Vijf jaar A Fistful of Records: vinyl-passie van gruizige geesten Vijf jaar A Fistful of Records: vinyl-passie van gruizige geesten

“Mensen die ooit hun draaitafel bij het grofvuil hebben gezet, zijn gewoon lomp bezig geweest.”

, Tekst: Renate van Roosmalen

Vijf jaar A Fistful of Records: vinyl-passie van gruizige geesten

“Mensen die ooit hun draaitafel bij het grofvuil hebben gezet, zijn gewoon lomp bezig geweest.”

Tekst: Renate van Roosmalen ,

Voor wie een schijthekel heeft aan alles wat commercieel is, al een kwart eeuw de neus ophaalt voor ontwikkelingen op het gebied van muziekdragers en behoefte heeft aan rockers die waarachtig zichzelf en hun instrumenten kapotraggen op het podium, is er A Fistful of Records. Dit Utrechtse label viert zijn vijfde verjaardag.

“Mensen die ooit hun draaitafel bij het grofvuil hebben gezet, zijn gewoon lomp bezig geweest.”

Voor wie een schijthekel heeft aan alles wat commercieel is, al een kwart eeuw de neus ophaalt voor ontwikkelingen op het gebied van muziekdragers en behoefte heeft aan punkrockers die waarachtig zichzelf en hun instrumenten kapotraggen op het podium, is er A Fistful of Records. Dit Utrechtse platenlabel, opgericht door (inmiddels) veertigers Jos de Groot en Coen van der Stappen, verkoopt puur en alleen ‘Strictly Underground Vinyl Records’: 7 inch EP’s met knoerharde, gruizige gitaarrock. Aanstaande zaterdag vieren ze hun vijfde verjaardag in dB’s. Reden voor een interviewtje.

Voor iedereen die muzikaal uitsluitend boven de grond heeft vertoefd; beschrijf in één zin de essentie van de ondergrondse garagerock van A Fistful of Records.

Totale passie van gruizige geesten, gedrenkt in alcohol, levenslust, gitaarherrie en vriendschap, en wars van marketingideologieën, CD’s en businessplannen.

Echt praktisch zijn ze niet, die 7 inch plaatjes. Is vinyl all about the image? Of puur nostalgie?

Wij vinden ze wel praktisch hoor, gewoon op de draaitafel leggen en spelen maar. Wat dat betreft zijn het net CD’s! Mensen die ooit hun draaitafel bij het grofvuil hebben gezet, zijn gewoon lomp bezig geweest. Nostalgie heb ik een hekel aan, aan imago ook. Wat we willen is gewoon een klassiek vier-rock-songs-op-vinyl-EP-tje, inclusief mooi gezeefdrukt hoesje. Dat is gewoon het ultieme kunstwerk, daar kan verder niets aan tippen, of het nou met diamantjes beplakte doodshoofden of lullige doch opgehemelde schilderijtjes van Delftse straatjes zijn.

Waar ben je, terugkijkend op vijf jaar A Fistful of Records, het meest trots op?

Eigenlijk bij voorbaat al op het grote feest dat we aanstaande zaterdag in dB’s vieren. Bands komen uit Sheffield (The Hipshakes, Proto Idiot) en Bordeaux (Polar Strong), voor niets meer dan wat benzinegeld. Ze willen er hoe dan ook gewoon bij zijn. Verder gaan allerlei vrienden helpen met onderdak, eten koken, etcetera. Iedereen zet zijn schouders eronder, dus die avond kan al niet meer stuk.

Jarig zijn betekent ook kaarsjes uitblazen. Wat wens je?

Het liefst zouden we het aantal plaatjes dat we per jaar uitbrengen willen opvoeren, nu komen we niet verder dan 3 à 4 platen per jaar. Maar ja, het moet allemaal in de avonduren, we stellen hoge eisen aan het artwork en het is sowieso veel werk… Overigens is er, ook in dB’s, deze weken een expositie te zien met blow-ups van de Fistful-hoezen. Ze zijn allemaal ontworpen door Joan van der Werf, zij doet al ons artwork. Echt prachtig ziet het eruit.

Op de website is te zien dat A Fistful of Records erg dol is op quotes. Geef een quote die van toepassing is op het jubileumfeest aanstaande zaterdag.

“Jongedames van Nederland, verwissel nooit uw tampon met een USB-stick.” (minister Donner)

Wie moeten er níet naar dit feest komen?

Weke studentjes en de H&M-Jugend moeten vooral naar Tivoli blijven gaan. Voor de rest is iedereen die zin heeft in een goed en luidruchtig feest welkom!

5 years A Fistful of Records, met o.a. Cheap Time, Polar Strong, The Hipshakes en El Zombie, zaterdag 14 maart 2009 @ dB’s

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht