State of Monc zegt niet veel maar geeft smetteloos optreden State of Monc zegt niet veel maar geeft smetteloos optreden

Nu-jazz virtuozen in SJU

, Tekst: Kevin Kosterman / Foto's: Irene I. Hadiprayitno

State of Monc zegt niet veel maar geeft smetteloos optreden

Nu-jazz virtuozen in SJU

Tekst: Kevin Kosterman / Foto's: Irene I. Hadiprayitno ,

Volgens muziekblad OOR zijn ze de Nederlandse Saint-Germain. De zeven heren van State of Monc geven in een vol SJU het publiek een optreden weg waar eigenlijk geen enkel saai moment inzit. Zo relaxed als Saint Germain, maar zeker niet slaapverwekkend.

Nu-jazz virtuozen in SJU

Avonden in het SJU beginnen zelden vol, zo ook deze avond. Terwijl bezoekers de kelder in de binnenstad binnendruppelden, beginnen de zeven heren van State of Monc voor zo’n honderd mensen te spelen.

State of Monc speelt nu-jazz en klinkt nog het meest als een combinatie van het relaxte St. Germain en het hectische Jaga Jazzist. Voor wie ook dat weinig zegt; het is relaxte, maar zeker niet slaapverwekkende up-tempo jazz, gecombineerd met de elektronische beats en samples van Hielke Praagman.

Frontman en trompettist Arthur Flink beklimt het podium: “Wij zijn State of Monc, we zeggen niet veel tijdens optredens en tja...”. Veel meer tekst komt er tijdens het optreden niet uit, het is wachten tot de band een van hun oudste nummers ‘Boom’ gaat spelen. Terwijl je denkt dat er een sample van een zingend oud mannetje gestart wordt, blijkt dit toch de enige tekst te zijn die deze avond daadwerkelijk gezongen wordt.

De band is tijdens haar tienjarig bestaan gegroeid. Zowel muzikaal als in het aantal bandleden. Perfect op elkaar ingespeeld brengen ze zowel oude als nieuwe nummers ten gehore. In september komt het nieuwe album van State of Monc uit en de eerste nummers klinken veelbelovend. Of de plaat ook gekocht gaat worden is echter de vraag, want bij navraag blijken slechts drie van de inmiddels 180 bezoekers in het bezit te zijn van het huidige album.

Vooral de blazers krijgen tijdens het optreden veel aandacht, naast trompettist Arthur, speelt de serieus kijkende Ben van den Dungen met veel passie de ene naar de andere solo op zijn saxofoon. Hoogtepuntjes komen meestal toch van Milan Bonger die met zijn altsax het publiek helemaal mee krijgt.

Duidelijk is dat alle bandleden ware perfectionisten zijn. Geoefende spelers die graag hun kunsten vertonen. Johan Hendrikse op toetsen krijgt tot twee keer toe ook een de mogelijkheid zijn talent te tonen: hij speelt op die momenten goed, maar niet spannend, wellicht is zijn rol toch meer die van begeleidend muzikant.

Drums (Tuur Moens) en bas (Jörgen Fleskens) krijgen eigenlijk niet echt de kans om zich op de voorgrond te dringen, ze staan letterlijk en figuurlijk achter de drie blazers.

De avond eindigt met ‘175 Hit’, een mooie afsluiter, maar het was duidelijk dat het publiek, maar ook de band nog meer wilde. Arthur en zijn mannen zijn daarom snel terug en spelen nog twee nummers, waarin Tuur en Jörgen wel de kans krijgen. Mooie momenten voor Jörgen die in een ongelofelijk tempo al slappend op zijn bas zijn meesterskunsten vertoont. Een uitgebreide en boeiende drumsolo van Tuur is de afsluiter van een bijzonder goed optreden.

Wie: State of Monc
Wanneer: zaterdag 28 maart 2009
Waar: SJU

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht