Gameboy-bliepjes en electrobeats tijdens EINDBAAS

Beukende beats onder een discobal

Tekst: David van Roon / Foto’s: Jeroen Bruggenwirth ,

Een smalle jongen, brilletje op zijn neus, blik gericht op de gameboy in zijn handen, zweept het publiek op met springerige beats. Vroeger weleens Super Mario gespeeld? Je weet wel, dat spelletje op de gameboy. De bliepjes die de soundtrack voor dat spel vormen komen vanavond tot leven in een volgepakt ACU.

Beukende beats onder een discobal

De donkere zaal in, enen en nullen worden op de muren geprojecteerd: computertaal, dit is de taal die vanavond gesproken zal worden. ACU is gevuld, voornamelijk met mannen die net te oud zijn om nog te studeren. Ze kijken onzeker om zich heen, schuchter blikken werpend op de schaarse vrouwen. Nog voordat de eerste artiest begint wordt er voorzichtig gedanst op de plaatjes die de dj draait.

Chiptune, zo heet het genre dat de artiesten die deze avond het podium zullen beklimmen spelen. Met hulp van wat gameboys, andere oude spelcomputers, een zooi pedaaltjes en een mengpaneel knallen deze jongens vanavond de speakers uit. De tweede avond in de reeks EINDBAAS presenteert drie artiesten: Wiklund, Failotron en Dubmood. De act die deze nacht mag aftrappen is de Hongaarse Failotron. Hij kijkt nonchalant de zaal rond, zijn ogen lijken te spreken: dit is mijn koninkrijk.
 
Een man met een afgescheurde broek, lang haar en een wazige blik springt wild in het rond, zwaait zijn armen en benen, laat een paar goed geplaatste Michael Jackson-moves zien, zijn paardenstaart zwiept door de lucht. Hier en daar stoot hij iemand aan, wat resulteert in een: “Hé, klootzak!”. High op de muziek, of toch gewoon een pilletje?
 
De 18-jarige Zweed Wiklund staat als tweede op het podium: een smalle jongen met een gameboy in zijn handen, een lange lok voor de ogen, en een brilletje op zijn neus. Beats, beukend en struikelend over elkaar, donderen door de zaal. De reïncarnatie van Michael Jackson domineert de dansvloer.
 
Lichten flitsen, lasers schieten, rook vult de zaal, een discobol hangt aan het plafond, het publiek dat zich voor het podium bevindt danst steeds uitzinniger. De rook vormt nu een dik gordijn dat de derde en laatste act scheidt van het publiek. De weelderige bos dreadlocks die het hoofd van de tweede Zweed van de avond, Dubmood, siert wordt rood verlicht door de felle lampen. Het is het enige dat nog zichtbaar is.

Je kunt het gehijg van de uitgeputte bezoekers haast horen; springend en dansend verplaatsen zij zich door de zaal, het maakt allemaal niet uit, vanavond is het feest! Uit het ritme dansen en klappen, lekker gek doen; serieus moet je het niet nemen.
 
Gezien: EINDBAAS level 2, met Failotron, Wiklund, Dubmood, vrijdag 2 oktober 2009 @ ACU