Ozark Henry: ouder dus trager?

Uitgerekte nummers en onoriginele solo’s halen tempo uit avond

Tekst: Kevin Kosterman / Foto's: Tim van Veen ,

Ozark Henry keert na vier jaar weer terug naar de Oudegracht. Met een nieuw album en nieuwe bandleden presenteert de Belg zijn beste kant, maar is die nog wel zo sterk?

Uitgerekte nummers en onoriginele solo’s halen tempo uit avond

In München heeft BMW een lab staan om het sluitgeluid van de deuren van alle nieuwe modellen te testen. Wie een BMW koopt wil tenslotte kunnen genieten van vele extra's, een reden dat BMW vele trouwe klanten heeft. Hetzelfde geldt voor de fans van Ozark Henry. De grote groep fans die de veertigjarige Belg tien jaar geleden heeft verworven met zijn album Birthmarks is verwend, maar koopt ook keer op keer enthousiast zijn nieuwe albums.

Helaas bereikt Piet Goddaer met zijn nieuwste albums echter geen jong publiek. De gemiddelde bezoeker in Tivoli is begin dertig. En aangezien het aantal actieve concertbezoekers in deze leeftijdsgroep afneemt, is het Utrechtse poppodium niet uitverkocht.

Met een groot aantal albums op zijn conto heeft Ozark Henry geen voorprogramma nodig. De band speelt deze avond dan ook meer dan twee uur. Ondanks de geweldige nummers, lijken ze de zaal vanavond niet zo te bereiken. Het eerste half uur kan dat komen omdat de band vooral veel nieuwe nummers speelt, maar ook tijdens oude hits als Intersexual of Sweet Instigator komt de band niet echt los.

Wat opvalt is dat nummers vaak uitgerekt worden. Een extra solo of extra stuk aan een nummer kan een toevoeging zijn, deze avond zwakken ze de nummers echter vooral af. Wat niet helpt is dat de gitarist zelden een originele solo neerzet.

Hoe zwak de gitarist overkomt, zo sterk is de drummer. De hele avond lijkt hij de vellen van zijn snare kapot te willen slaan. Een geweldige prestatie die zelden verveelt. Piet Goddaer krijgt echter de meeste aandacht. Vooraan het podium is te zien dat hij erg geniet van het optreden. Hij lijkt er echter voor gekozen te hebben veel nummers langzamer te spelen. Weer een reden waarom de vaart uit de avond getrokken wordt.

Uiteindelijk zullen de echte fans tevreden zijn, zij hebben meer dan van hun favoriete Belgische artiest kunnen genieten. De verminderde vaart, de grote hoeveelheid nieuwe nummers en de onoriginele solo’s haalden echter het tempo uit de avond. Ozark Henry is niet meer zo jong met wellicht alle gevolgen van dien. Ook een BMW van veertig jaar oud laat geen optimaal sluitgeluid van de deuren horen ...

Gezien: Ozark Henry, donderdag 10 maart 2011 @ Tivoli Oudegracht