Yellowstone wint tweede halve finale Geheim van Starsound

Complete line-up voor de finale op 2 april is bekend

Tekst: Niels Spinhoven / Foto's: Frans van Arkel ,

Het Geheim van Starsound van de Utrechtse Starsound Studio
heeft de tweede halve finaleronde achter de rug, waarin
achtereenvolgens Siberian Oxygen, Dirty Tuesday, Let’s Go
Eskimo, Yellowstone, Dropskill en Who versus Who acte de
presence gaven. 3VOOR12/UTRECHT doet verslag.

Complete line-up voor de finale op 2 april is bekend

Het bandjeswedstrijdenseizoen is in volle gang. Het Geheim van Starsound van de Utrechtse Starsound Studio is alweer toe aan de tweede halve finale. De eerste halve finale op 18 maart leverde Project D en Brothers on the Edge op als finalisten. De tweede halve finale gaat tussen achtereenvolgens Siberian Oxygen, Dirty Tuesday, Let’s Go Eskimo, Yellowstone, Dropskill en afsluiter Who versus Who.

Na een uitgebreide soundcheck waarbij met allerhande noodgrepen ongewenste feedback, gebrom en gezoem worden opgelost, start Siberian Oxygen. Het fris ogende drietal maakt persoonlijke en emotioneel beladen pop. Zanger René Mijderwijk lijkt de aan de songs ten grondslag gelegen emoties ter plekke te herbeleven. Ondanks de relatieve ingetogenheid van de set, stapt violiste Tessa Koppenberg met rode wangen het podium af.

Dirty Tuesday doet minder rustig aan. Het viertal combineert stonerrock met een grungy inslag en foute rockposes (voetje op de monitor). Zelf noemt de band het ‘moddervet’. Daar is niks tegenin te brengen. De liedjes van Dirty Tuesday zitten vol fijne riffjes en hooks waar je zomaar met je capuchon aan kan blijven haken. Dirty Tuesday zet de avond in de volgende versnelling.

Van een band met een naam die klinkt als een ongebruikelijk voorstel als Let’s Go Eskimo mag je hoge verwachtingen hebben. Die worden ingelost met een dosis energieke punkrocksongs van het type waarvan je met je vuist in de lucht gaat zwaaien. Goede inzet en energie ten spijt, 3VOOR12/Utrecht weet dat deze band nóg beter kan.

De volgende band in de line-up, de jonkies van Yellowstone overdonderen met hun gelaagde gitaarrock waarin werkelijk alles van forse proporties is. We zien grootse dramatiek, grote refreinen en een breed uitwaaierend bandgeluid, waarin met name gitarist Floris Hagemans een hoofdrol opeist; zijn voet is nooit ver weg van de effectpedalen.

Vanwege het uitlopen van het programma is een aardig deel van de jonge bezoekers er al vandoor als Dropskill start, maar het deert de Rotterdammers niet. Met veel energie en plezier schotelt de band een set voor met pompende, geëngageerde Nederlandstalige metal-hiphop cross-over. Vuist bij Yellowstone naar beneden gehaald? Hij kon bij Dropskill weer omhoog.

De laatste band gisteravond Who versus Who bevindt zich in het straatje van Krezip. Daarmee bedoelen we vlotte poprock, gespeeld door een enthousiaste jonge band die nota bene pas twee maanden bestaat en twee weken geleden al de kleine prijs van Nieuwegein won! Daar zit meer in.

Dat zag de jury ook zo. Omstreeks half twee en in afwezigheid van menig bandlid, werd de uitslag bekend gemaakt. Yellowstone werd tot winnaar van de avond uitgeroepen, Who versus Who werd een goede tweede.

Daarmee is de line-up van de finale bekend: Rachèl Louise(meteen door uit eerste voorronde), Jack’s Dignity (wildcard), het eerder genoemde Project D en Brothers on the Edge en dus Yellowstone en Who versus Who.

Gezien: De tweede halve finale van Het Geheim van Starsound, vrijdag 25 maart 2011 @ Starsound Studio

Te zien: De finale van Het Geheim van Starsound, zaterdag 2 april 2011, aanvang 20.00 @ Starsound Studio