De laatste keer Nederland voor Lampshade De laatste keer Nederland voor Lampshade

"Bedankt voor het warme welkom in jullie prachtige land."

, Tekst: Marcel Kamphuis / Fotografie: Mirjam van der Veldt

De laatste keer Nederland voor Lampshade

"Bedankt voor het warme welkom in jullie prachtige land."

Tekst: Marcel Kamphuis / Fotografie: Mirjam van der Veldt ,

EKKO's programmeur is lekker bezig. Spannende nieuwkomers vullen al jaren het podium en ook regionaal talent passeert met regelmaat de revue. In het verleden heeft het kleine broertje van Tivoli al heel wat namen grootgebracht, maar soms weten we al dat we met kwaliteit te maken hebben. Het Scandinavische Lampshade speelde afgelopen zondag voor 350 bezoekers. Schitterend, zoals verwacht.

"Bedankt voor het warme welkom in jullie prachtige land."

EKKO's programmeur is lekker bezig. Spannende nieuwkomers vullen al jaren het podium en ook regionaal talent passeert met regelmaat de revue. In het verleden heeft het kleine broertje van Tivoli al heel wat namen grootgebracht, maar soms weten we al dat we met kwaliteit te maken hebben. Zoals het Scandinavische Lampshade. Om het publiek evengoed te verrassen, verzorgt Palloc het voorprogramma.

De opener van het concert, Palloc, komt uit de Domstad en bracht vlak voor de jaarwisseling het album “A Tree In Our City” uit. Dat staat vol met elektronica, gebracht op afwijkende instrumenten, en werd met veel liefde ontvangen. Het podium staat vanavond dan ook letterlijk vol met al deze instrumenten. Veel bewegingsruimte voor de band blijft helaas niet over. Tel hierbij op dat zangeres, Gerdien den Boer, alle nummers zittend voordraagt en men krijgt een erg passief optreden. De meeste nummers draagt ze zelfs weggemoffeld voor, met haar rug naar het publiek. Dit optreden had Palloc's grote doorbraak kunnen zijn. Maar daarvoor was iets meer enthousiasme en overtuiging geen overbodige luxe geweest.

Dan start het hoofdprogramma. Zangeres Rebekka Maria Andersson stond met haar band zo'n drie jaar geleden voor het laatst in Nederland. In de tussentijd bracht Lampshade het album “Stop Pauze Play” uit. We zien ze nu daarom graag opnieuw. "Bedankt voor het warme welkom in jullie prachtige land", laat Andersson weten voordat ze beginnen. De zangeres is het hele concert in het donker verstopt, maar is nog altijd de grootste kracht van de band. Ze zingt heerlijk zuiver en weet op momenten enorm uit te halen, vaak ondersteund door de muzikanten die even passievol hun ontoegankelijke en hoekige stukken spelen. Soms blijft er bijna niets anders dan ruis over in de oren en gaan de gitaristen alle kanten van het podium op. Alles door elkaar en toch geconcentreerd blijven, dat kan alleen Lampshade. 

De muzikanten gaan los tot het uiterste. Microfoonstandaarden vallen om en gitaren zwiepen alle kanten op. "Dit was het laatste optreden van Lampshade in Nederland ooit." De uitspraak die het optreden beëindigt, doet het publiek wakker schrikken uit de heerlijke roes die Lampshade heeft gecreëerd. Bij de uitspraak zijn veel vraagtekens te zetten, maar het concert eindigt evenwel met een geweldige climax.


Gezien: Lampshade & Palloc, 1 maart 2009 @ EKKO

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht