Amanda Palmer, social media ninja Amanda Palmer, social media ninja

Wat Twitter allemaal teweeg brengt

, Tekst: Sabine Schoppers / Foto’s: Herre Vermeer

Amanda Palmer, social media ninja

Wat Twitter allemaal teweeg brengt

Tekst: Sabine Schoppers / Foto’s: Herre Vermeer ,

Amanda Palmer is een aantal dagen op vakantie in Nederland. En dat verloopt tot nu toe alles behalve rustig. Twee 'ninjagigs', een arrestatie, discussies binnen de social media over Nederlandse tolerantie en politiebeleid. Je zou haast vergeten dat ze ook gewoon muziek komt maken.

Wat Twitter allemaal teweeg brengt

Het begon allemaal met een tweet waarin Amanda Palmer (Dresden Dolls) opriep om te stemmen voor Utrecht of Amsterdam als locatie voor een 'ninja-gig'. Uiteindelijk eindigde dat in een gelijke score, waardoor ze besloot beide steden aan te doen. Woensdag 11 mei in Amsterdam en de dag erna in Utrecht. In de hoofdstad besloot Palmer midden op de Dam haar optreden te geven wat na ongeveer 20 minuten eindigde in haar arrestatie vanwege 'being too happy in public'. De arrestatie is uiteraard vastgelegd door het publiek en op internet te zien. De shirtloze 'voetensteun' werd trouwens ook meegenomen door de politie, maar mocht al snel weer weg. Palmer zelf heeft ongeveer een uur in een cel gezeten en is toen weer vrijgelaten met een boete.
Bij het optreden in de Spiegelbar van Tivoli vertelt Amanda het hele verhaal. De 'pissed policeman' zei dat ze haar hadden meegenomen omdat het volgens hen respectloos was om halfnaakt op te treden voor het monument op de Dam. Uiteindelijk werd ze vrijgelaten en kreeg ze een boete voor het drinken van bier in het openbaar. 'Palmer-gate' heeft indruk gemaakt; vrijwel alle Nederlandse (internet)media berichtten erover erover en ook in het buitenland werd het snel opgepikt.

Om niet nogmaals gearresteerd te worden, besloot Palmer in Utrecht een legale plek te zoeken voor haar tweede ninja-gig. Eerste locatie was galerij Ks21, maar deze werd uiteindelijk toch te klein bevonden. Na een nieuwe oproep en een heleboel heen en weer getwitter werd uiteindelijk Tivoli gestrikt als nieuwe locatie voor Palmers 'ninja-gig'.

Social media hebben een grote rol gespeeld in 'Palmer-gate', uiteraard ging de promotie van haar eerste kleinschalige 'ninja-gig' via Twitter, maar na haar arrestatie verspreidde het nieuws zich als een lopend vuurtje over het net. Ineens wist half Nederland van zangeres Amanda Palmer die gearresteerd werd door de Amsterdamse politie. Discussies laaiden op die vooral te maken hadden met 'Nederlandse tolerantie die afneemt' en 'het absurde optreden van de Amsterdamse politie'. 

Tijdens het optreden in Utrecht wordt goed duidelijk wat voor bekendheid 'Palmer-gate' de ninja-gigs hebben gebracht. Zonder enige reclame van Tivoli zelf, die bewust de promotie aan twitter en consorten gelaten hebben, is de Spiegelbar deze donderdagavond goed gevuld. Als Palmer aan het publiek vraagt wie pas na alles van gisteren bedacht had te gaan, steekt ruim 80 a 90% van het publiek de hand op. 

Wat volgt is een intiem, vrolijk en gezellig optreden in de Spiegelbar (ditmaal geheel arrestatie-vrij). Palmer laat zien een rasartiest te zijn die het publiek volledig betrekt bij haar show. Naast eigen werk, brengt ze ook een paar zeer geslaagde covers van onder andere Radiohead ten gehore.

Gezien: Amanda Palmer, donderdag 12 mei @ Spiegelbar, Tivoli

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht