Gloedvolle heimweeliedjes van Happy Camper komen tot leven in Tivoli De Helling Gloedvolle heimweeliedjes van Happy Camper komen tot leven in Tivoli De Helling

Don’t Harold, Be Happy

, Tekst: Niels Spinhoven / Foto's: Irene Hadiprayitno

Gloedvolle heimweeliedjes van Happy Camper komen tot leven in Tivoli De Helling

Don’t Harold, Be Happy

Tekst: Niels Spinhoven / Foto's: Irene Hadiprayitno ,

Dat Happy Camper, ooit begonnen als een idee van toetsenist en liedjesschrijver Job Roggeveen, zou touren met de vrijwel voltallige sterrencast, werd voor onmogelijk gehouden. Toch lukte het om een aantal data te prikken. Op 20 mei stond Happy Camper in Tivoli De Helling. 3VOOR12/Utrecht doet verslag.

Don’t Harold, Be Happy

“But if this world is coming to an end I hope it will be born again”, zingt Helge Slikker in ‘All these lousy Conversations’. Happy Camper speelt in Tivoli De Helling op 20 mei, de avond voor de dag des oordeels. Tenminste, als we onheilsprofeet Harold Camping hadden moeten geloven. Dat het einde der tijden vooralsnog uitbleef, mag inmiddels duidelijk zijn. Maar als Happy Camper het laatste optreden aller tijden was geweest, dan was het in ieder geval bijzonder.

Happy Camper begon lang geleden als een droom van El Pino & The Volunteers-toetsenist Job Roggeveen om een plaat te maken met perfecte popliedjes die een stap weg zetten van de indiepop om plaats te maken voor invloeden uit de gipsy-, de jazz-, de chanson- en Amerikaans-Canadese songwritertradities. Het resultaat zag in februari het licht in de vorm van een album met veertien liedjes die hoorbaar met zorg en liefde gearrangeerd, ingespeeld en ingezongen zijn. Roggeveen wist een elftal gastzangers van naam bijeen te brengen wiens stemmen de karakters van de liedjes konden weergeven. Daarnaast creëerde Roggeveen met zijn animatiestudio een met wisselend succes kamperende yeti genaamd Manfred, die te zien is in de clips bij de nummers.

De ingrediënten nostalgie, sterke en veelzijdige liedjes en een mediagenieke mascotte in de persoon van Manfred maken het project Happy Camper tot een succes. De eerste single ‘Born With A Bothered Mind’ wordt opgepikt door iTunes als single van de week, het album haalt de top 10 in de albumcharts en de band mag ‘de minuut’ van DWDD verzorgen. Even leek het hierbij te blijven, maar met een korte serie van vier live-shows in april en mei wordt het onmogelijke gepresteerd door vrijwel alle zangers en muzikanten meerdere keren op een podium te krijgen. De show in Tivoli van vanavond is de laatste van deze serie.

Als de band om half tien het podium opkomt, treft ze een vol – want uitverkocht – en vooral ongeduldig Tivoli De Helling. De Amsterdamse singer-songwriter Case Mayfield heeft het publiek kort daarvoor opgewarmd met een set liedjes die we eerder hoorden in het voorprogramma van Novack. De live-bezetting van Happy Camper bestaat uit El Pino & The Volunteers, aangevuld met violist Ben Mathot en Edward Capel op de klarinet. De hoorbaar op elkaar ingespeelde Volunteers leggen een rimpelloze basis, waarop de elkaar in rap tempo afwisselende leadzangers en het duo Mathot/Capel kunnen stralen. En dat ook doen. Het is mooi om te zien hoe Marien Dorleijn in ‘Follow You Around’ de nadruk legt op het ritme van het liedje, zoals hij dat ook bij Moss doet. De combinatie van de jazzy timing van Janne Schra en het walsende ritme van ‘Made To Be Wanting’ is onweerstaanbaar. Johannes Sigmund (Blaudzun) zingt alsof hij op de hielen wordt gezeten in het ongedurige ‘Run’. Het hoogtepunt van de revue is het met gejoel ontvangen en swingende ‘Born With A Bothered Mind’.

Van het album bekende liedjes worden afgewisseld met onbekend materiaal, zoals Roggeveen solo op de vleugel, begeleid door een nieuw clipje van een badminton spelende Manfred. Uit het schijnbaar achteloze gemak waarmee de totale band de liedjes op het podium (opnieuw) tot leven werkt, kan het niet anders dan dat Roggeveen, naast een uitstekend liedjesschrijver, een gedreven en perfectionistische bandleider is.

Dat ook Roggeveen nog niet het einde van de wereld voorzag, blijkt wel uit de toekomstplannen. “We gaan dit nog veel vaker doen”, roept hij aan het einde van de show. Laten we het vooral hopen, er zit vast nog veel muziek in het hoofd van Job Roggeveen. Happy Camper is in ieder geval nog te zien op 7 augustus tijdens een gratis openluchtconcert in het Vondelpark in Amsterdam en op 21 augustus in de Lima op Lowlands.

Gezien: Happy Camper, vrijdag 20 mei 2011 @ Tivoli De Helling, Utrecht. 

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht