Loops wil iedereen blij maken met melodieuze techhouse Loops wil iedereen blij maken met melodieuze techhouse

"We zijn echt vliegers, om de drie maanden weer een andere stijl"

, Tekst: Rianne Moes / Foto: Rob Acket

Loops wil iedereen blij maken met melodieuze techhouse

"We zijn echt vliegers, om de drie maanden weer een andere stijl"

Tekst: Rianne Moes / Foto: Rob Acket ,

Loops, de live dj-act uit Amersfoort, ging de afgelopen drie jaar als een speer. Van een eerste optreden in het kleine Amsterdamse TWSTd, naar het optreden voor duizenden mensen op Timewarp en een finaleplaats in de Grote Prijs van Nederland. Deze zomer duikt het duo de studio in, maar eerst volgen nog veel optredens. Onder meer bij de koninginnedageditie van Club 3VOOR12/Utrecht.

"We zijn echt vliegers, om de drie maanden weer een andere stijl"

Het is een zonnige lenteavond. Sebastiaan Smink (20) en Boris Acket (21) van Loops zitten na een dagje studio met wat vrienden in hun stamkroeg Van Zanten in Amersfoort. Er hangt een familiaire sfeer in het cafe, die letterlijk tot uitdrukking komt als Sebastiaan zegt: "Kijk, die man achter de bar, dat is mijn vader." Boris: "Dit is echt onze stamkroeg. We komen hier al heel ons leven. Er zijn hier veel creatieve mensen. Je kunt hier lekker creatief bierdrinken." Ook de vader van Boris komt langs.

Het zijn ook deze vaders die Boris en Sebastiaan drie jaar geleden bij elkaar hebben gebracht. Boris was al een tijdje aan het draaien als techno-dj, toen hij op Minimaal Kabaal gevraagd werd om meer live te gaan doen. Hij ging op zoek naar een pianist. De vader van Boris kende Sebastiaan en die was wel enthousiast over het idee. Al wist hij in eerste instantie niet zoveel van elektronische muziek. "Ik kom meer uit de bandjeswereld. Natuurlijk kende ik wel wat standaard dingen, maar ik heb ontzettend veel bij moeten leren."

Hoewel Sebastiaan en Boris nu aardig op één lijn zitten, zijn er toch periodes van onenigheid.  Sebastiaan: "Dan kunnen we echt oeverloos zwetsen over een milliseconde in een track waar we het niet over eens zijn." Boris vult aan: "Het gaat ook om compromissen sluiten en uiteindelijk weet je niet meer waar je je nou druk om maakte."

Loops is begonnen vanuit de melodieuze minimal plaatjes te maken. Gaandeweg heeft het duo zich ontwikkeld naar wat meer techhouse. Maar er worden ook samples gebruikt, zoals van Dusty Springfields ‘Spooky’ en free jazz uit de jaren zestig. Het melodieuze in de muziek  is nog steeds kenmerkend voor de stijl van Loops.  Als de mannen een track maken werken ze ook meestal vanuit de melodie. Toch is de stijl van Loops niet goed te definieren. "Want", zo zegt Boris, "we wisselen nogal van stijl. We zijn echt vliegers, om de drie maanden gaan we weer een andere kant op." Sebastiaan: "We proberen buiten de hokjes te denken en zijn aan het experimenteren met allerlei soorten muziek."

Ondertussen heeft Loops redelijke bekendheid verworven in de Nederlandse technoscene en hebben de mannen op grote feesten gestaan zoals Timewarp Nederland en Cocoon in Amsterdam. Hier stonden ze naast de echt grote namen als Sven Väth en Karotte. Toch kijken Boris en Sebastiaan niet echt op naar artiesten als deze. "Onze eigen muziek vinden we toch het vetst!", zegt Sebastiaan met een lach. Boris is iets genuanceerder. "Natuurlijk hebben we wel respect voor die artiesten, maar het is zeker geen opkijken naar."

Grote woorden voor twee jongens die voor hun eerste optreden, in het kleine dj-cafe TWSTd in Amsterdam, voor zes man optraden. "We hadden niet eens een auto, we hadden niet eens een rijbewijs, dus we zijn er met een bolderkar naar toe gereden." Achteraf bleek het een belangrijk moment voor Loops, want hier werden ze gescout door het Amsterdamse Outland Records, waar ze een plaat mochten uitbrengen.

Deze zomer wordt een album gemaakt. Sebastiaan en Boris willen dan nog meer gaan experimenteren. "We willen wat meer met gitaar- en drumsamples gaan werken", zegt Sebastiaan. "Ook willen we wat projectmatiger gaan werken en echt kijken wat we nou allemaal kunnen. Daarom willen we ook het liefst een maand ergens in een boerderij gaan zitten, ver weg van alles", aldus Boris.

Nou lijkt Amersfoort ook niet de meest bruisende stad om als techno-act te opereren. "We zijn ook niet zo rock ’n roll," zegt Boris. "Eigenlijk is het heel burgerlijk allemaal. Elke donderdag beginnen we ’s ochtends met een kop koffie hier in het cafe, om dingen door te spreken. Dan gaan we de studio in."  Op den duur willen de mannen wel naar Amsterdam. "Maar dan willen we wel een huis met studio. En dat is moeilijk om te vinden. En eigenlijk hebben we het hier nog ontzettend naar ons zin. Afgelopen weekend bijvoorbeeld, hebben we een pineappleparty georganiseerd. Je kunt gewoon ’s middags mensen opbellen en dan heb je ’s avonds een feestje. Het is gewoon een hele leuke groep."

De komende maanden staan er nog diverse sets op het programma. Op 14 mei viert Loops zijn driejarige verjaardag in de Poema in Utrecht en deze zomer staan ze op het Soenda festival. Ook de oosterburen worden aangedaan. Zaterdag staat Loops op 130beats in Hannover, de driejarige verjaardag van Duitse eventorganisatoren Elektroraum. Boris: "Laatst hebben we al opgetreden in München, in de Harry Klein Club. Dat was echt vet. Dat publiek kende ons niet, maar iedereen ging helemaal los."

Zijn de Duitsers misschien extraverter dan de nuchtere Nederlanders? "Het Nederlandse publiek is verwend, denk ik. Als ze de set een paar seconden niet interessant vinden, gaan ze al weg om een biertje te halen." Zelf gaan de mannen wel helemaal uit hun dak achter de draaitafels. Sebastiaan: "We willen gewoon dat iedereen losgaat op onze muziek. Als wij losgaan, breng je dat over op het publiek. We willen gewoon dat iedereen blij is!"

Aanstaande donderdag is Loops te gast bij de Club 3VOOR12/Utrecht. Wat kunnen we daar van verwachten? "We weten het nog niet precies, maar waarschijnlijk houden we het heel muzikaal en melodieus en gebruiken we wat samples. Maar aan het eind natuurlijk los!"Te zien: Club 3VOOR12/Utrecht 'Koninginnenachteditie' met The Secret Love Parade, Aestrid, Hyper Hyper, Harold K, King Automatic, Yoshimi en Loops, 29 april @ dB's.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht