Hollandse Nieuwe Krampfhaft heeft geen haast Hollandse Nieuwe Krampfhaft heeft geen haast

…maar wil best graag een plaat uitbrengen

, Renee Hartog

Hollandse Nieuwe Krampfhaft heeft geen haast

…maar wil best graag een plaat uitbrengen

Renee Hartog ,

Hollandse Nieuwe Krampfhaft maakt elektronische muziek - 'soms heel hard en soms ook wat rustiger' - en heeft inmiddels genoeg materiaal voor een plaat of wat. Haast heeft Joris van Grunsven echter niet. “Ik ga toch liever voor de lange adem, dingen die tijd nodig hebben, waar je in moet komen."

…maar wil best graag een plaat uitbrengen

WIE OF WAT IS KRAMPFHAFT?
Krampfhaft dat ben ik, Joris van Grunsven, 29 jaar, uit Utrecht. Ik maak elektronische muziek; soms heel hard en soms ook wat rustiger. In het dagelijks leven werk ik als producer en sounddesigner.”

“Nee, ik ben niet alleen een knopjesfreak. Ik heb bijvoorbeeld ook gitaar gespeeld in Closer to Curtis, de Joy Division tribute band, waar ik afgelopen jaar een mee heb gedaan. Ook speel ik een beetje toetsen.”

VANWAAR DE NAAM?
“Die heb ik eigenlijk gewoon verzonnen, in 2001. Sindsdien heb ik veel verschillende dingen gedaan onder die naam, maar eigenlijk nooit iets uitgebracht. En nu sinds een jaar of twee ben ik echt serieus bezig.”

3VOOR12OORDEEL:

KRAMPFHAFT. EEN VRIENDELIJKE APHEX TWIN EN EEN BOZE BONOBO BLIJKEN DE BESTE VRIENDEN. HIER IS WEINIG OP AAN TE MERKEN. MISSCHIEN IS DAT NOG HET ENIGE PROBLEEM.

“Hier is weinig op aan te merken? Zou je dat wel willen dan? Ik ben op een gegeven moment gewoon lekker begonnen met knutselen, en dat werd steeds beter en beter. Ik zie het op dit moment ook nog niet als eindpunt, zo van: ik ben er. Nee, het is meer een soort van evoluerend geheel. “

“Ja, ik treed ook wel op, maar niet zo vaak hoor. Helemaal live is het niet wat ik doe op het podium, dat gaat namelijk niet. Het is semi-live, zeg maar.”

KEUZES:

BEATS OF SYNTHS?

“ Eigenlijk kan ik niet kiezen tussen beats en melodie. Maar als ik kijk naar hoe ik ben begonnen met het maken van muziek, dan denk ik dat mijn eigen stijl zich vooral uit in de beats. Dus als ik echt zou moeten kiezen, dan maar beats.”

MUZIKANT OF SOUNDDESIGNER?
“Ook hier kan ik bijna niet kiezen. Ik ben dit werk gaan doen zodat ik lekker de hele dag muziek kan maken. Maar hoewel ik ook in mijn werk vaak veel artistieke vrijheid heb, kies ik toch voor het eerste. Want om de muziek is het tenslotte allemaal te doen.”

INSTANT EFFECT OF DE LANGE ADEM?
“Ik ga toch liever voor de lange adem, dingen die tijd nodig hebben, waar je in moet komen. Kortstondige hitjes, waar je maar even iets aan hebt, dat vind ik ook wel leuk maar dat past minder goed bij mijn muziek.”

WAT WIL JE UITEINDELIJK BEREIKEN?
“Over een paar jaar wil ik platen uitbrengen en daarnaast gewoon een goedlopend bedrijf hebben. Dat ook internationale bedrijven komen vragen of ik mijn speciale sausje over producties wil gooien.”

“Het is wel de bedoeling dat er binnenkort iets van een plaat gaat uitkomen. Ik heb ook al wel wat labels benaderd, maar er is nog niets concreets. Ik heb onwijs veel materiaal liggen, dus het zou leuk zijn als dat een dezer dagen uit zou worden gebracht, maar ik heb geen haast.”

WAAR KUNNEN WE JE LIVE GAAN ZIEN?
“Nou, niet eigenlijk. Ik heb niets staan. Bij deze doe ik dan ook graag een oproep: boek me eens een keer!”

EN WAAROM ZOUDEN BOEKERS DAT MOETEN DOEN?
“Waarom? Nou, dat weet ik niet. Maar mijn muziek is erg geschikt als je een keer iets anders wilt, voor een heftige avond met hoge pieken en diepe dalen.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht