Legende Rakim deelt zijn kennis met hiphopstudenten Legende Rakim deelt zijn kennis met hiphopstudenten

Masterclass aan de Herman Brood Academie

, Tekst: Thomas van Waardenburg / Foto's: Joost Slijkoort

Legende Rakim deelt zijn kennis met hiphopstudenten

Masterclass aan de Herman Brood Academie

Tekst: Thomas van Waardenburg / Foto's: Joost Slijkoort ,

Guess who’s back? Rakim Allah. Twee weken terug gaf hij nog vier shows in Nederland, en afgelopen dinsdag was hij voor een speciale gelegenheid in Utrecht. Op de Herman Brood Academie gaf één van de beste rappers ooit een masterclass. En als Rakim over hiphop komt vertellen, dan wil je daarbij zijn.

Masterclass aan de Herman Brood Academie

De liftdeuren op de tweede verdieping van de Herman Brood Academie (HBA) gaan open. Is het hem? Nee, het zijn de hiphopstudenten. Twee uur ’s middags en nog geen verlossend teken. Een muis bezwijkt onder de tafel aan de spanning van het wachten. Kort na de laatste stuiptrekkingen van het beestje verschijnt er een licht door de ramen van de lift. Een man met helwit jacket en een rode New York-cap loopt met zijn volgelingen de verdieping op. Het is hem. Het is The God Emcee.   

Oorspronkelijk begon de dag om elf uur, maar door deze late aankomst moet de planning gewijzigd worden. Met een tourschema van 48 shows in vijftig dagen wordt het hem niet kwalijk genomen. Rakim, inmiddels 43 jaar, neemt op deze ‘vrije’ dag immers de tijd om zijn kennis door te geven aan de jongere generatie. Voor mensen die Rakim niet kennen: in de tijd van The Box rapte hij in ‘Addictive’ van Truth Hurts. Leraar op de HBA en rapper Winne onderstreept het belang van een dag als deze. “Rakim staat bekend om de impact die hij op de hedendaagse manier van schrijven heeft gehad”, zegt hij. “De studenten kunnen iets leren van de manier waarop hij dat voor elkaar heeft gekregen en de manier waarop hij zichzelf presenteert. Hij is echt een grootheid in de hiphopwereld”. Winne was nog te jong om de opkomst van Rakim bewust mee te maken, maar dat maakt zijn invloed er niet minder op. Winne: “Nas wordt gezien als de eerste afstammeling van Rakims stijl. Zijn teksten hebben mij flink beïnvloed en dat maakt hem tot een indirecte inspiratiebron voor me”

Op het podium in de EKKO staan twee stoelen en een tafel waar twee microfoons op liggen. De zaal is een prima ruimte voor dit leerzame onderonsje. Presentator/ rapper Brainpower neemt samen met The R zijn 25-jarige carrière onder de loep. Van anekdotes over zijn debuut uit 1986 Paid in Full tot aan de laatste plaat, The Seventh Seal uit 2009; hij spreekt alsof het gisteren gebeurd is. Brainpower is met zijn brede kennis over hiphop een goede keus als interviewer. Hij stelt interessante vragen, die nog interessantere antwoorden opleveren. Zo steekt Rakim een heel verhaal af over zijn debuutalbum met Eric B, wat door velen wordt gezien als beste hiphopalbum aller tijden. “Voordat Paid in Full uitkwam, zag ik mijn toekomst in American football liggen. Hiphop was niet iets waar geld mee te verdienen viel, het was gewoon een leuke bezigheid”, zegt Rakim. “Maar op een gegeven moment stop je met groeien en als je  dan niet rond de twee meter zit, is het met je toekomst als quarterback gedaan. Gelukkig waren Eric B. en ik toen al met Paid in Full bezig”, zegt de inmiddels vol uitbetaalde rapper lachend.

Naar eigen zeggen zat Rakim altijd met zijn neus in de boeken. Met name religieuze en filosofische boeken grepen zijn aandacht. Dat hoor je duidelijk terug in de muziek van de New Yorker. Rakim heeft de status van ‘conscious rapper’: zijn teksten hebben het doel om kennis over te dragen en bewustzijn te creëren bij de luisteraar. De studenten stellen tijdens de vragenronde vooral vragen over waarom hiphop zijn bewustzijn is verloren. The God Emcee spreekt duidelijke taal: “Toen hiphop als muziekgenre begon te groeien, werd het ook steeds ruiger. Rappers kregen het idee dat ze pas serieus werden genomen als ze spraken over hun gangsterstatus”, zegt The R.  Die stoere gangsterpraatjes zijn volgens hem de reden waarom het aantal soortgelijke rappers als Rakim sterk is afgenomen. “Luisteraars imiteren wat ze horen. Gangsterrap en conscious hiphop zijn qua teksten een wereld van verschil. Zo werd een van beide niet meer cool om naar te luisteren en welke dat was, merkte je meteen. Zowel op straat als bij een nieuwe generatie rappers”, legt hij uit. “Maar”, voegt Rakim toe, “als ik zie wat voor passie de studenten vandaag voor hiphop hebben, maak ik me nergens zorgen over.”

Stick to your guns, maar niet alsof je gangster bent. Dat is de belangrijkste les die Rakim Allah aan de studenten van de Herman Brood Academie wil meegeven. “Anders was ik nooit geweest waar ik nu ben. Ik deed waar ik me goed bij voelde en maakte de muziek die ik wilde maken. Zo was het toen, zo is het nu”, sluit Rakim af. Daarna krijgt hij van de oprichters van de hiphopafdeling op de Herman Brood Academie een diploma in hiphop uitgereikt. Onder luid applaus neemt hij het in ontvangst. Eén van de vele bijnamen van Rakim is The Master. Nu heeft hij, naast eeuwig respect, het certificaat om het te bewijzen. 

Gezien: Masterclass Rakim, dinsdag 31 mei @ Herman Brood Academie

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht