John serveert allesbehalve slappe Coffey

Prima voorprogramma The Medics verbleekt nog bij hoofdact

Tekst: Mike van Dooyeweert/ Foto's: Edward Bos ,

Wie had ooit gedacht dat je bij binnenkomst in de EKKO tegen de loop van een geweer zou lopen? In de foyer van de Utrechtse popzaal stond zomaar een heus western-geweer opgesteld.... Gelukkig met slechts een blauw lampje in de loop, maar toch. Het is een voorproefje op wat het publiek later kan verwachten wanneer de Utrechtse band John Coffey op het podium staat. De post-punkers presenteren vanavond hun langverwachte debuut 'Vanity’.

Prima voorprogramma The Medics verbleekt nog bij hoofdact

De eerste bezoekers van de EKKO worden getrakteerd op countrymuziek. En niet zomaar een nummertje tussendoor, nee, het ene na het andere. Hoe vallen die banjo’s dan weer te rijmen met het gitaargeweld van hoofdact John Coffey? Voordat je er verder over na kunt denken, sterft de countrymuziek weg en komen The Medics aangesneld.

De Utrechtse formatie The Medics laat zich inspireren door bands als Editors en The Strokes en vooral de invloed van die eerste band is live duidelijk hoorbaar. De rocknummers klinken energiek, melodieus en ook vooral toegankelijk. De band kan ook zo mee in de grote populaire rockstroming waar ook bands als Mando Diao en Kings Of Leon tegenwoordig toe behoren.

De heren van The Medics blijven niet statisch op het podium rocken, maar geven zich helemaal. Zanger Daniël stapt meerdere malen het podium af om in de eerste rijen zijn nummers te zingen en knielt aan het einde van het optreden neer op het podium. The Medics klinkt prima, maar je voelt aan alles dat het optreden zal verbleken bij de hoofdact. Je mist iets, misschien een rauw randje waardoor de band zich nog wat meer zal onderscheiden.

Dan is het tijd voor het zwaardere geschut. In dit geval zowel letterlijk als figuurlijk, want de bandleden van John Coffey (‘like the drink, only not spelled the same’) komen met nog meer western-geweren op de proppen. Boven het drumstel worden twee geweren geplaatst, de lopen gekruist. Ook de microfoonstandaard van zanger/toetsenist Art wordt ‘vervangen’ door een wapen. Wie de nieuwe site van John Coffey kent, kan al die wapens meteen plaatsen. Op de webstek navigeer je als het ware door de site ‘op de kogel van een geweer’.

Om het westernsfeertje te versterken verzorgen een banjo- en mandolinespeler de intro van het optreden, waarna de bandleden van John Coffey het podium betreden: Art, Carsten (drums), Twan (gitaar) en de bijna niet uit elkaar te houden tweelingbroers Alfred (gitaar) en Richard (bas). Op het programma staat de albumpresentatie van 'Vanity’, een album dat al goed ontvangen is door de muziekpers. Overtuigend spelen de heren de nummers van de nieuwe cd, waaronder ook de titelsingle.

Hoe moet je de muziek van de band omschrijven? Post-rock? Post-punk? Ach, de muziek klinkt gewoon ruig, vuig en retestrak. Ook vanavond. Stilstaan is er niet bij, de bandleden springen rond op het podium. Vooral gitarist Alfred en frontman Art zijn duidelijk in hun element.

Wie dacht dat het zou blijven bij gitaargeweld heeft het mis, want aan het einde van de set komt een heus koor het podium op, waarvan de meeste leden gekleed zijn in een houthakkersblouse. Wat volgt, is een bijzondere en zeer geslaagde combinatie van koor en keiharde rockmuziek. Het optreden eindigt zoals het begon: met de banjo- en de mandolinespeler. Of toch niet?

Op verzoek van het publiek en geheel tegen de eigen planning in, komt John Coffey toch nog een keer het podium op om voor de tweede keer de single 'Vanity' te spelen. De presentatie is voorbij voordat je het weet en dat vinden de bandleden zelf ook. Een goed teken. John Coffey weet te overtuigen, tot aan het kogelgaatje.

Gezien: John Coffey en The Medics, 22 oktober 2009 @ EKKO