'Tsk' van The Gasoline Brothers in vogelvlucht

Leon en Roel belichten de nummers van de nieuwe plaat

Tekst: Mike van Dooyeweert ,

The Gasoline Brothers hebben aardig wat media-aandacht gekregen dankzij de Tour-Twitterhype van afgelopen zomer en de muzikale ode aan wielrenner Koos Moerenhout. Je zou bijna vergeten dat ze ook nog gewoon een heel nieuw album uit hebben. Op 10 oktober wordt hun tweede cd 'Tsk' gepresenteerd in EKKO, maar de elf nummers zijn nu al gratis te downloaden. Leon en Roel belichten de nummers op de nieuwe Gasoline Brothers plaat.

Leon en Roel belichten de nummers van de nieuwe plaat

Steeds meer bands beginnen de voordelen in te zien van torrentsites als Mininova. Het is immers een manier om de eigen muziek (meestal gratis) aan de man te brengen. In navolging van bands als Silence Is Sexy, biedt ook The Gasoline Brothers het nieuwe album alvast ter download aan op Mininova. De echte presentatie van 'Tsk' vindt 10 oktober plaats. Zanger Roel Jorna is niet bang dat mensen genoegen nemen met de gratis downloads en de cd dan niet meer kopen. "Mensen die onze band echt goed vinden, willen de cd toch wel graag hebben. Om de band te steunen, maar ook omdat ze gewoon een fysiek product in handen willen hebben."

Op de nieuwe plaat zijn elf nieuwe tracks te vinden. Oke, en nog een bonustrack, maar dat is 'There It Goes (For Koos)', de ode aan Koos Moerenhout waar al heel veel over gezegd en geschreven is. Roel en Leon nemen de nieuwe tracks met 3VOOR12/Utrecht door.


'Psychosomatic Heart Failure' is niet alleen de eerste track op het album, het is ook de eerste single van 'Tsk' en het oudste nummer op de cd. Al in 2006 speelden de broertjes dit nummer tijdens live optredens. "Het ontstond pas vlak nadat onze debuutplaat 'Hm' al uit was", vertelt Roel. "En een los nummer apart uitbrengen zagen we ook niet zitten." En dus is Psychosomatic op de nieuwe Gasoline Brothers terecht gekomen. "Het heeft zo'n catchy refreintje waar we allemaal van houden", aldus drummer Leon Geuyen. 

Ook '2-5 Tuesday' heeft al een live verleden. "Dat nummer hebben we al keer gespeeld in 2007, in de EKKO", vertelt Leon. "We waren allemaal stomverbaasd, want toen het liedje afgelopen was, ging het publiek nog een paar minuten lekker door met het zingen van het oehoehoe-ahaha-refreintje. Erg leuk!" Volgens Roel is het erg lastig uit te leggen waar het nummer over gaat. "De tekst is erg cryptisch. Ik denk dat mensen het zelf maar moeten bedenken." 

'Going In Circles' is een van de meest uptempo nummers van de plaat. 'She said: maybe you should do more with your life' is de eerste zin van het nummer. Is dit een herkenbaar thema? "Volgens mij voor iedereen wel, op z'n tijd", reageert Roel. "We hebben allemaal weleens dat we denken of dat tegen ons gezegd wordt dat we meer uit het leven moeten halen. Vaak gaat het dan om iets wat je altijd nog zou willen of moeten doen. Vervolgens komt het er dan nooit van."

Het was Leon die al weken met het melodietje van 'Over Me' in zijn hoofd liep. "Ik wist ook zeker dat er een piano onder moest, ik hoorde iets dat in de verte op Midlake zou lijken. Maar ja, ik speel geen piano. Bassist André heeft toen op Roels piano de pianoakkoorden eronder gespeeld en meteen daarna ook de (Paul McCartney-achtige) bas ingespeeld." Over McCartney-achtige baslijntjes gesproken: het hele nummer heeft wel iets Beatlesque. "Maar je kunt ook bijna geen gitaarpop maken zonder The Beatles", aldus Roel. "Die band spookt altijd nog wel ergens rond in de muziek. Het is een ieder geval een band waar wij ook platen van in de kast hebben staan."  

'Watch The Fireman' is een nummer dat door bassist André in de grondverf is gezet. Leon: "André wist precies wat voor soort drijvende drums erin moesten, maar het duurde even voor we de juiste structuur hadden. Toen Mathijs en Roel vorig jaar toerden met The Posies, gaven zij het de juiste vorm en toen we het gingen opnemen stond het er ook in één keer op. Ik vind de koortjes in dit nummer echt te gek. Volgens producer Martijn Groeneveld is dit trouwens het prijsnummer van onze plaat." 

"'Undecided' is misschien wel het meest traditionele nummer van de plaat", aldus Leon. "Hoewel de akkoordenovergangetjes stiekem heel fruitig en inventief zijn. Lekkere laidback melodie en heerlijke 'kapotte-gitaareffectensolo' van Mathijs." Roel: "Wij proberen altijd wel een draai te geven aan het traditionele couplet-refrein-brug rocknummer." 

'Strange Rules' stond lange tijd bekend als 'die rare van Roel'. Hoe dat zo? "Het is ontstaan uit een gitaarlickje dat ik had", licht Roel toe. "Toen we het aan het spelen waren viel iedereen steeds op een ander moment in omdat het ritme zo vreemd was. De titel is een verhaspeling: rare Roel, Strange Rules." Leon vergelijkt het met een nummer op hun vorige album: "Van 'Send The Husky' maakten we destijds 'Sandusky'. Leon vindt ‘Strange Rules’ stiekem het hoogtepunt van de plaat. "De manier waarop de Fender Rhodes elektrische piano in het liedje komt vallen, vind ik echt geweldig." 

Op het album is ook plaats voor een instrumentale track, getiteld 'Lorenza Pellegrini'. "Dit nummer ontstond spontaan tijdens een repetitie", vertelt Leon. "We hadden nog geen zangmicrofoon opgesteld en terwijl we wat zaten te pielen, hadden we ineens een drie minuten durend instrumentaaltje dat een beetje aan Yo La Tengo deed denken." Het nummer is vernoemd naar een personage uit 'De Slinger van Foucault' van Umberto Eco. "Die naam vonden we wel passen bij de mystieke sfeer van het nummer." Op deze track speelt André gitaar en zanger Roel doet de bas. "Dat is iets wat zo nu en dan nog weleens gebeurt: dat we allemaal een ander instrument ter hand nemen", vertelt Roel. "Dat is wel grappig, want zo kom je ook weer op hele andere ideeën." 

"'Tongue-tied' is misschien wel de echte dark horse van Tsk!", zo vindt Leon. "Een liedje dat vrijwel alle typische Gasoline Brothers-kenmerken in zich draagt: melodieuze gitaren, goeie koortjes en een melodie die niet uit je kop te branden is. Bovendien hebben we geprobeerd het liedje een soulachtig geluid te geven, waardoor het volgens ons nog onontkoombaarder is geworden." 

'Wonderful And Sad' is volgens Leon de eerste en enige cover die de band ooit heeft opgenomen. Het was Roel die het origineel van Hawksley Workman op een cd had staan. "Ik stelde voor om het nummer te gaan coveren", vertelt Roel. En de andere bandleden mochten niet naar het origineel luisteren totdat de band de cover had opgenomen. "Gewoon om te kijken wat dat voor een effect zou hebben." Roel is tevreden: "We hebben er echt een Gasoline Brothers nummer van gemaakt." 

De laatste track 'Same Mistake' kent slechts één regel tekst. Roel: "Ik vond 'm wel onheilspellend klinken. Het kreeg iets bezwerends om die regel te herhalen, als een soort mantra." 

Dan toch nog even de bonustrack. 'There It Goes (For Koos)' heeft de fysieke plaat niet gehaald, daarvoor was 'de Koos Moerenhout ode' niet op tijd klaar. Maar, het nummer waarmee de band enige bekendheid gekregen heeft is wel te downloaden op de bandcampsite en Mininova.


Op 10 oktober presenteren The Gasoline Brothers het nieuwe album in EKKO, met in het voorprogramma singer-songwriter Tim Knol en The Starlets.