Bootfeest Stairs To Nowhere verboden door verzekering

"Misschien waren we een beetje naïef"

Ron van der Sterren ,

Het 'legendarische' bootfeest dat de Utrechtse band Stairs To Nowhere 14 maart op haar woonboot had gepland, gaat niet door. De verzekeraar stak een stokje voor het minifestival: ze staat niet garant voor eventuele schade als gevolg van het feest.

"Misschien waren we een beetje naïef"

Het bootfestival dat de Utrechtse band Stairs To Nowhere op een binnenvaartschip aan de Muntkade te Utrecht had gepland, is op last van de verzekering afgelast. Op het festival, dat werd aangekondigd als besloten feest, zouden behalve Stairs To Nowhere ook The Walt en The Exploding Sheltand Ponies spelen.

Volgens bandmanager Manasse Visser was het dit keer niet de gemeente Utrecht die dwars lag. “De boot is het huis van onze zanger, die daar anti-kraak woont. Als er iets mis zou gaan, zou de verzekering de schade niet vergoeden, kreeg hij te verstaan. Daarom hebben we besloten het feest niet door te laten gaan.”

De band baalt er wel van: “We wilden een legendarisch feest, zo’n avond waar je dan later van hoort dat je erbij had moeten zijn. We hadden plek voor ongeveer 60 mensen, maar het zag er naar uit dat er een lange rij voor de boot zou ontstaan.” En dat was ook de bedoeling, zegt Visser.

“Een beetje naïef was het wel”, geeft Visser nu toe. Er was geen vergunning aangevraagd, omdat de band het feest als besloten beschouwde. Het persbericht en de uitgebreide aandacht die het feest daarna kreeg, legde echter een bom onder die redenatie. De verzekeraar van de boot, die eigendom is van de Stichting De Tussenvoorziening, wilde niet garant staan voor enige schade door toedoen van het feest.

De band had begin dit jaar nog een conflict met Utrecht nadat ze illegaal had opgetreden in de leegstaande concertzaal Vredenburg. Even leek de gemeente er zelfs een rechtzaak van te willen maken. Zover kwam het toen niet. Maar het zorgde er wel voor dat Stairs To Nowhere in de spotlights stond. Toch verzekert Visser dat het dit keer niet de gemeente is die bewust dwars ligt. Donderdagmiddag was er bij de gemeente niemand meer bereikbaar om dat te bevestigen.