Folkpunk band The Levellers krijgt Tivoli maar met moeite los Folkpunk band The Levellers krijgt Tivoli maar met moeite los

Violist biedt uitkomst met opzwepende melodieën

, Tekst: Maaike van Dam/ Foto’s: Irene Hadiprayitno

Folkpunk band The Levellers krijgt Tivoli maar met moeite los

Violist biedt uitkomst met opzwepende melodieën

Tekst: Maaike van Dam/ Foto’s: Irene Hadiprayitno ,

The Levellers staan nog altijd als een stel jonge honden op het podium. En dat is knap, als je weet dat de uit Brighton afkomstige band al na ruim twintig jaar van optreden na optreden gaat. Al moet gezegd dat het Tivoli-publiek pas halverwege de reguliere set los begon te komen.

Violist biedt uitkomst met opzwepende melodieën

De zaal wordt eerst opgewarmd door de Zweedse punkrock band The Headlines. Het is altijd lastig voor een band om voor een halflege zaal te spelen, maar toch: the Headlines doen dit met verve. Enthousiast spelen ze hun highschool-achtige punk nummers die veel overeenkomsten hebben met Green Day en hiermee krijgen ze zowaar de zaal gedeeltelijk los.

Hoewel de zanger van The Headlines er af en toe flink naast zit en de samenzang tussen hem en de bassiste niet bepaald harmonieus is, maakt het enthousiasme van de band een hoop goed. De vraag is echter of ze hun bandnaam ooit waar kunnen maken, daadwerkelijk als headline spelen. Het publiek deert het niet, het is uiteraard gekomen voor The Levellers; The Headlines zijn een goede opwarmer voor wat nog komen zal.

De verwachtingen zijn dan ook hooggespannen als de zeskoppige hoofdact het podium betreedt . Het publiek verwacht een feestje en is dan ook teleurgesteld als The Levellers de set routinematig begint. Misschien is de keuze voor nummers als Belaruse en Fear ook niet een erg goede. De band weet de authentieke sound waar ze zo om bekend staat aanvankelijk dan ook niet over te brengen.

Als de viool bij het nummer The Road de hoofdrol krijgt, begint het publiek er meer in te komen. Mark Chadwick lijkt het publiek met zijn markante stem nu te raken. Eindelijk is er beleving in de zaal merkbaar. Helaas weet de band de aandacht van het publiek niet lang vast te houden en speelt weer geroutineerd verder.

In de tweede helft van de set gaat de band over op nummers van de nieuwe cd, waaronder Death Loves Youth en Behold The Pale Rider. Jon Sevink op viool krijgt weer een grotere rol op het podium en zo komt eindelijk de zaal echt los. In hoog tempo worden snelle nummers op de zaal afgevuurd en dit is precies wat het publiek wil, een feestje bouwen. Carry Me, nota bene van het debuutalbum A Weapon Called the Word uit 1990, is duidelijk publieksfavoriet. De zaal zingt uit volle borst mee en opgezweept door de viool ontstaat er zelfs een kleine moshpit.

Het enthousiasme van het publiek triggert the Levellers, dat ineens met veel meer bezieling speelt. Met Dirty Davey hebben ze een perfecte afsluiter van hun eerste toegift. Als ze daarna nog terugkomen voor een tweede toegift is het feest compleet. Het publiek heeft uiteindelijk gekregen waar ze voor kwamen, een kolkend Tivoli.

Gezien: Levellers, The Headlines

Waar: Tivoli

Wanneer: 11 februari 2009

 

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht