, voor zo’n leuk concept. De avond wordt afgetrapt door The Galacticos. Een catchy indie bandje met een hoge aaibaarheidsfactor dat 22 april nog een minuutje mocht spelen in De Wereld Draait Door. Aanstekelijke, gevarieerde nummers spannen de boventoon. Het klinkt Brits, energiek, origineel en zelfs een beetje als Weezer. Met als resultaat dat er binnen no-time wordt gedanst. In welke grot hebben wij de laatste tijd geleefd, zie je de Nederlanders denken. Hey, ze vinden het leuk, lees je met gemak van de gezichten van de Belgen af. Die vinken we af, hier zullen we nog wel eens wat meer van kunnen horen.  

Arquettes
Met een introductie van Jongeneelen dat Studio Brussel al om is, weet je eigenlijk dat het goed zit met Arquettes, het volgende bandje dat in rap tempo volgt. Gitaren worden stevig ingezet, zoals dat bij stonerrock het geval is. Het is hard, zo nu en dan elektronisch maar met een flinke dosis bescheiden Belgische charme. Een mediahype veroorzaakte dit bandje met hun recente videoclip bij de single ‘Gutters’ waarbij Gentse politici werden omgetoverd in rocksterren. Opzwepend, vuig en dan ook nog makkelijk in het gehoor liggend. De jongens en meisje van Arquettes weten het waar te maken.

School is Cool
Maar de absolute klapper van de avond is het aanstekelijke School is Cool. Eerder werden zij beschreven als een mengeling van Arcade Fire, Beirut en Vampire Weekend. En die beschrijving blijkt aardig te kloppen. Het is jong, fris, nieuw, aanstekelijk en brengt vooral zoveel plezier met zich mee. De enorme chemie tussen de bandleden is vanaf het eerste nummer zichtbaar. Ze kijken elkaar grinnikend aan. Schreeuwen allen hard mee met de nummers, ook al hoeft het niet. Ze dansen, ze springen. “We zijn blij dat we na een lange winterslaap uit onze cocon mogen komen,” verkondigt Nele. Maar van die winterslaap is niets te merken. Met opzwepende Vampire Weekend- (daar heb je ze!) achtige drumritmes weten zij iedereen aan het dansen te krijgen. En wanneer School is Cool het podium afloopt om a capella een nummer ten gehore te brengen, komt de assertiviteit van de Nederlander waar ze het eerder over hadden, tot zijn recht. “Zullen we erbij gaan zitten?” wordt er uit het publiek geroepen. “Dat is best!” roept een bandlid terug. Niemand twijfelt. Binnen luttele seconden zit iedereen op de vloer ademloos te luisteren.

Drie bandjes later weten niet alleen wij, maar een groot gedeelte van de zaal het ook zeker. Van deze drie Belgische beloftes gaan we nog meer horen. Hou ze in de gaten!

Gezien: The Next Big Thing From ... Belgium met The Galacticos, Arquettes en School is Cool, woensdag 27 april 2011 @ EKKO

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht