Gekke professor Devin Townsend entertaint Tivoli Gekke professor Devin Townsend entertaint Tivoli

Aeon Zen wat minder overtuigend als opwarmer

, Tekst: Sabine Schoppers / Foto's: Joost Slijkoort

Gekke professor Devin Townsend entertaint Tivoli

Aeon Zen wat minder overtuigend als opwarmer

Tekst: Sabine Schoppers / Foto's: Joost Slijkoort ,

Devin Townsend is terug van nooit weggeweest. Hij tourt weer vrolijk de wereld rond met zijn The Devin Townsend Project en neemt Rich Hinks' Aeon Zen op sleeptouw mee.

Aeon Zen wat minder overtuigend als opwarmer

The Devin Townsend Project, onder leiding van alleskunner Devin Townsend, is neergestreken in Tivoli. Het is misschien een klein wonder, aangezien Townsend ooit aangaf geen zin meer te hebben in touren en alle rompslomp eromheen. Gelukkig heeft hij zich bedacht en geeft hij weer shows als vanouds. 

De avond begon met het voorprogramma Aeon Zen. Dit éénmansproject is van mastermind Rich Hinks en wordt live aangevuld door sessiemuzikanten waaronder Vadim Pruzhanov, toetsenist van DragonForce. De muziek zit goed in elkaar en wordt strak gespeeld. Toch is de band iets te gemaakt om echt te kunnen overtuigen. Zo verschijnen er zo nu en dan stukken tekst op de videoschermen achter de band, iets wat enigszins lachwekkend is. Zanger Andi Kravljaca (o.a. gezongen bij Silent Call en Seventh Wonder) kan ook niet alle hoge noten even goed halen en zingt soms iets te geforceerd. Het enthousiasme van de band maakt daarentegen wel weer veel goed.

Tussen de twee bands wordt muziek gedraaid die je niet zou verwachten bij een metalconcert. Aqua komt voorbij en ook Beyoncé en Britney Spears worden gedraaid, wat voor grote hilariteit, maar ook wat verbaasde blikken bij het publiek zorgt. Het eindigt met Nederlands eigen trots, de Vengaboys, waarna Ziltoid the Omniscient op de schermen op het podium verschijnt en enthousiast meezingt en -danst. Voor de leek: Ziltoid is een alien die naar de aarde komt voor het ultieme kopje koffie, en daarmee het thema van Townsends rock-opera en cd Ziltoid the Omiscient. Ook van dit album speelt Townsend een aantal nummers, waaronder 'By your command', die het erg goed doet bij het publiek. 

Devin Townsend ziet eruit als een gekke professor die met zijn haren gelukkig niet zijn streken is verleerd. Hij is een eersteklas entertainer en zweept het publiek op met zijn retorische vragen, droge commentaar bij nummers (“Worst guitar solo ever!” bij het nummer 'Life') en het oproepen van de 'innernerd' van het publiek. Maar het mooie is: hij doet dit allemaal zonder dat  de muziek eronder lijdt. Zijn solowerk bestaat bijna alleen uit muzikale pareltjes en ook live speelt Townsend, onder leiding van een erg goede band, de sterren van de hemel. Vooral 'Deadhead' en 'Deep Peace' zijn fantastisch. De sfeer zit er bij het publiek ook goed in, overal wordt (niet altijd even zuiver) meegezongen en meebewogen.

Townsend is zijn muzikale carrière ooit begonnen bij gitarist Steve Vai als zanger op zijn album 'Sex and Religion'. Hierna heeft hij in verschillende bands gespeeld waaronder zijn eigen Strapping Young Lad. Maar de laatste jaren maakt hij voornamelijk soloalbums onder verschillende namen, met als laatste The Devin Townsend Project waarvan het volgende album Deconstruction bijna uitkomt. Doordat zijn muziek en zang zo gevarieerd zijn, blijft zijn muziek boeien van opener 'Addicted!' tot het laatste nummer 'Bend it like bender!' waarbij het publiek nog even extra los gaat, zowel op het podium als ervoor.

Gezien: The Devin Townsend Project en Aeon Zen, 16 maart @ Tivoli Oudegracht

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht