De kroeg in met Lukas Batteau: 'Om elf uur kun je mij al opvegen'

Utrechtse bands en artiesten in aanloop naar Popronde

Redactie 3VOOR12/Utrecht ,

Het is oktober en tijd voor de jaarlijkse Popronde, de avond in het jaar dat jong en aanstormend talent uit Nederland de stad overneemt. Dit jaar met veel Utrechts in de gelederen. In de aanloop hiernaartoe vraagt 3VOOR12/Utrecht de desbetreffende artiesten naar hun ideale avondje in de kroeg. Lukas Batteau over de kroegbaas met een schort voor op 't Wed en Leffe blond.

Utrechtse bands en artiesten in aanloop naar Popronde

Het is oktober en tijd voor de jaarlijkse Popronde, de avond in het jaar dat jong en aanstormend talent uit Nederland de stad overneemt. Dit jaar met veel Utrechts in de gelederen. Zo speelt Uncle Frankle in Witte Ballons, is Tududuh een keer niet als barman in de Bastaard maar als singer-songwriter, laat John Coffey bezoekers van Boslust eens wat anders horen dan jazz en treden Lukas Batteau, Most Unpleasant Men en Lightwires in respectievelijk U Rock, Flitz en de Morgenster. In de aanloop hiernaartoe vraagt 3VOOR12/Utrecht de desbetreffende artiesten naar hun ideale avondje in de kroeg.

Begonnen als singer-songwriter is Lukas Batteau uitgegroeid tot een driemansformatie. Voorheen ingetogen liedjes klinken ineens een stuk steviger. Binnenkort verschijnt zijn volwaardige debuutalbum, voor die tijd dus nog wat try-outs met Popronde.

Hoe ziet jouw ideale kroegenavond eruit?
"You're asking the wrong guy. Sinds ik ben gaan werken kun je me om elf uur al opvegen. Toen ik lang geleden een keer geen nee kon zeggen dacht een vriendin van mij dat ik flauw ging vallen, zo bleek dat ik op een gegeven moment zag. Echt heel erg. Maar als ze ergens Leffe blond van de tap hebben dan voel ik opeens geen bezwaren meer."

Wat is je favoriete Utrechtse kroeg en wie is dan je favoriete kroegbaas?

"Daar kan ik dus niet echt op antwoorden. 't Postiljon net voorbij het Wed is altijd mooi. Ik weet even niet meer hoe de kroegbaas heet, maar dat is dus een echte. Heeft ook altijd prachtig een schort voor en zo en drinkt gewoon stevig mee met de rest van de stamgasten. Levert prachtige scenes op."

Welk soort of merk bier drink je het liefste?
"Leffe blond. Hoezo?"

Met wie zou je het liefst een avondje doorzakken?
"Amy Winehouse. Volgens mij vergeet je dat nooit meer."

Heb je een favoriete meezinger en zo ja welk nummer is dat?
"'Smells like teen spirit' van Nirvana. Je moet daarna mijn stem eens horen."

Wat voor gaan jullie geven tijdens de Popronde? Hebben jullie nog verrassingen in petto?

"Ik denk dat als mensen mijn naam herkennen, ze gelijk denken singer-songwriter. Logisch, want dat ben ik ook. Maar met band voel ik me niet helemaal meer thuis in dat genre. Het is er te stevig voor. Ik ben al heel lang aan het bedenken waar we nou op lijken, maar ik kom er niet echt uit. Misschien een soort ingetogen versie van Pearl Jam. Inmiddels is onze plaat opgenomen en we spelen tijdens de Popronde eigenlijk alleen de nummers van het album. Een paar zijn meegekomen van mijn vorige EP. Ik ben echt super blij met de opnames en kan niet wachten om de nummers live uit te voeren."

Waarom is het als artiest of band goed om mee te doen aan de Popronde? Waarom doen jullie mee bijvoorbeeld?
"Als band wil je natuurlijk zo veel mogelijk spelen. Niet alleen omdat het gewoon leuk is, maar je wilt ook je muziek laten horen. Daarbij zul je als band toch een bepaalde livereputatie moeten opbouwen, anders kom je nergens. De Popronde krijgt verder ook veel publiciteit en trekt meer mensen dan wanneer je zelf als onbekende band een optreden boekt."

Wat hebben jullie verder nog op stapel staan in de nabije toekomst?

"De release van onze debuutplaat 'The substance of things' wordt hoe dan ook mijn persoonlijke hoogtepunt van 2009. Ik heb vorige week alles teruggeluisterd in de studio en het is verschrikkelijk mooi geworden. De cd komt uit op 17 december en we gaan het presenteren in de kleine zaal van Paradiso op 21 december."

Te zien: Lukas Batteau, vrijdag 9 oktober 2009 om 23.30 uur @ U Rock!.