Pax & Pry benutten hun vrije dag goed Pax & Pry benutten hun vrije dag goed

‘A Day Off’ overtuigt met relaxte feelgood-hiphop

, Tekst: Renate van Roosmalen

Pax & Pry benutten hun vrije dag goed

‘A Day Off’ overtuigt met relaxte feelgood-hiphop

Tekst: Renate van Roosmalen ,

Na hun debuutalbum uit 2007 ‘A Day At The Office’, voltooien Pax & Pry hun beoogde muzikale tweeluik met ‘A Day Off’. De beste ideëen ontstaan meestal niet achter het bureau, zo blijkt. Op hun vrije dag klinkt het hiphoptweetal meer in hun element dan op kantoor.

‘A Day Off’ overtuigt met relaxte feelgood-hiphop

Na hun debuutalbum uit 2007 ‘A Day At The Office’, voltooien Pax & Pry hun beoogde muzikale tweeluik met ‘A Day Off’. De beste ideëen ontstaan meestal niet achter het bureau, zo blijkt. Op hun vrije dag klinkt het Utrechtse hiphoptweetal meer in hun element dan op kantoor. Professioneler ook.

Met name gitarist-turned-beatcreator Pry is hoorbaar gegroeid sinds het eerste album. Waar zijn broken funkbeats op ‘A Day At The Office’ nog wat geforceerd klonken, laat hij op ‘A Day Off’ een stuk relaxter geluid horen. De overgangen zijn vloeiender en de melodieën, beats en samples meer in harmonie. Zoals in ‘Theories’, waarin een eenvoudige beat met een vleug 70s-soul de basis vormt van een heerlijk ontspannen nummer, dat doet verlangen naar lange zomeravonden in het park. Dat eenvoud zeer aanstekelijk kan zijn, bewijst ook het romantische ‘A Place’, waarin slimme sampling de luisteraar meetrekt in een roze hiphopwolk.

MC Pax is als een vis in het water in deze combinatie van melodische hiphop, oude soul en funky beats. Met zijn warme sound en ongedwongen manier van rappen doet zijn stem meer dan eens denken aan die van de Amerikaanse hiphopgrootheid Common. Diens album ‘Like Water For Chocolate’ bevindt zich ongetwijfeld grijsgedraaid ergens in Pax’ en Pry’s muziekcollecties. Met daarnaast een handvol platen van The Roots en Soul Position. Intelligente, soulvolle hiphop met een positieve boodschap. In die categorie vallen ook Pax & Pry.

Pax heeft niet alleen een krachtige, maar ook een veelzijdige stem. Met een strakke timing zet hij de beat aan in ‘Semi-Awake State’, laat hij de woorden in vloeiende golven van zijn tong rollen in ‘Theories’ en zingt hij dromerig zijn geliefde toe in ‘Wake Up’. Als een instrument dreunt, waaiert en echoot zijn stem, zich vermengend met Pry’s muzikale grondlaag.

Hoewel de helder gearticuleerde teksten goed verstaanbaar zijn, staat de boodschap nooit in de weg van de muzikaliteit. Pax & Pry brengen positieve boodschappen van liefde en vrijheid en relaxtheid en, in ‘Take You Out’, van niet zeuren maar doen. Maar al luister je niet naar de woorden; de flow van het album is innemend genoeg om te bekoren. Op die flow wiegen dames hun heupen en bouncen heren hun hoofden. Relaxt hoor, zo’n dag vrij. Zo relaxt dat deze dag best eens de definitieve (inter)nationale doorbraak van Pax & Pry zou kunnen betekenen.

‘A Day Off’, Pax & Pry, label: Beats Broke, uitgebracht op vinyl als ‘limited edition’ en als gratis download op hun website.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht