Good Dog Happy Man: muziek voor audiofielen Good Dog Happy Man: muziek voor audiofielen

'Wij willen geen foto van sikkeneurige mannetjes op de hoes'

, Tekst: Mike van Dooyeweert

Good Dog Happy Man: muziek voor audiofielen

'Wij willen geen foto van sikkeneurige mannetjes op de hoes'

Tekst: Mike van Dooyeweert ,

De heren van Good Dog Happy Man, winnaars van de Grote Prijs 2007, brachten onlangs hun langverwachte en inmiddels op de luisterpaal te beluisteren debuutalbum uit. In afgelopen maand verzorgde de band tevens de alternatieve soundtrack voor de film Cloverfield in het kader van het Unheard Film Festival. Tijd voor een gesprek met de mannen over de nieuwe plaat, hun samenwerking met Jelle Paulusma en vinyl.

'Wij willen geen foto van sikkeneurige mannetjes op de hoes'

Good Dog Happy Man heeft allesbehalve stilgezeten nadat ze in 2007 de Grote Prijs wonnen. Alle benodigde tijd werd genomen voor het opnemen van hun titelloze debuut."We wilden niks forceren en flink tijd besteden aan het schrijven van en opnemen van de nummers", aldus Sander Klijn, zanger/gitarist en liedschrijver van de band. "Bovendien wilden we ook de nummers live uitproberen om er zo achter te komen wat wel en wat niet aanslaat.”

Het opnemen zelf ging voorspoedig. In vier dagen tijd is het album opgenomen in de studio van Arnold Mühren en the Ambassadors. Voor de mix tekende Jelle Paulusma, voormalig frontman van Daryll-Ann. "Jelle zat in de jury bij de Grote Prijs van Nederland en hij werd al snel fan van ons. Dat is te gek, want ik luisterde vroeger zelf op de middelbare school naar Daryll-Ann." Toen Paulusma aanbood om het album te mixen werd daar dan ook niet lang over nagedacht.

Dat het album in eigen beheer uitkomt is volgens Sander een ‘semi-bewuste keuze'. "Allereerst is het heel moeilijk om een platenmaatschappij te vinden. Zeker met onze moeilijk te definiëren muziek. Maar het in eigen beheer opnemen heeft ook zo z'n voordelen gehad: we konden nu alles zelf regelen. Zo hebben we bijvoorbeeld zelf iemand in de arm genomen die voor ons de hoes ontworpen heeft."

En daar zit een gedachte achter: de band is namelijk bezig het album ook op vinyl uit te brengen. "We hebben bewust nagedacht over de hoes. We wilden dat de hoes er ook mooi uit zou zien als platenhoes." "En", zegt bassist Crispijn, "we hadden ook geen zin in een saaie foto van vier sikkeneurige mannetjes op een grasveld."

De keuze voor het uitbrengen van de plaat op vinyl heeft ook te maken met de terugkerende populariteit van de ouderwetse platen. "Als je bij de Media Markt weer bakken met vinyl ziet staan, dan weet je genoeg", zegt Crispijn. "De luisteraars van platen zijn ook wel echte audiofielen", voegt toetsenist Elmar toe. "Zij gaan nog echt zitten voor de muziek, dat publiek moeten wij juist hebben.”

Op het album staan niet alleen nieuwe nummers, maar ook oude bekende als 'Pass The Salt Fucker', de EP single uit 2005. "We hebben altijd het gevoel gehad dat het nummer nog niet helemaal af was. Bovendien zijn we vier jaar verder en de muziek is ook met ons meegegroeid", aldus Elmar. "De oude nummers die we nu opnieuw opgenomen hebben, verdienen het volgens ons ook wel."

De kracht van de band is volgens de vier heren zelf het unieke geluid. Crispijn: "Als je aan mensen vraagt om een top vijf te maken van onze nummers dan heeft iedereen weer een totaal andere top-vijf." Sander voegt daar aan toe: "Mensen vinden het moeilijk om ons in een hokje te plaatsen. Een recensent stelde ooit al eens voor om een apart hokje te maken: het Good Dog Happy Man-hokje.”

Zelf zijn ze helemaal niet bezig met hokjes. “We beschouwen het maken van muziek echt als een natuurlijk proces en wat je in onze muziek terughoort, is voor iedereen persoonlijk." Verschillende vergelijkingen zijn volgens de band al de revue gepasseerd. "Funk, soul, indierock, we hebben het allemaal al eens gehoord. De vreemdste vergelijking, en daar werd ik echt chagrijnig van, was die met The Scissor Sisters", zegt Sander. "Daar snapte ik helemaal niks van." Good Dog Happy Man laat zich ook niet echt beïnvloeden door andere Utrechtse bands. Sterker nog, Sander geeft aan niet zo heel veel met andere Utrechtse bands te hebben. "Er heeft een tijdje een Americana-wind gewaaid, daar had ik niet zoveel mee. Maar het is misschien ook juist onze kracht dat we een buitenbeetje zijn met een unieke sound."

Bij een nieuw album hoort natuurlijk ook een promotietour. Op 25 april staat Good Dog Happy Man in EKKO, samen met Dead Guitars. "Een aparte combinatie", aldus Sander, "maar dat is juist leuk." Voordat het zover is viert de band 16 april eerst nog een feestje in café Flitz.. Maar dan wel voorin de kroeg en niet in de achterzaal. "We hebben al eens eerder opgetreden in het café zelf en dat is ons goed bevallen."  

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht