Terug in de tijd met Drive Like Maria en Tenement Kids

Ouwe koek of toch een lekker hapje?

Tekst: Kevin Kosterman / Foto's: Edward Bos ,

Teruggaan in de tijd, dat is deze avond de centrale gedachte. Tenement Kids neemt ons mee naar de hardcorepunk van weleer, terwijl Drive Like Maria de stonerrock weer 's oppoetst. Saaie ouwe koek of toch een ouderwets lekker hapje?

Ouwe koek of toch een lekker hapje?

Het merendeel van de bezoekers is weliswaar vanavond voor hoofdact Drive Like Maria gekomen, maar het (grotendeels) Utrechtse voorprogramma mag in EKKO toch ook een redelijk aantal fans verwelkomen. Tenement Kids begint sterk en we wanen ons gelijk in een tijd waarin hardcorepunkbandjes haast ieder weekend te zien waren. 

Frontman Gijs Wilbrink trekt op het podium veel aandacht naar zich toe deze avond. Hij trekt graag en met regelmaat zijn gitaar over het hoofd heen en zingt energiek. Zijn zang is over het algemeen erg sterk: op de juiste momenten schreeuwt hij, op de rustige stukken komt de zang helder uit de verf. Wat nogal stoort, is zijn Nederlandse accent, maar het lijkt het publiek amper te deren. Hij gaat energiek door, ondanks dat hij tot twee keer toe een snaar breekt en zijn microfoon een keer uit de handen laat vallen. Desalniettemin zal Tenement Kids binnenkort ongetwijfeld als hoofdact op diverse podia staan. Iedereen speelt goed en berestrak. Bovendien is het een waar genot om naar de band te kijken, of het nou gaat om de om aandacht vragende zanger, de rondjes draaiende Tim Meijer (bas) of Sander Koot, de energieke drummer.

Een half uur later betreedt het trio Drive like Maria het podium van EKKO. De Vlaams-Nederlandse band kreeg in 2008 bekendheid als voorprogramma van Triggerfinger en maakte vervolgens ook op Eurosonic veel indruk. Sinds de release van hun cd ‘Elmwood’, afgelopen maart, lijken de twee heren en dame non-stop op podia te staan. Een vol Neude zag de band eerder al een geweldig optreden geven tijdens het Festival aan de Werf en ook in december zal de band weer als voorprogramma van Triggerfinger in Tivoli te zien zijn.

Ook Drive Like Maria roept in EKKO een apart, nostalgisch gevoel op. Net als Tenement Kids kom je tegenwoordig niet meer zoveel stonerbands tegen. De volle zaal laat echter zien dat het genre nog lang niet dood is: het publiek staat deze avond te schreeuwen, springen en ook ouderwets te headbangen op de hypotiserende klanken van de band.

Spraakmakend is deze avond het optreden van Nitzam Hoffmann, die een heuse ‘gitaarchick’ genoemd mag worden. Ze speelt zó snel gitaar en met zó’n vol geluid, dat het af en toe klinkt alsof er twee gitaristen op het podium staan. Toch krijgt ze gezelschap, wanneer frontman zanger Bjorn Awouters zijn drumstel verlaat om deze te verruilen voor een gitaar.

De avond gaat strak en sterk door. Elk nummer en elke seconde speelt de band bovendien foutloos. ‘Die a little more’ haalt op een gegeven moment de vaart uit de avond, maar dit compenseert de band daarna meteen prima met het hitje ‘I’m on a Train’.

Na een uur met twee toegiften houdt de band het voor gezien, maar niet om EKKO te verlaten. Bij de merchandise stand hebben de bandleden onder het genot van een biertje alle tijd voor een babbeltje met de rechtgeaarde fan. Lekker relaxed, net als vroeger.

Gezien: Tenement Kids en Drive Like Maria, vrijdag 2 oktober 2009 @ EKKO