Tweetakt-festival begint! Tweetakt-festival begint!

Twaalf dagen gratis muziek met veel Utrechtse bands

, Redactie 3VOOR12/Utrecht

Tweetakt-festival begint!

Twaalf dagen gratis muziek met veel Utrechtse bands

Redactie 3VOOR12/Utrecht ,

De kassen staan weer op de Neude. Dat betekent dat het hart van Utrecht twaalf dagen lang het domein is van Theaterfestival Tweetakt. Behalve theater en games kun je in één van de kassen elke avond bands en dj’s zien en horen, waaronder een groot aantal Utrechtse. Wij loodsen je door het muziekprogramma, dat overigens gratis toegankelijk is!

Twaalf dagen gratis muziek met veel Utrechtse bands

Er werd gisteren nog hard gewerkt op de Neude, maar het feit dat de kassen er weer staan kan maar één ding betekenen: Theaterfestival Tweetakt staat op het punt van beginnen. Vanaf vandaag (woensdag 16 maart) kun je je weer twaalf dagen lang onderdompelen in theater, muziek en games voor alle leeftijden, uitgevoerd op verschillende locaties in Utrecht. Kloppend hart is het mooie festivalcentrum op de Neude. En laat je daar nou in één van de kassen elke avond gratis naar talentvolle Nederlandse bands kunnen luisteren. Een groot aantal van die bands wortelt in de provincie Utrecht, iets wat wij natuurlijk van harte ondersteunen. Nieuw op deze editie is het Hollandse Nieuwe presenteert podium op zaterdag 26 maart. Hieronder belichten wij voor elke avond één van de bands, te beginnen met 3VOOR12/Utrecht Award-winaars Novack. Het volledige programma met tijden vind je hier.

Woensdag 16 maart
Een goed begin is het halve werk: de Utrechtse dj’s van Het Vinyl Collectief openen het muzikale deel van deze editie. Om 20.00 uur speelt Novack, winnaar van de 3VOOR12/Utrecht award voor meest veelbelovende band. Met het mooie, ingetogen album Sequences & Stills hebben ze de verwachtingen ingelost. De nieuwe single ‘Lost & Found’ is nu gratis te downloaden op viinyl.com.
Ook nog: Het Vinyl Collectief, Hafabra, Schradinova

Donderdag 17 maart
De donderdagavond is helemaal voor Master Surreal. Net als vorig jaar organiseert hij een avond waarop jongeren een eigen act opvoeren (vanaf 20.00 uur). Die acts zijn het eindresultaat van drie masterclasses die zij voorafgaand aan het festival hebben gevolgd onder leiding van Eelco Topper (o.a. Knobsticker, Kyteman en Giovanca) en rapper GMB. Grote kans dat de drie docenten ook op het podium te zien/horen zijn. Reken op cross-overs binnen hiphop: van Rock tot Jazz en van Electro tot Afro.

Vrijdag 18 maart
Met hun verontrustende popmuziek heeft Avant La Lettre het al geschopt tot 3VOOR12 Hollandse Nieuwe, en maakten ze indruk tijdens de Popronde. Hun debuutalbum, dat ze samen met producer JB Meijers hebben opgenomen, verschijnt hopelijk dit jaar.
Ook nog: Knalpot, The Wooden Constructions

Zaterdag 19 maart
De zaterdag staat helemaal in het teken van hiphop. Amersfoorter Jiggy Djé presenteert dan een staalkaart van zijn label Noah’s Ark. Behalve de meester zelf kun je luisteren naar de beats en rhymes van Tastic, Spacekees, DJ Elias, Onder a.k.a. Turk en Kleine Jay.
Ook nog: ZickZack Soundsystem

Zondag 20 maart
Op zondag begint het programma al om 14.00 uur. Onder de noemer Popsport on Tour spelen dan de jonge bands Hunting The Robot, Zaniac, DAAR, Fur en Dakota. Om 20.00 uur staat singer-songwriter Case Mayfield op het podium. Er gonsde al wat rond die jongen maar met zijn optreden in De Wereld Draait Door heeft hij zichzelf redelijk op de kaart gezet. We zijn in afwachting van zijn debuutalbum The Many Colored Beast dat in januari 2012 uitkomt.
Ook nog: Funkel en Funkel, Houses, TV Wartburg, Liesa van der Aa

Maandag 21 maart
Maandag is het podium gereserveerd voor artiesten die zich in meer of mindere mate bedienen van het singer-songwriter idioom. Voormalig Daryll-Ann voorman Jelle Paulusma heeft een paar weken geleden met Up On The Roof een sterk derde album uitgebracht. Het nieuwe album rockt meer dan de twee voorgangers maar de melodieën en arrangementen en Paulusma’s voorliefde voor Westcoastpop zijn nog altijd aanwezig.
Ook nog: Het Vinyl Collectief, Johan Borger, Eckhardt

Dinsdag 22 maart
Het debuutalbum van Joast is bij ons goed gevallen. Met zijn prima band zorgt hij ervoor dat de mooie liedjes van dat album live nog meer diepte krijgen. Roy Santiago is de 3VOOR12/Utrecht selecteert van deze maand. Zijn nieuwe album The Great Pretender markeert een nieuwe, opgewektere richting.
Ook nog: That Band from Holland

Woensdag 23 maart
The Secret Love Parade hebben vorig jaar nog een badkamersessie voor ons gedaan. Inmiddels zijn ze met zijn drieën maar hun singer-songwriter pop met dromerige beats, gitaar en een keyboard is nog steeds even mooi.
Ook nog: TV Wartburg, Blackie and the Oohoos, Macronizm

Donderdag 24 maart
Op 17 maart herdenkt de Amsterdamse band The Tunes met een afscheidstour het overlijden van hun trouwe bandbus (1992 – 2011). Ze hebben weer een nieuwe bus of zijn overgestapt op het OV, want deze donderdag zetten ze vanaf 21.45 uur hun aanstekelijke Folk & Roll in om de Tweetakt-bezoekers te laten dansen.
Ook nog: TV Wartburg, Maison dus Malheur

Vrijdag 25 maart
Lucky Fonz heeft naam gemaakt met de ontroerende op folk geïnspireerde liedjes van zijn eerste drie albums en zijn aparte optredens. In oktober 2010 is zijn eerste volledig Nederlandstalige album, ‘Hoe Je Honing Maakt’, uitgekomen bij het hiphop georiënteerde Topnotch label. Optredens van Lucky staan garant voor zowel hartverscheurende melancholie als stand-up comedy. Vanavond speelt hij met zijn band De Felle Kleuren.
Ook nog: TV Wartburg, Lucky Fonz en Henk & Melle, Het Vinyl Collectief, DJ Dolly Party

Zaterdag 26 maart
Het podium op de Neude wordt zaterdag gevuld door 3VOOR12. Onder de noemer Hollandse Nieuwe presenteert laten zij een aantal talentvolle Nederlandse bands zien. Vanavond zijn dat Boef & De Gelogeerde Aap, Reverse en Adje, Fellow, Rimer London en Krach.
Ook nog: TV Wartburg

Zondag 26 maart
Het derde album van de Amsterdamse indierockers Blues Brother Castro verschijnt op 4 april bij Excelsior Recordings. Vijf jaar na het vorige album en na uitstapjes met de bands The Moi Non Plus en Scram C Baby en het uitbouwen het platform Subbacultcha! heeft zanger-gitarist Leon Caren eindelijk weer tijd voor Blues Brother Castro. Met een donkere sound en een aantal hele wilde uitschieters grijpt Out On The Beach terug op de eerste plaat van de band.
Ook nog: TV Wartburg, The Death Letters, Traumahelikopter

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht