Marten de Paepe neemt plaat op in Excelsiorstudio Marten de Paepe neemt plaat op in Excelsiorstudio

"Hoe overleef ik… een weekje studio?"

, Tekst: Marten de Paepe Foto's: Chantal van der Leest & Marten de Paepe

Marten de Paepe neemt plaat op in Excelsiorstudio

"Hoe overleef ik… een weekje studio?"

Tekst: Marten de Paepe Foto's: Chantal van der Leest & Marten de Paepe ,

Marten de Paepe nam vorige week met Frans Hagenaars zijn nieuwe album op in de Sound Enterprise Studio in Muiden. Voor 3VOOR12 hield hij een studiodagboek bij. De Paepe vertelt hoe een singer-songwriter uit Amersfoort met vier bandleden een week lang overleeft in de studio.

"Hoe overleef ik… een weekje studio?"

Sommige dingen hebben een lange adem. Ruim een jaar geleden benaderde ik verschillende producers in Nederland met de vraag of ze iets konden betekenen voor mijn nieuwe plaat. Eerdere opnames knutselde ik tot dan toe altijd zelf in elkaar in een vochtige kelder. Het werd hoog tijd mijn driesporenrecorder te verruilen voor een echte studio. Frans Hagenaars, bekend van zijn werk met Excelsior Recordings, reageerde al snel om een afspraak te maken: “Kunnen we meteen zien of we elkaar liggen en of mijn toch ietwat eigenwijze manier van handelen jou wel aanstaat.” Het gesprek werden meerdere gesprekken. Ruim een jaar later is het dan zover: vanaf maandag 28 september zijn we de hele week welkom bij de Sound Enterprise Studio in Muiden. 

We zijn te laat voor de opnames en rijden bijna de hortensia's in Frans’ voortuin plat. Johan Borger maakt een rondje door de benedenverdieping van de Sound Enterprise Studio. Frans verbaast zich erover dat Johan zijn eigen koffiefilter heeft meegenomen.

Op de eerste studiodag rijd ik zenuwachtig naar de studio. In mijn pubertijd luisterde ik met rode oortjes naar bands als Daryll-Ann en Caesar. Het toen net opkomende Excelsior Recordings was voor mij nog iets onbereikbaars. Nu word ik dan uitgenodigd om in het hol van de leeuw een plaat op te nemen! Gelukkig neemt onze gastheer Frans Hagenaars mijn zenuwen al snel weg. Hij blijkt alles behalve de grote boze Excelsior studiobaas te zijn. Volgens hem kan een muzikant alleen maar een week in de studio overleven door niet de hele tijd alleen maar met muziek bezig te zijn. Naast het opnemen spijkert Frans onze kennis bij van de Italiaanse keuken, moet er toch altijd minimaal anderhalf uur lang worden nagetafeld en leren we de fijne kneepjes kennen van zijn ironische humor.

Frans heeft ervoor gekozen om de hele band in één keer op te nemen, waardoor de opnames nooit te lang duren. Aangezien veel liedjes in één take goed zijn, is er genoeg tijd voor vele luistersessies, rook- en koffiepauzes. Vrijdagmiddag staan alle nummers op de band. Het is een registratie van een paar jaar lang muziek maken, liedjes schrijven en optreden. Dit alles samengebald in één week in de studio met vijf muzikanten en producer Frans Hagenaars. 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht