De Utrechtse band Lost Bear komt op 1 april met het debuutalbum Limshasa. De band, die deels bestaat uit leden van I Am Oak, timmert al sinds eind 2007 aan de weg. Het nummer Caterpillar staat op de zestiende Hollandse Nieuwe compilatie.

Debuutalbum Limshasa zaterdag gepresenteerd

De Utrechtse band Lost Bear komt 1 april met het debuutalbum Limshasa., dat deze zaterdag al wordt gepresenteerd in Theater Kikker. De band, die deels bestaat uit leden van I Am Oak, timmert al sinds eind 2007 aan de weg. Het nummer Caterpillar staat op de zestiende Hollandse Nieuwe compilatie

Lost Bear uit Utrecht heeft een klassieke ontstaansgeschiedenis. Gitarist Stefan Breuer: "Zoals elke goede band zijn we ontstaan uit een groep vrienden die allemaal van muziek houden. We maakten zelf allemaal muziek en zijn toen een band begonnen. Utrecht heeft een goede voedingsbodem voor bands. We kenden elkaar van andere bands waar we in speelden. Dat was ongeveer vier jaar geleden."

Hoewel Lost Bear uit zeven man bestaat staan de muzikale neuzen allemaal dezelfde kant op. "Natuurlijk is het geluid van Lost Bear gevormd door zeven verschillende invloeden, maar we weten precies wat we met Lost Bear voor muziek willen maken." Die muziek is moeilijk in te delen, maar zoals ze zelf heel mooi zeggen in de biografie: "Zes mannen begonnen met twaalf voeten in het heden en zes hoofden in de jaren '90." En zo klinkt het, ook nu Lost Bear met zeven man is.

Zo'n grote band, waaronder twee drummers, belooft live een hele belevenis te zijn. Breuer: "Onze liveshows zijn chaotisch en hard. We moeten wel hard spelen omdat de rest van de band boven het geluid van de twee drummers uit moet komen. We krijgen tot nu toe goede reacties van het publiek, al lijkt het Nederlandse publiek een beetje verwend. Dat is ook logisch. In Nederland, en zeker in Utrecht kan je iedere dag wel ergens naar bands kijken. Dan ben je als bezoeker alleen nog onder de indruk van de echt goeie bands. Toen we vorig jaar twee weken in de Balkan een tour deden kregen we veel enthousiastere reacties."

Die tour werd georganiseerd door Spartak, een stichting uit Den Haag die tot doel heeft de Balkan en de rest van Oost-Europa dichter bij West-Europa te brengen. Het bracht de  band langs festivals in Servië, Kosovo, Macedonië, Bosnië en Kroatië. "Het was erg tof om daarvoor gevraagd te worden. Op dat moment waren we net begonnen met een nieuwe tweede drummer, dus die tijd was perfect om als band op elkaar ingespeeld te raken. In die tijd zijn we hechter geworden als band."

Lost Bear bestaat voor een deel uit leden van I Am Oak, maar dat levert tot nu toe geen problemen op. Breuer: "Lost Bear was er eerder, maar voor mij krijgt geen enkele band voorrang. Het is voorlopig nog prima te combineren.  Het album van Lost Bear komt nu in april uit en aansluitend gaan we een maand touren. De volgende plaat van I Am Oak komt in mei, daar zullen we wel een aantal shows doen, maar een uitgebreide clubtour staat pas in het najaar op de planning. Bij I Am Oak waren wij ook meer erg betrokken sessiemuzikanten. Dat is met het komende I Am Oak album ook zo. Pas nu we het derde album samen gaan opnemen wordt dat ook meer een band."

Het spelen in meerdere bands heeft volgens Stefan geen invloed op het erg lange opnameproces van het debuut van Lost Bear. "Het duurde vooral zo lang, omdat we geen vaste studio hadden waar we konden opnemen. Nu zijn alle partijen op totaal verschillende plekken opgenomen. We hebben studio's opgebouwd in oude kraakpanden, bij mensen thuis en in Theater Kikker. Daarnaast was het ook organisatorisch lastig om iedereen op het juiste moment op de juiste plek te krijgen. Toen we alle opnames klaar hadden hebben we ook erg veel aandacht besteedt aan de sound, dus we zijn lang bezig geweest met het mixen."

Debuut Limshasa wordt aanstaande zaterdag 12 maart gepresenteerd in Theater Kikker. Die avond belooft bijzonder te worden, want Thijs Kuijken, frontman van I Am Oak zal daar solo zijn meer folky songs spelen. Het album ligt vanaf 1 april in de winkel, Caterpillar beluister je vast op de Hollandse Nieuwe sampler.