Ode aan de Utrechtse hiphop Ode aan de Utrechtse hiphop

Utreg Centraal 5: Hiphop-verbroedering in Tivoli Oudegracht

, Tekst: Renate van Roosmalen / Foto's: Nick Namelijk

Ode aan de Utrechtse hiphop

Utreg Centraal 5: Hiphop-verbroedering in Tivoli Oudegracht

Tekst: Renate van Roosmalen / Foto's: Nick Namelijk ,

Flashback naar de zomer van 2008. Gewaardeerde Utrechtse hiphopformaties de Stropstrikkers en Illicit maken kort na elkaar bekend uit elkaar te gaan. Rumoer: gaat het wel goed met de Utrechtse hiphop? Flashforward naar februari 2009 voor het antwoord: jazeker, beter dan ooit! Op de vijfde editie van hiphopevenement Utreg Centraal vormden nieuwe en gevestigde hiphopnamen een muurvast front met overtuigende optredens. Eén voor allen, allen voor Utreg!

Utreg Centraal 5: Hiphop-verbroedering in Tivoli Oudegracht

Positief en openminded: enkele kenmerken van Utrechtse hiphop. Zelden werd dit zo duidelijk getoond als tijdens de vijfde editie van Utreg Centraal, het in 2004 door Boemklatsch in het leven geroepen hiphopevenement voor lokaal talent. Als startschot voor de avond, verzamelen alle artiesten zich op het podium. Met veel volume en stuiterende energie verkondigen zij trots hun liefde voor Utrechtse hiphop. Utereg me stadje! 

Er is gekozen voor een voetbalthema: elke dj, MC en producer draagt een clubshirt met bijpassende Utreg Centraal-voetbalsjaal. Onder de optredende artiesten bevinden zich bekende locals, zoals Kyteman, Pax, perCeptie, Skiggy Rapz en Jae. Maar er zijn ook onbekendere gezichten: Atactic, ReaZun en het duo Stabiel zullen bij het grote publiek niet direct belletjes doen rinkelen. Jong en oud, nieuw en gevestigd talent; ze staan deze avond gebroederlijk zij aan zij. Als een muurvast hiphopfront.   

De stemming zit erin en de sfeer is gezet. Wat volgt is een razendsnelle aaneenschakeling van optredens. Kruisbestuiving is eerder regel dan uitzondering. Ook cross-over wordt niet geschuwd. Hiphop, what’s in a name? Eerste optreden is van Utrechts troetelnerds Nobody Beats the Drum. Niet de meest voor de hand liggende act wanneer je aan  hiphop denkt, maar dat is juist wat de organisatoren van deze avond duidelijk willen maken: hiphop hóeft niet stereotiep te zijn. Na NBTD volgen bliksemoptredens van dj Mseize, Atactic, Kapabel en perCeptie. Geen zorgen; we zullen ze nog terugzien vanavond. The Fringe, bekend van hun TMF-hit ‘Eindbaas’, krijgen iets langer de tijd op het podium. “Weet je niet hoe dope dit is?!” Vrolijke, vriendelijke jongens zijn het. En al zijn ze niet erg close met de Utreg-posse, zo ziet deze stad het graag. 

Om de bezoeker te helpen het overzicht te bewaren in de snel afwisselende optredens, worden op beeldschermen aan weerszijden van het podium de op dat moment optredende hiphoppers getoond. Tegen een zwarte achtergrond draaien ze rondjes om hun as in snel ‘MTV-style’ gemonteerde filmpjes. In de zaal vormt het publiek een kleurrijk mozaïek van T-shirts, sweatshirts, petjes en wollen mutsen. Prima in orde, de aankleding van Utreg Centraal.

In het grote aanbod is het ene optreden wat beter dan het andere, maar overheersend is het gevoel dat het hier om een gezamenlijk ding gaat. Toch zijn er een aantal artiesten die eruit springen. Zoals Pax, die overtuigt met zijn nieuwe jazzy nummer ‘Sleep’ (in samenwerking met Pry en Arts the Beatdoctor). Deze man beschikt over niet te negeren podiumtalenten. Zijn maatje ReaZun, de enige Fransrappende MC van de avond, laat zich ook van zijn beste kant zien. De twee verenigen hun krachten met de alom gehypte Kyteman en de binnenkort op het Texaanse South by Southwest-festival optredende perCeptie voor een feestelijk hoogtepuntje.

Iets later zorgt ex-StropStrikker Jae voor een leuke verrassing. De MC laat zich van zijn zachte kant zien door een hele roedel aan jong ROF-talent mee het podium op te nemen. De nieuwkomers laten zich niet kennen en houden zich goed staande tussen hun ervaren collega’s. Ook Keynote Speakerz zijn goed op dreef in hun bijdrage aan de avond. Al is het de vraag of de studentikoze zangeres (hoor ik daar Leaf herrijzen?), die ergens tijdens het optreden het podium op komt wandelen, veel toevoegt aan de sterke acte de présence van de MC’s. En zoals het hoort op zo’n eclectische avond, is er ook een vreemde eend in de bijt. Ergens tussen de optredens door is hij daar opeens: John Sniffler. Wie? Je weet wel, de Europees kampioen luchtgitaarspelen.

Na de optredens op het podium, nemen diverse dj’s de dansvloer voor hun rekening. Wat in de vroege nacht begint met hiphopklassiekers van Jay-Z tot Extince, gaat in de latere uurtjes door met dansbare dubstep van de Randstad Rollers. Hiphop is een rekbaar begrip. Maar vanuit welke invalshoek het genre ook wordt benaderd: de sfeer van de avond blijft tot het eind aan toe onverminderd positief en openminded.

Gezien: Utreg Centraal 5, met Nobody Beats the Drum, DJ Mseize, Atactic, Kapabel, perCeptie, Kyteman, Pax, Pry, Arts the Beatdoctor, ReaZun, Keynote Speakerz, Jae, the Fringe, Stabiel, Boemklatsch e.a., vrijdag 6 februari 2009 @ Tivoli

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht