deBeschaving is 'geen headliner- of studenten- maar belevingsfestival' deBeschaving is 'geen headliner- of studenten- maar belevingsfestival'

Utrechts festival gaat uitdaging aan op nieuwe plek en datum

, Ingmar Griffioen

deBeschaving is 'geen headliner- of studenten- maar belevingsfestival'

Utrechts festival gaat uitdaging aan op nieuwe plek en datum

Ingmar Griffioen ,

Festival deBeschaving is terug. Na twee jaar afwezigheid pakt het Utrechtse festival de draad op in de Botanische Tuinen op De Uithof. Op 18 juni, dus twee maanden vroeger dan gebruikelijk en op een nieuwe locatie, maar directeur André Baars gaat de uitdaging graag aan. "We hebben wel het gevoel dat we er extra hard aan moeten trekken, omdat we er twee jaar tussenuit waren."

Utrechts festival gaat uitdaging aan op nieuwe plek en datum

Festival deBeschaving is dit jaar terug. Na twee jaar afwezigheid pakt het Utrechtse festival de draad op in de Botanische Tuinen op De Uithof. Op 18 juni, dus twee maanden vroeger dan gebruikelijk en op een nieuwe locatie, maar directeur André Baars gaat de uitdaging graag aan. Vorig jaar september beloofde hij een terugkeer met spannende veranderingen en de nieuwe onderkop luidt: 'muziek, kunst en wetenschap'. Baars: "We hebben wel het gevoel dat we er extra hard aan moeten trekken, omdat we er twee jaar tussenuit waren."

Hoewel de conjunctuur niet direct gunstig lijkt om grote festivals (opnieuw) in de markt te zetten, heeft hij nooit getwijfeld, zegt Baars. "Dit is een rare tijd, maar toen we moesten stoppen in 2008, hadden we puur de intentie dat het tijdelijk was. Het is nooit de vraag geweest of we deBeschaving weer gingen doen, alleen wanneer." De terugkeer van deBeschaving is te danken aan de samenwerking met de Vrede van Utrecht, UMC Utrecht, SSH, de Hogeschool Utrecht en de Universiteit Utrecht, die dit jaar het 375-jarig bestaan viert. Niettemin is het wel de bedoeling om de komende jaren ook de tenten op te slaan op de studentencampus, zegt Baars.

De nieuwe locatie is volgens Baars beter dan het vorige festivalterrein rond Vredenburg Leidsche Rijn. "Ik ben erg blij met de verhuizing. We zitten nu juist dichter bij de stad en zijn beter bereikbaar. Er komen hier dagelijks 70.000 bezoekers, dus we hoeven niks te doen wat betreft logistiek en andere faciliteiten. Wel hopen we dat mensen zich inderdaad beschaafd gedragen, want het is een fragiel terrein."

Het terrein huisvestte in 2006 al eens een concert van De Dijk en zou nu een capaciteit hebben voor 7.500 tot 10.000 bezoekers. "Ik vind 7.500 een prachtig getal, dan heb je niet dat 'hudje mudje' gevoel. Dat is een mooi streven, we proberen toch weer het meest publieksvriendelijke festival van het land te zijn. Die filosofie staat nog keihard overeind. We hebben weer gratis wc's en parkeren." Tijdens de laatste editie in 2008 kwamen dankzij de samenwerking met The Alternative trekkers als Kate Nash, Babyshambles en Mogwai en trok deBeschaving ongeveer 6000 mensen.

De nieuwe datum van deBeschaving, zaterdag 18 juni in plaats van het eerste weekend van het september, heeft te maken met de nieuwe partners. Het festival vormt feitelijk de afsluiting van het lustrum van de Universiteit, maar opereert volgens Baars onafhankelijk. "We maken onderdeel uit van het lustrum, waarbinnen we ons eigen ding doen." Er kwamen geen dwingende verzoeken om Guus Meeuwis of Caro Emerald te boeken. "Daar hebben ze totaal niks over te zeggen. Wij hebben verstand van festivals en zij van wetenschap. Wat we wel samen doen is een wetenschapspodium met vijf producties. Daarvoor komt ook Frans de Waal invliegen vanuit Atlanta. Hij bestudeert onder meer bonobo-apen en legt de relatie tussen aap en mens."

deBeschaving is geen studentenfestival geworden, benadrukt festivaldirecteur Baars. "We gaan verder met de lijn die we in 2008 hebben ingezet. We gaan niet veranderen door Krezip en dergelijke weer neer te zetten en onze afkomst verloochenen. Wij zijn festival deBeschaving en dat vindt plaats in De Uithof. We zijn geen breed headline festival, maar een festival voor de beleving. Je moet er gewoon heen gaan en dan kom je verrijkt thuis."

Gisteren bevestigde het festival de komst van The Coral. Daarmee is ruim driekwart van het programma bekend. Het meest trots is Baars op de komst van Midlake. "Die komen speciaal over uit The States voor deze show en vliegen dan weer terug. Daar betaal je ook wel voor", geeft de directeur toe. "Ik ben ontzettend trots op onze programmeurs, die het door de economische crisis extra moeilijk hebben. En we zitten veel vroeger in het seizoen, wat ook lastig is. Je ziet door het hele festivallandschap dat het moeilijker is geworden, dat merk je ook met sponsors."

Festival deBeschaving, zaterdag 18 juni in het Utrecht Science Park op De Uithof. Met vijf podia, waaronder twee concertpodia en acts als Midlake, De Staat, Villagers, The Coral, Dazzled Kid, ASIWYFA, Hooverphonic, Pien Feith, Palmbomen, Morning Parade en Jungle By Night. Er is ook een Habek Dj Area en een caravanpodium met singer-songwriters.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht