Weekagenda week 9 Weekagenda week 9

History of Popquiz, Geheim van Starsound, De Staat instore, Clash of the Titans, The Lendyls, Naald en Kraak Café en I am Oak

, Tekst: Marc van der Laan

Weekagenda week 9

History of Popquiz, Geheim van Starsound, De Staat instore, Clash of the Titans, The Lendyls, Naald en Kraak Café en I am Oak

Tekst: Marc van der Laan ,

De agenda van deze week wordt gedomineerd door voorrondes en halve finales van de twee Utrechtse bandwedstrijden en vintage 50’s- en 60’s-feestjes. Let verder ook op het instore optreden van De Staat in Plato of het laatste On Claws-optreden van I am Oak.

History of Popquiz, Geheim van Starsound, De Staat instore, Clash of the Titans, The Lendyls, Naald en Kraak Café en I am Oak

Voorrondes en halve finales van de twee bandwedstrijden van de stad Utrecht domineren deze week de agenda. Daarnaast kunnen liefhebbers van vintage 50’s en 60’s hun hart ophalen. Let verder ook op het instore optreden van De Staat in Plato of het laatste On Claws-optreden van I am Oak.


Wanneer: woensdag 2 maart
Wat: History of Popquiz
Waar: dB’s
Wie: Common People

Waarom: we schreven het de vorige keer al: van popquizzen kunnen er niet genoeg zijn. De eerste editie van History of Popquiz leverde dan ook een vol dB’s op. Vanavond is er een nieuwe kans op onsterfelijke roem en toffe prijzen. Common People speelt een akoestische set in de pauze. Teams van maximaal drie personen kunnen meedoen maar als je in je eentje bent kun je ook nog ter plekke met andere deelnemers een team formeren.


Wanneer: donderdag 3 maart en vrijdag 4 maart
Wat: Het Geheim van Starsound, voorronde singer-songwriter (donderdag) en voorronde 5 pop/rock (vrijdag)
Waar: Starsound Studio
Wie: Singer-songwriters: Titus, JJ Meek, Siberian Oxygen, Rachel Louise, A3, Jasper Mook, Casper Adrien, Kingtonic, Corijn, The Streem / Pop/rock: June Noa, Jack`s Dignity, Dropskill, Icky The Ghost, Black Rose Gems

Waarom: maart is traditioneel de maand waarin van veel bandwedstrijden halve of hele finales plaatsvinden. Zo ver is Het Geheim van Starsound nog niet maar het schiet hard op. Op donderdag vindt de speciale singer-songwriter voorronde plaats met als deelnemers onder andere Casper Adrien, Kingtonic, Rachel Louise en JJ Meek. Vrijdag is de vijfde en één na laatste voorronde in de categorie pop/rock waarin vijf bands een plek in één van de twee halve finales proberen te veroveren.


Wanneer: vrijdag 4 maart
Wat: instore van De Staat (16.00 uur)
Waar: Plato
Wie: De Staat

Waarom: lekker! Een dag na de album release show in thuisstad Nijmegen en op de dag dat het nieuwe album Machinery in de winkels ligt doet De Staat een instore bij Plato. Voorlopig is dit hun laatste optreden in Nederland. Voordat ze op 14 april kun clubtour starten in Tivoli spelen ze eerst nog in de Verenigde Staten (o.a. SXSW), België en Engeland. Check het nieuwe album op de luisterpaal of kijk zaterdag naar de releaseshow bij 3 On Stage op Nederland 3. De laatste keer dat De Staat in de winkel aan de Voorstraat speelde was de band tot op de Neude te horen. Niet iedereen vond dat even tof gezien de tijdelijke stop van instore-optredens die volgde. Misschien doen ze het nu iets rustiger.


Wanneer: vrijdag 4 maart
Wat: Clash of the Titans, tweede halve finale
Waar: dB’s
Wie: A Polaroid View, The Brave, Lets Go Eskimo, The Nuke en Rachel Louise

Waarom: de Clash of the Titans is toe aan de tweede halve finale. De vijf bands die voor de laatste twee finaleplekken spelen zijn A Polaroid View, The Brave, Lets Go Eskimo, The Nuke en Rachel Louise. Die laatste heeft het maar druk want ze speelt een dag eerder ook al bij Het Geheim van Starsound.


Wanneer: vrijdag 4 maart
Wat: The Lendyls cd-presentatie
Waar: De Peppel
Wie: The Lendyls, Uncle Frankle, The Pleasure Principle

Waarom: De Peppel presenteert vanavond drie Utrechtse Britpop-bands. The Lendyls zijn al vijf jaar bezig en presenteren vanavond hun debuut EP The Most Unknown Band In The World. Aan zelfspot hebben ze in ieder geval geen gebrek, nu kijken of ze het ook muzikaal waarmaken. Support komt van twee – vooralsnog – bekendere bands: Uncle Frankle en The Pleasure Principle. Uncle Frankle presenteerde in oktober hun tweede EP Discrepancies in EKKO. Daarover schreven we toen: “Uncle Frankle staat. Uit alles spat overtuiging. Om het te maken, maar ook een diep verlangen om ons een fijne avond te bezorgen. Een aanstekelijke en sympathieke combinatie.” Ook The Pleasure Principle zagen we al eerder aan het werk: “Prettig gestoorde band met zanger die vergelijkingen met Art Brut oproept en songs waarvan het plezier afdruipt. The Pleasure Principle is leuk, onderhoudend en licht.“ Als de voortekenen niet bedriegen wordt het een enerverend britpop-avondje in De Peppel.


Wanneer: vrijdag 4 maart
Wat: Naald & Kraak Café
Waar: SJU Jazzpodium
Wie: Highway 54 en de dj’s van Naald en Kraak

Waarom: elke eerste vrijdag van de maand verandert het SJU Jazzpodium in het Naald en Kraak Café. De mannen van het collectief Naald en Kraak draaien dan de allerlekkerste  50's, 60's, 70's, rock ‘n roll-, soul-, en jazzplaten vanaf – hoe kan het ook anders - vinyl. Ook speelt er elke editie een band. Deze maand is dat het rockabilly gezelschap Highway 54.


Wanneer: zaterdag 5 maart
Wat: Sixties Soul Ska Beat Party
Waar: dB’s
Wie: The Stubbs en the Timeflies

Waarom: liefhebbers van sixties soul, ska en beat hebben een topweekend. Een dag na het Naald en Kraak Café kunnen ze in dB’s terecht voor een onvervalste Sixties Soul Ska Beat Party. Op het podium staan twee bands. The Stubbs staan garant voor instrumentale Nedersoul gespeeld op Hammond en gitaar. The Timeflies spelen sixtiesgarageclassics, maar voegen daar soul invloeden aan toe met de magische sound van het Vox orgel. Na afloop kun je verder dansen op (Northern-) Soul, R&B, Popcorn, (60s-) Beat, Boogaloo, Garage, Reggae en Ska uit de vinylkoffers van een aantal bekende Utrechtse deejays uit de vintage 50s en 60s scene (Naald en Kraak, Out on the Floor, Ska at de Stad, Twist Produksies). Party time dus!


Wanneer: zaterdag 5 maart
Wat: Snowstar labelnight
Waar: EKKO
Wie: I am Oak, Kim Janssen, Bart van der Lee

Waarom: vriend en vijand is het er over eens dat I am Oak met On Claws één van de betere Nederlandse albums van het afgelopen jaar heeft gemaakt. Sinds de release van het album in mei heeft de band tachtig shows in binnen- en buitenland gedaan en op in het oog springende plekken gespeeld zoals Into The Great Wide Open, Crossing Border, Noorderslag en DWDD. Het nieuwe album Oasem komt in mei uit maar voordat het zover is doet de band nog één afsluitend On Claws-optreden ons eigen EKKO. Het optreden staat vooral in het teken van On Claws maar er worden ook een paar nieuwe nummers gespeeld. Laat je nog één keer betoveren door één van de beste bands in Utrecht, wat zeg ik, in Nederland. Kim Janssen en labelgenoot Bart van der Lee verzorgen het voorprogramma. Let op: de kaarten gaan hard!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht