De kroeg in met Lightwires: 'We maken het dynamisch'

Utrechtse bands en artiesten in aanloop naar Popronde

Redactie 3VOOR12/Utrecht ,

Het is oktober en tijd voor de jaarlijkse Popronde, de avond in het jaar dat jong en aanstormend talent uit Nederland de stad overneemt. Dit jaar met veel Utrechts in de gelederen. In de aanloop hiernaartoe vraagt 3VOOR12/Utrecht de desbetreffende artiesten naar hun ideale avondje in de kroeg. Jon Herbach, gitarist van Lightwires gaat graag naar Ledig Erf en eet daarna een broodje gyros.

Utrechtse bands en artiesten in aanloop naar Popronde

Het is oktober en tijd voor de jaarlijkse Popronde, de avond in het jaar dat jong en aanstormend talent uit Nederland de stad overneemt. Dit jaar met veel Utrechts in de gelederen. Zo speelt Uncle Frankle in Witte Ballons, is Tududuh een keer niet als barman in de Bastaard maar als singer-songwriter, laat John Coffey bezoekers van Boslust eens wat anders horen dan jazz en treden Lukas Batteau, Most Unpleasant Men en Lightwires in respectievelijk U Rock, Flitz en de Morgenster. In de aanloop hiernaartoe vraagt 3VOOR12/Utrecht de desbetreffende artiesten naar hun ideale avondje in de kroeg.

Lightwires is een belofte, hun MySpace singletje Fire Escape klinkt als een kruising tussen TV on the Radio en Arctic Monkeys, goed voor swingen op experiment dus. Op het podium van onze eigen Club ging het vorig seizoen nog voorzichtig aan, maar we zijn intussen alweer een eindje verder en de band werkt aan nieuw materiaal.

Hoe ziet jouw ideale kroegenavond eruit?
"Gewoon lekkere muziek, goede vrienden en een broodje gyros om vier uur 's nachts."

Wat is je favoriete Utrechtse kroeg en/of wie is dan je favoriete kroegbaas?
"Ledig Erf, omdat het klein en gezellig is met een uitgebreide bierkaart. Het is ook waar onze drummer Sjoerd werkt."

Welk soort/merk bier drink je het liefste?
"Delirium Tremens."

Met wie zou je het liefst een avondje doorzakken?
"David Bowie is een van mijn grootste helden. Ik bedoel, Hunky Dory, Ziggy Stardust, Aladdin Sane, Low, Heroes, Scary Monsters, Young Americans: het zijn allemaal meesterwerken. Daarnaast heeft hij zo'n bijzonder leven gehad dat ik een hele avond alleen naar zijn verhalen zou kunnen luisteren. Voor mensen die niks over David Bowie weten of misschien denken dat hij geen interessante vent is zou ik het boek Moonage Daydream over zijn Ziggy Stardust-periode aanraden. Rock 'n roll zoals het hoort!"

Heb je een favoriete meezinger en zo ja welk nummer is dat?
"Als het al laat in de avond is en je iets te veel hebt gedronken is het onmogelijk om niet mee te zingen met het refrein van Born in the U.S.A. Het is ook voor onze band geschikt omdat twee van ons Amerikaans zijn maar het nummer is niet patriottistisch. Het is een anti-oorlognummer met een boodschap die ook geldt voor deze tijd."

Wat voor show gaan jullie geven tijdens de Popronde? Zitten er nog verrassingen in?
"We maken het dynamisch. Dus dansbare nummers maar ook rustigere nummers en alles daar tussen. We proberen een verhaal te vertellen met de muziek maar elke show heeft een ander verhaal. Zo blijft het spannend voor ons en voor het publiek. Verassingen? Gaan we niet zeggen. Je moet gewoon komen kijken."

Waarom is het als artiest of band goed om mee te doen aan de Popronde? Waarom doen jullie mee bijvoorbeeld?
"Het is een kans om op te treden buiten je eigen provincie en voor een ander publiek. Dus goed voor je naamsbekendheid maar ook voor de ervaring op het podium."

Wat hebben jullie verder nog op stapel staan in de nabije toekomst?
"We gaan binnenkort beginnen aan een nieuwe cd."

Te zien: Lightwires, vrijdag 9 oktober om 22.00 uur @ De Morgenster