In Stereo en Arts the Beatdoctor definitief naar SXSW Festival In Stereo en Arts the Beatdoctor definitief naar SXSW Festival

De kogel is door de kerk, maar MCN twijfelt aan resultaat

, tekst: Renate van Roosmalen 

In Stereo en Arts the Beatdoctor definitief naar SXSW Festival

De kogel is door de kerk, maar MCN twijfelt aan resultaat

tekst: Renate van Roosmalen  ,

“We gaan!!!” Aldus perCeptie (Mark Gademan), een van de twee MC’s van de Utrechtse hiphopformatie In Stereo. Samen met Arts the Beatdoctor werden zij onlangs uitnodigd om op te treden op het Texaanse SXSW Festival, een van de grootste en meest invloedrijke muziekfestivals ter wereld. Of ze konden gaan, was lang onzeker. Zo krijgen ze geen steun van het Muziekcentrum Nederland (MCN). Arjen Davidse, hoofd van de MCN-afdeling Pop, legt uit waarom. 

De kogel is door de kerk, maar MCN twijfelt aan resultaat

De Utrechtse hiphop-acts In Stereo (perCeptie en Kapabel) en Arts the Beatdoctor werden onlangs uitgenodigd om op te treden op het Texaanse South by Southwest Festival, een van de grootste en meest invloedrijke muziekfestivals ter wereld. Om de reis mogelijk te maken, zetten de Utrechtse hiphoppers de afgelopen weken alles op alles om geld bijeen te sprokkelen. Zo organiseerden ze vorige week zondag een benefiet in de vorm van een All Star Jam. Hoewel die niet uitverkocht, haalden ze er toch wat geld mee op. Waar mogelijk probeerden de acts subsidie los te peuteren. PerCeptie laat weten dat ze, indien nodig, zelfs bereid zijn hun zakgeld bij te leggen. Twijfel heeft hij niet. “Feit is dat we sowieso gaan!” 

Maar hoe zit het dan met het Muziekcentrum Nederland (MCN)? Zij bieden geen ondersteuning aan In Stereo en Arts the Beatdoctor, maar wel aan andere Nederlandse SXSW-genodigden. Arjen Davidse, hoofd van de MCN-afdeling Pop, legt uit waarom: “Het SXSW Festival is erg ruimhartig met hun uitnodigingen. Dit jaar hebben zo’n twintig Nederlandse groepen een uitnodiging ontvangen. Om te bepalen wie daarvan wij willen steunen, hanteren wij een aantal criteria. We kijken bijvoorbeeld of een groep een serieuze showcase heeft, over een professioneel management beschikt en of ze net een plaat uit hebben gebracht. We moeten er zeker van zijn dat het om een serieuze carrièremove gaat en niet om een verkapte vakantie. Niet dat ik zeg dat dat voor deze Utrechtse groepen het geval is, maar we moeten ergens de streep trekken. En ik geloof niet dat deelname aan SXSW voor deze hiphoppers erg kansrijk is.” Davidse benadrukt hierbij de enorme schaal van het festival. “In drie dagen treden anderhalf duizend groepen op. De concurrentie is moordend. Als je dan als relatief onbekende naam daar staat, heb je grote kans dat je voor een lege zaal staat op te treden.” 

Acts die wel door het MCN gesteund worden in hun deelname aan het SXSW Festival zijn Pete Philly & Perquisite, Kraak & Smaak, Lucky Fonz III, Monokino en LeLe. Groepen die binnen Nederland al een zekere naam hebben opgebouwd. En daar zit het hem in, volgens Davidse. “De groepen die we steunen, zijn gepokt en gemazeld. Ze hebben flink wat ervaring en het is niet de eerste keer dat ze naar het buitenland gaan. Hierdoor kunnen ze de internationale competitie op SXSW aan. In Stereo en Arts the Beatdoctor moeten nog wat rijpen, eerst in Nederland groeien, voordat ze klaar zijn voor het internationale podium.” 

Volgens Davidse, zijn In Stereo en Arts the Beatdoctor wat naïef in hun besluit om toch naar SXSW te gaan. “De deelname is zwaar. Ik denk dat ze te onervaren zijn om het aan te kunnen. Ze zullen te snel opgebrand zijn. En dat is zonde van de kans. Pakken ze die nu, dan komt hij volgend jaar misschien niet weer langs.” Het MCN stuurt liever groepen naar SXSW waarover al een ‘buzz’ is. Iets dat de aandacht van de festivalbezoekers trekt. “Talent is niet genoeg. Je kunt nog zo goed zijn, maar als je voor een lege zaal moet spelen, heb je daar niks aan. Ik hoop dat ze niet al te hoge verwachtingen hebben van het resultaat.” Ondanks zijn bedenkingen, is het niet dat Davidse het In Stereo en Arts the Beatdoctor niet gunt. “De ervaring zal waanzinnig leuk zijn. Want als je muziekliefhebber bent, is SXSW de mooiste plek op aarde.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht