Ponoka gehalveerd Ponoka gehalveerd

Voorman Rick de Gier mikt op doorstart in het theater na de zomer

, Tekst: Marc van der Laan

Ponoka gehalveerd

Voorman Rick de Gier mikt op doorstart in het theater na de zomer

Tekst: Marc van der Laan ,

Nog geen twee maanden na de presentatie van het nieuwe Ponoka-album Outtakes from the Revival Songbook hebben drie van de zes leden de band verlaten. Wij belden met voorman Rick de Gier over het waarom en hoe het nu verder moet.

Voorman Rick de Gier mikt op doorstart in het theater na de zomer

Drie van de zes leden van Ponoka hebben de band verlaten, het optreden op het Bevrijdingsfestival van Wageningen was het laatste in de oude bezetting. Nog maar twee maanden geleden presenteerde de band van voorman Rick de Gier het nieuwe, derde album Outtakes from the Revival Songbook in een vol EKKO. Het album is tevens de soundtrack bij Nineve, de debuutroman van De Gier. Het boek beschrijft het leven van Daan, een streng evangelisch opgevoede jongen die zich in Utrecht ontworstelt aan dat milieu en carrière maakt in het Nederlandse popcircuit. Het album fungeert als soundtrack bij het boek: elk hoofdstuk heeft een eigen liedje. Zowel boek als album zijn bijna unaniem positief gerecenseerd waarbij vooral de geslaagde samenhang tussen beiden wordt benadrukt.

In tegenstelling tot het verhaal in Nineve, waar de band van hoofdpersoon Daan uit elkaar valt na een ruzie tijdens een tournee, is het stoppen van drie van de bandleden in Ponoka min of meer gepland. Zowel bij de drummer als de zangeres speelde dit al langer. Met de drummer was afgesproken dat hij nog mee zou doen met de opnames van het album en een aantal shows, maar daarna zou stoppen. “Als je dertig bent in een bandje wilt zitten wordt het lastig te combineren met gezin, werk en studie”, legt De Gier uit.

Met veel positieve recensies op zak lijkt de timing niet zo handig. Voor Ponoka is dit echter een goed moment: de band had sowieso geen heel uitgebreide release tour gepland. De Gier: “We dachten: we doen vijf à zes shows rond de release en als die eerste buzz een beetje gaat liggen kunnen ze er uit. Dan pakken we een lange zomerstop en dan hoop ik in het najaar weer even te kunnen knallen.”

Dat het zeker niet het einde is van Ponoka wordt duidelijk als De Gier zijn plannen voor na de zomer uiteenzet. “Met onze releaseshow in de EKKO hebben we al een combinatie gedaan van voorleesfragmenten en liedjes. Volgens mij kan dat nog beter worden uitgewerkt.” Hij zou graag een theatertour willen doen waarin hij nog meer uit het boek wil halen en is al aan het nadenken over de mogelijkheden die er zijn. “Het lijkt me leuk om er een verhaal van te maken. Wat boekfragmenten, liedjes die daarbij passen en het mooi aan te kleden. Ik hoop dat dat lukt voor het najaar.” De combinatie van muziek met literatuur past ook goed bij een festival als Crossing Border. “Dat zou de kers op de taart zijn”, vertelt De Gier. “Maar ik moet nog kijken of dat allemaal te regelen valt.” De band is op dit moment al in één theater geboekt en is in bespreking over een paar andere dingen.

Wat volgens De Gier kan helpen is het feit dat een boek een wat langere adem heeft dan een popplaat. “Bij een popplaat is het zo’n twee maanden na de release wel zo’n een beetje op. Terwijl er bij boeken soms na vijf maanden nog recensies verschijnen.” Stoppen is voor hem duidelijk geen optie. Hoewel het in Nederland heel moeilijk is om van de muziek te leven is dat voor hem nog steeds een droom. “Ik ben inmiddels dan wel 30+ maar ik heb nog geen zin om die droom op te geven. Ik zou niet kunnen leven zonder dat ik liedjes maak. Als ik cd’s blijf uitbrengen moet je er ook bij spelen. Dat is ook leuk maar dan moet je dus gewoon andere wegen zoeken.”

Hoe het met band van Daan verder gaat kun je in Nineve lezen, maar voor Ponoka lijkt dit niet meer dan een hobbel op de weg waar ze wel weer over heen komen. “Het voelt niet alsof de band totaal op zijn gat ligt. De creatieve energie is er nog. In oktober willen we weer wat leuke dingen doen dus ik hoop dat het deze zomer lukt om wat mensen te vinden.”

Op de facebook van Ponoka staat meer informatie over de muzikanten die ze zoeken.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht