In gesprek met: Tududuh In gesprek met: Tududuh

Serie columns van Joram Tornij

, Tekst: Joram Tornij

In gesprek met: Tududuh

Serie columns van Joram Tornij

Tekst: Joram Tornij ,

Verschil tussen gladde pop en intelligente pop.
Verschil tussen popular culture en art?
Bestaat dat nog dan?

Serie columns van Joram Tornij

Tududuh is geen singer songwriter. Hoewel Ronald iemand is die liedjes schrijft en deze ook zingt, houdt daar de overeenkomst op. Hij vindt het genre te beperkend. En bovendien schiet hij tekort als entertainer, vindt hij zelf. Daarom wil hij uiteindelijk ook weer een band om zich heen verzamelen.  

Maar moet je wel een entertainer zijn als je in je eentje opreedt? En is dat  niet nodig als je met een band speelt? 

Singer songwriters zijn verhalenvertellers, vindt Ronald. Ze moeten praten tussen de liedjes. Ronald voelt zich daar niet altijd goed bij. De ene keer gaat het hem gemakkelijk af, de andere keer zegt hij niets of voelt hij zich misplaatst. 

Tududuh wil bovendien meer zijn dan een verhalenverteller. Het moet een totaalproduct zijn, waarbij de liedjes alles samenbinden. Sinds kort heeft Ronald letters op het podium (zie foto), om aan te geven dat er meer is dan alleen deze man met zijn gitaar. 

Wat maakt Tududuh dan zo uniek? Is het kunst? Performance? Het is popmuziek. 

Ronald wordt het liefst ontroerd als hij zelf naar muziek luistert. Maar hij zegt dat zijn eigen liedjes niet ontroerend zijn. Je kunt ze meezingen, een beetje met je hoofd wiegen, maar er zijn zelden momenten dat je werkelijk een brok in je keel krijgt als je naar Tududuh luistert. En dat is niet erg, vindt hij. 

Dat lijkt een vreemde tegenstrijdigheid. Hoe werkt dat dan? 

Het recept voor een liedje van Ronald is altijd gelijk: een traditionele vorm van couplet, refrein en bridge gecombineerd met een hook. Dat kan van alles zijn: een ritme of een melodie, instrumentaal of vocaal. Meer ambacht dan ontroering dus. 

De onderwerpen van de teksten zijn nu relationeel, gevoelszaken, maar Ronald probeert het abstracter te krijgen. Meer beschouwend en vooral niet te zwaar. Dat vindt hij uiteindelijk ook vervelend als consument. Een film die zo zwaar is dat je na afloop direct naar huis wilt om vermoeid op bed te ploffen, vindt hij mooi, maar hij heeft er niet altijd zin in. Het mag luchtiger. 

Misschien is dat het wel. Luchtigheid gaat bij Tududuh vóór ontroering. Al is er natuurlijk een breed spectrum tussen “zware” muziek zoals die van Portishead of gladde pop zoals dat op TMF te zien is. Ronald weet ook niet goed welk van de twee hij het liefste maakt. 

Much Against Everyones Advice van Soulwax is in ieder geval de referentie voor wat hij graag zou maken in de toekomst. Voor die tijd brengt hij drie ep’s uit waarop hij zijn veelzijdigheid toont en waarbinnen hij onderzoekt uit welke elementen Tududuh bestaat. De eerste is al uit en is te horen op zijn myspace. De tweede verschijnt binnenkort. 

Tududuh maakt liedjes die makkelijk meezingbaar zijn en prettig in het gehoor liggen. Tegelijkertijd wil hij meer zijn dan een singer songwriter en zoekt hij naar een manier om zijn publiek te ontroeren. Ik ben benieuwd wat er gebeurt als het album af is. 

Zaterdag 21 maart is Tududuh te zien vanaf 15.30 uur op 3VOOR12/Utrecht @ Tweetakt

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht