Festival deBeschaving is terug Festival deBeschaving is terug

Ander moment, nieuwe locatie maar nog steeds veel muziek

, Tekst: Marc van der Laan

Festival deBeschaving is terug

Ander moment, nieuwe locatie maar nog steeds veel muziek

Tekst: Marc van der Laan ,

Twee jaar hebben we Festival deBeschaving moeten missen maar aan het lange wachten komt aanstaande zaterdag 18 juni een eind. Wij belichten een deel van de acts, kijken naar de Utrechtse inbreng en stippen kort de uitgebreide randprogrammering aan. En om de stemming te komen hebben we ook nog een Spotify-playlist gemaakt.

Ander moment, nieuwe locatie maar nog steeds veel muziek

Na een afwezigheid van twee jaar is het bijna zover: festival deBeschaving is terug. Op zaterdag 18 juni, op een nieuwe locatie - de Botanische Tuinen in de Uithof - en met een nieuwe onderkop: 'muziek, kunst en wetenschap'. De editie van dit jaar is mede tot stand gekomen door samenwerkingen met de Vrede van Utrecht, UMC Utrecht, SSH, de Hogeschool Utrecht en de Universiteit Utrecht. Het festival vormt de afsluiting van de viering van het 375-jarig bestaan van de Universiteit.

De samenwerking met deze partners komt niet alleen terug in de locatie. Ook het programma bevat veel wetenschap rond thema’s als Internationale Politiek en Life Science. Altijd al willen weten hoe je met huis-, tuin- en keukenmiddelen DNA uit willekeurig weefsel kunt isoleren? Of met een Eyetracker bekijken hoe complex het menselijke brein is? Op deBeschaving kom je daar achter. Bij MasterPeace kun je mee debatteren over de weg naar (wereld)vrede. Maar natuurlijk draait het vooral om de muziek.

De Bekroning
De Bekroning is het grootste podium van deBeschaving. De uit Utrecht afkomstige The Medics hebben de eer om dit podium te openen met wat waarschijnlijk hun grootste show tot nu toe wordt. Dazzled Kid – het soloproject van Tjeerd Bomhof van Voicst - heeft afgelopen weekend op Pinkpop al laten horen dat de popliedjes van Fire Needs Air ook in een festivalsetting moeiteloos overeind blijven. Ook De Staat stond een paar dagen geleden op Pinkpop. Daar mocht de band uit Nijmegen de mainstage openen, deBeschaving mogen ze bijna afsluiten. Ze hebben er in ieder geval het materiaal en de branie voor. Maar dé afsluiter op De Bekroning is Midlake. De Amerikaanse folkpopband komt speciaal voor dit exclusieve optreden naar Nederland. Hun laatste album The Courage of Others - en dan vooral het overmatige gebruik van de dwarsfluit - kon niet iedereen bekoren en ook de laatste optredens waren van wisselend niveau. Desalniettemin heeft de band met Roscoe en Head Home twee indiepop hits in hun oeuvre en zouden ze in de Botanische Tuinen wel eens extra goed tot hun recht kunnen komen.

De Bevlieging
Het tweede podium begint met een Utrechts drieluik (zie verderop in het artikel). Daarna is het om 15.15 uur de beurt aan Balthazar, die met hun optreden wel eens voor één van de eerste hoogtepunten kunnen zorgen. De Belgen lieten immers vorige maand op Festival aan de Werf al zien een goed feestje te kunnen bouwen. And So I Watch You From Afar heeft vorig jaar al veel in Nederland gespeeld, en terecht. Met hun strakke mix van metal en postrock zijn ze geheid een festivalhit, zoals ze onder andere op Lowlands en Londing Calling hebben laten zien. Om 20.15 uur staat met Villagers één van de toppers van het festival op het podium. Het gezelschap van Conor O’Brien is afgelopen jaar doorgebroken met het album Becoming A Jackal. Ondanks de vele optredens na de release van het album is van verveelde routine absoluut nog geen sprake. De jonge honden van Jungle by Night mogen dit podium en het festival afsluiten. Geen misselijke opgave voor de Amsterdammers maar met hun mix van Afrobeat en Westerse Rock en hun enthousiasme hebben ze daar de juiste middelen voor.

Utrechtse inbreng
Traditiegetrouw spelen er ook weer een aantal Utrechtse bands op deBeschaving. Op De Bevlieging mag Dirty Tuesday, als winnaar van de Popprijs van de Hogeschool Utrecht, het festival openen. Mocht je daarna nog niet wakker zijn, dan zullen de mannen van The Medics daar alsnog voor zorgen. Hun debuutalbum is inmiddels af en tussen nu en de release in september proppen ze alle opgekropte energie in een reeks festivaloptredens. Pien Feith mag dan ondertussen in Amsterdam wonen maar we zien haar nog steeds als een beetje Utrechts. Op Festival aan de Werf heeft ze laten horen dat de nummers van het nieuwe album ‘Dance on Time’ ook op een groter podium prima tot hun recht komen. Op het Bevrijdingsfestival in Utrecht zagen wij dat Kensington niet onder doet voor andere festivalacts. Blijkbaar vonden de luisteraars van Kink FM dat ook want zij hebben de band verkozen tot Nationale Festivalambassadeur 201. Daarmee wonnen ze ook een plek op Servische EXIT-festival. Op het dancepodium De Beleving tenslotte wordt je ingepakt door de Neder Afrobeat van Skip&Die.

Peace, Love ‘N Caravan
In de Peace, Love ’N Caravan geven singer-songwriters en talentvolle bands intieme, akoestische optredens met een exclusief karakter. De line-up heeft erg een hoog Utrecht-gehalte. Lazy Joe, Guild of Guilt en Rogier de Vries komen uit de stad of provincie en ook Casper Adrien is met zijn mix van folk, blues en pop inmiddels een bekend gezicht in de Utrechtse popscene. Aestrid gaat al wat langer mee: in februari is het tweede album The Echo Resistance verschenen. Vorige maand speelde de band rond frontman Bo Menning nog een paar succesvolle shows in het voorprogramma van The Boxer Rebellion. Op deBeschaving doet hij het akoestisch maar dat dat minstens net zo mooi is hebben we een paar weken geleden zelf nog kunnen horen. Naast deze talenten zijn er ook sessies van Kensington en Dirty Tuesday.

Randprogramma
Naast de eerder genoemde wetenschappelijke thema’s - onder andere op podium De Bestuiving - heeft deBeschaving ook nog een uitgebreid randprogramma. De Beproeving biedt met onder andere André Manuel, Denvis en Verdonschot, Jules Deelder en Kamagurka een mix van literatuur, cabaret, theater en muziek. Op en rond het festivalterrein is nog veel en veel meer te zien en te doen. We noemen alleen maar de Aquamensen, de Chapel of Love, de Human Grijpmachine en de Liefdespolitie. Wat dat allemaal is of doet kun je het beste zelf ondervinden.

Het blokkenschema is op de site van het festival te vinden.

Om alvast in de stemming te komen hebben we een speciale deBeschaving Spotify-playlist gemaakt. Tot zaterdag!

 

 

Te zien: Festival deBeschaving met o.a. Midlake, Hooverphonic, Balthazar, Jungle by Night, The Coral, De Staat, Villagers, Pien Feith, Kensington, The Medics, zaterdag 18 juni 2011 van 12.00 uur tot 23.00 uur @ Utrecht Science Park op De Uithof, Utrecht.

Kaarten kosten € 37,50 (exclusief service kosten) en zijn direct te bestellen in de ticketshop maar ook verkrijgbaar via de Free Record Shop en Van Leest. Indien deBeschaving niet is uitverkocht en er nog tickets verkrijgbaar zijn aan de dagkassa kosten deze €45,-.

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht