We vs. Death: op naar de tien

“Muziek is een levend iets, daar mag wat mee gebeuren.”

Tekst: Casper Sikkema ,

In een kelder in Gent beleefde We vs. Death onlangs “misschien wel het leukste optreden ooit”. 35 bij elkaar gepropte mensen zagen daar misschien wel Utrechts’ meest kosmopolitische band gebukt (rechtop staan kon niet) weer een kleurrijk hoofdstuk in het immer uitdijende toerboek bijschrijven. Vrijdag staat de band in ACU. Ter voorbereiding vroegen wij een paar intelligente vragen.

“Muziek is een levend iets, daar mag wat mee gebeuren.”

In een kelder in Gent beleefde We vs. Death onlangs “misschien wel het leukste optreden ooit.” Daar, in een kraakpand waar rechtop staan niet mogelijk is, en voor 35 bij elkaar gepropte mensen voelen ze zich thuis. Vrijdag staat onze favoriete band in ACU en, geruststelling, waarschijnlijk ruikt het daar net als in Gent naar honden, drugs en een geslaagd anti-cosmeticabeleid. We vs. Death deelt het podium deze avond met het Engelse These Monsters. Een topband volgens Gerben Houwer, drummer en zanger van We vs. Death. “Ze hebben ooit hun eerste show met ons gespeeld. Inmiddels is het een technisch perfecte band met harde 70's riffs, noisy sax en lekkere sexy schreeuwpartijen.”

We gaan terug naar april. In een vol Tivoli de Helling presenteert We vs. Death de langverwachte tweede langspeler. ‘A Black House, A Coloured Home’, heet het album en het zal, zo mogen we nu wel concluderen, met afstand de meeste bijzondere releaseshow van het jaar worden. Andermaal blijkt dat We vs. Death anders is. Andermaal blijk ook maar weer eens dat anders, mits goed bedacht, mooi is. Een bonte mix aan gasten en een werkelijk verbluffend mooi vormgegeven album, kleuren die lenteavond. Een strakke, geconcentreerde band laat zien waarom inmiddels de hele wereld beschouwd mag worden als speelterrein van dit bijzondere kwintet. De schemerlampen, de kamerplanten en vooral het standbeeld van een hond doen de rest. We vs. Death, zo besloten we die avond, is een band met een verhaal. Een verhaal waar we graag naar luisteren. 

Anders moest het worden op het nieuwe album. Beter natuurlijk, maar ook meer zoals de band live klinkt. Rauwer dus. Zo’n anderhalf jaar schreef en schaafde de band aan het nieuwe materiaal voordat het in vijftien dagen werd opgenomen. Gerben Houwer: “We wilden het nu anders doen. Op ons vorige album stonden alleen nummers die we toendertijd al een tijd speelden. De stijl van dat album lag al vast voordat we het opnamen. De ontstaangeschiedenis van dit album kent juist een omgekeerd proces. We hebben de tijd genomen om te schrijven, dingen uit te proberen. We spelen nu ruim acht jaar samen. We weten wat we aan elkaar hebben. Het is dan goed om nieuwe dingen uit te proberen. Elkaar uit te dagen.”

Een opvallend (her)nieuw(d) element op ‘A Black House, A Coloured Home’ is de stem van drummer Gerben Houwer. Anders dan op het instrumentale debuutalbum zingt hij nu. Eigenlijk een heel logische stap volgens Houwer. “We hebben een tijd instrumentale rock gespeeld, maar we hebben daarvoor ook een periode gehad dat we ook al zongen. Voor ons is het dus ook niet vreemd. Ik vind het ook mooi om te zingen, met z’n allen zingen zorgt voor extra power en het geeft de songs ook meer ruimte. In onze beginperiode was het zingen een soort wedstrijd. Wie zingt het hardst, wie is de sterkste. Als we nu zingen, zingen we echt.”

Een ander verschil is ervaring. Jarenlang samenspelen werpt zijn vruchten af. “We zijn nu beter dan vroeger in staat onze nummers vorm te geven. De aanloop naar het het tweede album was lang, maar was zeker de moeite waard. Het resultaat benadert meer het live-gevoel. Het is rauwer. Feller. Het gaat vaker over de kop.” We vs. Death mag zich verheugen op een indrukwekkende live-reputatie. Dit jaar stond de band onder meer in Antwerpen, Gent, Parijs, Leeds, Norwich en Londen. Op veel van die plekken kunnen ze op een vaste schare fans rekenen. “In Leeds en Norwich komen altijd een hoop mensen kijken. Daar zijn mensen bij die ons al jarenlang volgen en er zijn ook altijd weer nieuwe mensen. Gelukkig wel. We hebben een breed internationaal netwerk. Zoiets gebeurt automatisch als je veel tourt, bands boekt en je matje op elkaars vloer uitrolt.”

We vs. Death heeft dan ook over de hele wereld liefhebbers. Echte liefhebbers. Op de website van de band staat een clip van het nummer 'Wake 44’. Die clip, eigenlijk een lange zen-trip, is zo’n product van constructieve bewondering. Het is niet de enige clip die belangeloos door fans is gemaakt. “We kennen die mensen niet, maar we vinden het erg bijzonder dat ze hun eigen invulling geven aan onze muziek. Wij vinden het erg prettig als mensen met ons werk aan de slag gaan, muziek is een levend iets, daar mag iets mee gebeuren”.

Naast een toer door Duitsland en wat losse optredens in Nederland staan er alweer een paar grote dingen op stapel. Binnenkort komt de band met opwindend nieuws over een release in het buitenland en volgend jaar november bestaat We vs. Death tien jaar. “We zijn op dit moment hard aan het werk om dat jubileum met een nieuwe release gepast te vieren.”

We vs. Death speelt vrijdag 20 november samen met het Engelse These Monsters in ACU