Jubileum GEM is meteen een reünie Jubileum GEM is meteen een reünie

Utrechters op zoek naar ouderwetse branie

, Atze de Vrieze

Jubileum GEM is meteen een reünie

Utrechters op zoek naar ouderwetse branie

Atze de Vrieze ,

Volgende week viert de Utrechtse band GEM zijn vijfjarig bestaan met een homecoming gig in Tivoli. Bij het eerste jubileum is het ook meteen tijd voor de eerste reünie. "We spelen met de originele line-up."

Utrechters op zoek naar ouderwetse branie

Eerder dit jaar verscheen er een mooi boxje van Johan, alle drie de platen in één setje. 12,5 jaar deden ze erover. Een paar maanden later verscheen eenzelfde verzameling van labelgenoot GEM, maar de Utrechtse band deed er een stuk korter over: 5 jaar, en dat is een jubileum. Dat viert de band in thuisstad Utrecht, waar ze 4 december de Tivoli vol hopen te trekken. Het wordt een laatste blik naar achteren, voor GEM aan album nummer vier begint. "Hondsbrutaal waren we", zegt zanger Maurits Westerik. "Dan zaten we in het café en kwamen we op het idee om ons aan te melden op een jamavond in Het Oude Pothuys. We meldden ons aan als jazz-funk band en deden dan onze eigen nummers. Mensen begonnen sigaretten naar ons te gooien en na een paar nummers hebben ze ons van het podium gehaald."

Die brutaliteit legde GEM in zijn begindagen geen windeieren. De band blufte zich binnen bij de Melkweg en speelde zo zijn eerste optreden ooit in het voorprogramma van The Libertines. Het debuutalbum heette Tell Me What's New, en in de Utrechtse muziekscene was GEM met hun directe gitaarpop en hun branie inderdaad een frisse wind. "We hadden het gevoel dat we de wereld aan konden en vonden de andere Nederlandse muziek maar flauw en voorzichtig. Het is zo gaaf om te zien hoe dat veranderd is de laatste jaren. Acts als Kyteman en DeWolff maken niet alleen muziek, ze verkondigen het ook. Destijds hadden wij het gevoel dat we de enige waren die plannen maakten om de wereld te veroveren."

De hele wereld bleek wat te hoog gegrepen. De geplande doorbraak in Duitsland kwam niet van de grond, maar in eigen land heeft GEM de afgelopen jaren veel gespeeld. Het derde album NEW is inmiddels alweer anderhalf jaar uit, maar volgens Westerik is het nog geen oude koek. "Het was een goed jaar voor GEM. We hebben zo veel lol in het spelen, dat we ook een tweede festivalseizoen gedaan hebben. Voor de buitenwereld lijkt het misschien een rustiger jaar, maar we hebben zeker niet stil gezeten." Dat plezier zit hem deels in de nieuwe line-up, waarmee GEM aan de derde plaat begon. Gitarist Bas de Graaff en drummer Ilco Slikker verdwenen, jonge hond Wouter Rentema nam de stokjes over. "We zijn nu nuchterder dan vijf jaar terug", zegt Westerik. "Ik ben nu ook bezig met planningen, boekhouden, belastingaangifte. Bovendien: als je 26 bent zijn andere dingen belangrijk in je leven dan als je 21 bent. Dat is ook de belangrijkste reden dat twee jongens met de band gestopt zijn."

Die voormalige bandleden zijn wel nog steeds vrienden, en 4 december speelt GEM een deel van de set in de originele line-up. "Niet alle exen zijn miserabel", zegt Westerik. "We zijn nog steeds vrienden en zien elkaar regelmatig. In Tivoli gaan we terug in de tijd. Eerst zes nummers van NEW, dan zes van Escapades, en vervolgens Tell Me What's New. Ik heb veel zin om nummers als Rise And Fall en This Is Your Life met hen te spelen." En dat ouderwetse we-tegen-de-wereld-gevoel hoopt GEM vervolgens mee te nemen in de studio voor album nummer vier. "Begin volgend jaar willen we weekenden met elkaar af te spreken om aan het album te werken. 4 december wordt ongetwijfeld een stimulans om daar mee aan de slag te gaan."

GEM viert zijn 5-jarig bestaan 4 december in Tivoli, Utrecht.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht