De kroeg in met Tududuh: zakt liefst door met Andy Warhol of Wolter Kroes

Utrechtse bands en artiesten in aanloop naar de Popronde

Redactie 3VOOR12/Utrecht ,

Het is oktober en tijd voor de jaarlijkse Popronde, de avond in het jaar dat jong en aanstormend talent uit Nederland de stad overneemt. Dit jaar met veel Utrechts in de gelederen. 3VOOR12/Utrecht vraagt de desbetreffende artiesten naar hun ideale avondje in de kroeg. Ronald alias Tududuh belandde ooit ver na sluitingstijd in de Postillion waar de barman hem meenam naar lang vervlogen tijden.

Utrechtse bands en artiesten in aanloop naar de Popronde

Het is oktober en tijd voor de jaarlijkse Popronde, de avond in het jaar dat jong en aanstormend talent uit Nederland de stad overneemt. Dit jaar met veel Utrechts in de gelederen. Zo speelt Uncle Frankle in Witte Ballons, is Tududuh een keer niet als barman in de Bastaard maar als singer-songwriter, laat John Coffey bezoekers van Boslust eens wat anders horen dan jazz en treden Lukas Batteau, Most Unpleasant Men en Lightwires in respectievelijk U Rock, Flitz en de Morgenster. In de aanloop hiernaartoe vraagt 3VOOR12/Utrecht de desbetreffende artiesten naar hun ideale avondje in de kroeg.

Lange tijd was hij degene die de biertjes tapte achter de bar van de Bastaard. Het is niet meer dan logisch dat Ronald, alias Tududuh (ex-Glenister), tijdens de Popronde juist in deze kroeg speelt en wel in een bijzondere formatie.

Hoe ziet jouw ideale kroegenavond eruit?
"Een ideale kroegenavond bestaat eigenlijk niet voor mij. Misschien lijkt de avond op het moment zelf wel ideaal, maar de volgende dag voelt dat toch altijd nét wat anders."

Wat is je favoriete Utrechtse kroeg en/of wie is dan je favoriete kroegbaas?
"Op de eerste plaats staat de Bastaard. Ik heb hier een tijd lang met veel plezier gewerkt. Ik ben er net gestopt. De Bastaard voelt een beetje als mijn tweede huiskamer, er komen veel leuke mensen en de sfeer is erg ontspannen. Daarnaast heb ik mooie herinneringen aan Café de Postillion, op de brug schuin tegenover Café België. Toen ik net in Utrecht woonde en hier in mijn eerste bandje ging spelen, kwamen we er vaak na het repeteren. Op een avond, lang na sluitingstijd, begon barman Marcel te vertellen over de bandjes waarin hij vroeger speelde. Hij zat in de Utrechtse new wave bands Hedda Gabler en Coïtus int. Op een groot scherm in de verlaten kroeg liet hij ons beelden zien van optredens van zijn band eind jaren tachtig. Donkere vervreemdende muziek, perfect om te bekijken in een rokerige kroeg vlak voordat de zon opkomt." 

Welk soort of merk bier drink je het liefste?
"Ik heb in de zomer vier maanden in Berlijn gewoond om op te treden en op te nemen. Sinds mijn verblijf aldaar ben ik een groot liefhebber van Duits bier. Ik ben niet merkvast, nergens in eigenlijk, dus merk maakt me niet zoveel uit."

Met wie zou je het liefst een avondje doorzakken?
"Met Andy Warhol. En anders met Wolter Kroes."

Heb je een favoriete meezinger en zo ja welk nummer is dat?
"Dat is een nieuw nummer van Tududuh, 'I Wish I Was An Actor'. Het is een heel goed nummer."

Wat voor show ga je geven tijdens de Popronde? Heb je nog verrassingen in petto?

"Mijn optreden tijdens de popronde wordt een groot feest. Normaal gesproken, speel ik in mijn eentje. Omdat het in de Bastaard is, mijn stamkroeg en ex-werkgever, heb ik besloten om een beetje uit te pakken. Ik heb een paar mensen uitgenodigd om het optreden muzikaal op te leuken. Wie dat zijn blijft nog even een verrassing, maar ik kan wel verklappen dat het geen onbekenden zijn in de Utrechtse muziekwereld."

Waarom is het als artiest of band goed om mee te doen aan de Popronde? Waarom doe jij mee bijvoorbeeld?
"Popronde is een van de meest zinvolle initiatieven voor popmuziek in Nederland. Opkomende bands krijgen de mogelijkheid om in korte tijd veel podiumervaring op te doen. Ik zie het ten eerste als een leerschool. Na in Berlijn veel te hebben opgetreden, uiteenlopend van het bekende DMY Design Festival tot in een oude slagerij, kan ik met behulp van de Popronde mijn ontwikkeling als muzikant doorzetten. Ik ben heel langzaam naar een album toe aan het werken. Door verschillende stijlen uit te proberen op mijn demo's (pop/rock op Tududuh 01, singer-songwriter op Tududuh 02, electropop op te verschijnen Tududuh 03) en veel live te spelen, ben ik er inmiddels bíjna achter hoe mijn plaat moet gaan klinken. Daarnaast is de Popronde ook heel goed voor de naamsbekendheid. Als mijn plaat over een tijdje af is en uitkomt, hebben de mensen de naam Tududuh al een keer gehoord. Tot slot is het gewoon erg leuk. Ik ben inmiddels negen keer geboekt. Volgende week speel ik achtereenvolgens in Arnhem, Groningen en Den Haag. Zo kom je nog 'ns ergens! Ik vind het natuurlijk wel heel jammer dat ik Popstars moet missen de komende tijd."

Wat heb je verder nog op stapel staan in de nabije toekomst?
"Op 8 november wordt de eerste videoclip van Tududuh gepresenteerd, ook in De Bastaard. De clip is, evenals het nummer, opgenomen in Berlijn en komt uit op de Culturele Zondag die in het teken staat van de val van de Berlijnse muur, dit jaar twintig jaar geleden. Toeval bestaat niet! Vervolgens heb ik op 19 november het genoegen om te mogen openen voor het geweldige Moss, in EKKO. Na Tududuh 01 en Tududuh 02 komt in november ook de nieuwe demo uit, met de verrassende titel Tududuh 03. In de zomer heb ik in samenwerking met twee producers uit Berlijn twee nummers opgenomen. Aan het derde nummer zijn we nu aan het werk. Zij in Berlijn, ik in Utrecht. Via email en soundcloud.com wisselen we ideeën en bestanden uit. November wordt een drukke maand! Maar eerst nog zeven optredens in oktober, met als knaller mijn optreden tijdens de Popronde in Uttrecht."

Te zien: Tududuh, vrijdag 9 oktober 2009 om 21:30 uur @ de Bastaard