Stuurbaard Bakkebaard rockt in overvol EKKO Stuurbaard Bakkebaard rockt in overvol EKKO

‘DNA! Put your piemel on the record’

, Tekst: Marije Willems / Fotografie: Bart Schalkwijk

Stuurbaard Bakkebaard rockt in overvol EKKO

‘DNA! Put your piemel on the record’

Tekst: Marije Willems / Fotografie: Bart Schalkwijk ,

Deze zaterdagavond speciaal overgevlogen uit Eindhoven: Stuurbaard Bakkebaard, met achter de draaitafels Utrechts trots, dj DNA (ex-Urban Dance Squad). De avond begint al goed met de bluesrock van Dishking en eindigt al even goed in samenzang: ‘Stuurbaar-baard, Stuurbaard Bakkebaard.’

‘DNA! Put your piemel on the record’

Alvorens de mannen van Stuurbaard Bakkebaard het podium betreden, is het de beurt aan Dishking de avond goed in te luiden. Deze reïncarnatie van Elvis aangevuld met Cash maakt indruk. Muziekstijlen als country, folk, rock ’n roll en blues lopen in elkaar over.

Zanger Jason de Laat heeft voor de gelegenheid een deel van zijn (normaal zeskoppige) band thuis gelaten en wordt vanavond enkel ondersteund door Dave van den Dries op drums. En waarom een drumstel meenemen als een gitaarkoffer met daarop een tamboerijn ook prima dienst bewijst? Zijn stampende voet diende daarnaast als bass drum. De glimlach van Van den Dries werkt echt aanstekelijk en het speelplezier straalt er dan ook vanaf.   

Het in januari uitgekomen debuutalbum ‘The Power of a Loaded Gun’ krijgt overwegend goede kritieken en de komende tijd wordt verder de publiciteit gezocht met de plaat. We houden deze man in de gaten. Met of zonder band.

Dan is het tijd voor de rock, avant-garde, hiphop, trash, electro, funk, spoken word, blues, jazz en pop van Stuurbaard Bakkebaard. Tja, er is nu eenmaal moeilijk een stempel op te drukken. En dat is meer dan prima.

Deze maand kwam 'L'Amour', het vierde album van Stuurbaard Bakkebaard uit. Het geluid van de band is veranderd en geheel vernieuwd door de komst van vierde bandlid Arjen de Vreede, alias dj DNA (ex-Urban Dance Squad). De eerdere samenwerking met De Vreede in het Beukorkest beviel de band dermate goed, dat de scratches en beats nu vast onderdeel zijn geworden van het bakkebaardenrepetoire.

Met natte haren bestijgen de leden het podium. Waar de zaal eerder nog in lege plekken voorzag, is dat in één klap verleden tijd. Na de eerste nummers klinkt dan ook van achter uit de zaal een luidkeels verzoek of iedereen verder naar voren wil lopen. Het mag niet erg baten.

Zanger Timo van Veen reageert na de kreet nietsvermoedend met een ‘dankjewel’ richting het publiek in het kader van: ‘ja, altijd maar dankjewel zeggen, hè’. Daarna nemen de harde gitaren, bij tijd en wijlen lekkere grove teksten - would you open up your ass baby - en vette beats het weer over. Hier en daar vinden strijkkwartetten en dan weer complete balkanorkesten hun weg de zaal in en dit alles wordt door de bandleden afgewisseld met spel op onder meer orgel, contrabas, toeter en accordeon.

Dj DNA wordt aangemoedigd door zijn band: 'Put your piemel on the record'. Hoewel de harde beats van DNA vaak een goede toevoeging vormen, zijn ze hier en daar ook enigszins storend. Vooral in de oude nummers lijken ze wat gekunsteld.

De toegift eindigt met klassieker ‘Lied van de Meeuwen’ waardoor in de gehele zaal het refrein ‘Stuurbaar-baard, Stuurbaard Bakkebaard’ weerklinkt. Wat kunnen we verder zeggen? Deze mannen zijn rock ’n roll.


Dishking en Stuurbaard Bakkebaard
Gezien: EKKO, 28 maart 2009

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht