Leegte, rust en IJslandse vrouwen Leegte, rust en IJslandse vrouwen

Maurits Westerik en Bong-Ra over The Giants of Húsavík

, Kevin Kosterman

Leegte, rust en IJslandse vrouwen

Maurits Westerik en Bong-Ra over The Giants of Húsavík

Kevin Kosterman ,

De GEM-frontman en Bong-Ra zijn als The Giants of Húsavík een verrassende combinatie. Voor hun In A Cabin With album ontvingen zij de nodige lof, maar tot nu toe hebben de heren zelf er nog niet veel over gezegd. Aan 3VOOR12/Utrecht vertellen zij over het geheime ingrediënt: Het IJslandse landschap.

Maurits Westerik en Bong-Ra over The Giants of Húsavík

Het is een vreemde combinatie, maar In A Cabin With staat bekend om zijn uiteenlopende combinaties van artiesten. Maurits Westerik (GEM) en Jason Kohnen Bong-Ra doken voor het project een IJslands huisje in om als The Giants of Húsavík een inmiddels gelauwerde plaat af te leveren. Weinig is er echter nog gezegd door het tweetal zelf, er zijn enkele lovende recensies te vinden op hun MySpace en uiteraard valt het album gratis te downloaden van de website, maar dat is dan zo goed als alles.

Jason: “Eigenlijk is er geen reden van alles uit te leggen en de publiciteit te zoeken, als je luistert naar de cd, dan spreekt dat helemaal voor zich. Hetgeen je hoort is IJsland en de gehele sfeer waar we in terecht kwamen toen we op het eiland waren.”

In september vertrokken Jason Köhnen en Maurits Westerik naar IJsland om daar een album op te nemen. De albums van In A Cabin With worden altijd in de korte periode van zeven tot tien dagen opgenomen.

Maurits: “Het viel mee hoe moeilijk het was om in die tijd een heel album op te nemen, maar de omgeving was heel inspirerend. We zaten het merendeel van de tijd in een hutje in een klein vissersdorpje (het dorpje Húsavík – KK). Het was een geweldige omgeving, nergens zie je bomen, nergens zie je mensen, in plaats daarvan de mooiste watervallen, vogels en andere dingen. Het is super vruchtbaar om daar een album op te nemen.”

IJsland kent voor een land met zo’n 300.000 inwoners betrekkelijk veel bekende artiesten. Bij het horen van het geluid van the Giants of Húsavík denk je al snel aan Sigur Ros; een inspiratiebron voor de band?

Jason: “We gingen zonder enige voorbereiding naar IJsland. Het sprookjesachtige dat te horen is in het geluid van veel bands uit IJsland, komt puur door het eiland. De jongen van het huis vertelde ons ook veel over de geschiedenis van het land. Terwijl je een wandeling maakte door een goudgelige waas die over het eiland hing, kwam je al luisterend naar die verhalen in zo’n sfeer terecht die je nu dus kunt horen op de cd. We maakten onderweg veel opnames, zowel video als geluidssamples. Die samples hebben we verwerkt op de cd; in één geval hebben we bijvoorbeeld ook het geluid van een heftruck opgenomen, wat vervolgens de beat werd van een van de nummers.”

De sfeer werd dus vooral bepaald door de leegte en de rust?

Maurits: “Niet alleen, we zijn toch jongens uit de stad en moesten na een dag of vijf in het niets toch echt eens uit. We zaten toen een weekend in Reykjavik en dan moet ik toch zeggen dat IJslandse vrouwen ook zeker een inspiratiebron zijn geweest. De stad is heel bijzonder, er is weliswaar maar één straat waar je uit kunt gaan, maar de mensen die er rondlopen zijn heel anders. Er lopen daar overal kunstenaars rond en heel veel mensen maken muziek.”

Jason: “Het is een trots volk en ze zijn zeker ook chauvinistisch, maar dat is begrijpelijk. Toen ik aankwam zette ik mijn blik op oneindig, toen was er niets te zien en dat bleef ook zo. Dat kwam heel hard aan, maar dan wel positief. Die leegte is soms heerlijk, maar zorgt er dus ook voor dat er niet veel te doen is. Misschien is dat een reden dat veel mensen dan maar muziek gaan maken.”

De poppy gitaarrock van GEM en de break-core van Bong-Ra zijn geen muziekstijlen die in elkaars verlengde liggen...

Jason: “We kenden elkaar al, maar niet op muzikaal vlak. Het ging allemaal heel makkelijk. De samenwerking liep verbazingwekkend vanzelfsprekend, we hebben eigenlijk nooit problemen gehad en dat is wel heel bijzonder. Ik denk dat dat voortkomt uit onze gezamenlijk passie voor muziek.”

Na een goed optreden in januari stonden de heren afgelopen weekend op het Tweetakt festival op de Neude, de voorbode voor een reeks aan concerten?

Maurits: “Nadat na het Noorderslagweekend de cd online stond, is hij ongelofelijk vaak gedownload. Het gaat dus heel goed en de reacties zijn ontzettend positief, daar zijn ze bij In A Cabin With ook ontzettend blij mee. Na al die reacties hebben we nu helemaal zin er veel tijd in te steken. We gaan sowieso op een speciale IJslandavond spelen in de Helling op 24 mei en we hopen zeker nog meer te kunnen gaan optreden.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht