Arts the Beatdoctor en In Stereo naar SXSW met hulp All Star Jam Arts the Beatdoctor en In Stereo naar SXSW met hulp All Star Jam

IS manager Ab: 'In Utrecht gunnen hiphoppers elkaar hun succes'

, Tekst: Renate van Roosmalen

Arts the Beatdoctor en In Stereo naar SXSW met hulp All Star Jam

IS manager Ab: 'In Utrecht gunnen hiphoppers elkaar hun succes'

Tekst: Renate van Roosmalen ,

Aanstaande zondagavond vindt er een bijzonder benefiet plaats: de All Star Jam. Al het Utrechts hiphoptalent komt bijeen om Arts the Beatdoctor en In Stereo te steunen. Zij zijn uitgenodigd om op te treden op het legendarische South by Southwest Festival in Austin, Texas. Nu moeten ze alleen nog even daar zien te komen... Jij kunt ze daarbij helpen.

IS manager Ab: 'In Utrecht gunnen hiphoppers elkaar hun succes'

Het South by Southwest (SXSW) Festival is een van de grootste, meest invloedrijke muziekevenementen ter wereld. The Beastie Boys, Ice Cube, Beck, Fugees, Cypress Hill, The Killers, N.E.R.D, Amy Winehouse: allemaal stonden ze ooit in de line-up van deze Texaanse happening. Dit jaar valt de eer te beurt aan de Utrechtse hiphop-acts Arts the Beatdoctor en In Stereo (perCeptie en Kapabel). Alleen, Texas ligt niet om de hoek. En de hiphoppers in opkomst bulken niet van het geld. Wat nu? Een benefietavond.

Ab (of Big Ab), manager van In Stereo (I.S.), is buitengewoon prettig verrast door de overweldigende support van de Utrechtse hiphopscene. Een paar telefoontjes waren genoeg om de voltallige lokale hiphopscene, inclusief grote namen als C-mon & Kypski en Kyteman, op te trommelen. Volledig belangeloos treden zij aanstaande zondag op om het Amerikaanse avontuur van Arts the Beatdoctor en I.S. mogelijk te maken. Ab: “In Utrecht gunnen hiphoppers elkaar hun succes. Dat is in sommige andere steden wel anders. De Utrechtse hiphop is een hechte vriendenclub, met bijbehorende vriendendiensten. Geweldig hoe al deze drukbezette artiesten graag hun medewerking willen verlenen.”    

I.S. en Arts the Beatdoctor zijn voor SXSW uitgenodigd door het Amerikaanse label Beats Broke. Dit label is ontstaan uit een samenwerking tussen de Utrechtse producer Inf en de Amerikaanse Ryan Goeller. Op verzoek van Beats Broke neemt Ab de komende tijd de taak van toermanager op zich. Na hun optredens op SXSW, is het namelijk de bedoeling dat I.S. en Arts the Beatdoctor nog een aantal optredens verzorgen in Texas en Louisiana. “Het klinkt vreemd, maar deze toer is deels omwille van financiën. Op basis van een toer, kunnen we subsidie krijgen, wat weer handig is voor de bekostiging van ons verblijf daar. Neemt niet weg dat het doorbreken in de VS ook zeker een drijfveer is. Dat geldt overal, sowieso.”

Een subsidie? Ja maar, zijn de inkomsten van het benefiet dan wel zo nodig? Ab: “Als we zondag helemaal uitverkopen, hebben we alleen nog maar de vliegtickets binnen. We hebben dan nog geen verblijf, geen auto, niks. Daarom hebben we ook die subsidie nodig.” Maar eerst de All Star Jam uitverkopen dus. Volgens Ab hebben ze een moeilijk weekend gekozen. “Dit weekend is het laatste weekend van de maand, dus de studenten zitten zonder geld. Het is carnaval. En dan is het ook nog eens Culturele Zondag. We waren te weinig jazz om in het culturele programma te worden opgenomen.”

Maar dat volgens hem iedereen desondanks moet komen zondag, staat vast. Hoe anders geraken I.S. en Arts the Beatdoctor 19 maart in Texas voor hun optredens op SXSW? De bezoekers krijgen gegarandeerd genoeg terug voor hun bijdrage van €10. Kijk alleen maar eens naar de line-up, met onder andere Kyteman, C-mon & Kypski, Nobody Beats The Drum, Pax & Pry, Jae, 207 en Keynote Speakerz.

Anders dan bij Utreg Centraal, een paar weken geleden in Tivoli Oudegracht, gaat het hier om een ‘jam’. Denk aan de beginperiode van hiphop, de enthousiaste positiviteit waaruit het genre ontstaan is. Ab: “Peace, love, unity and having fun: dat zijn de pijlers waar het in de oorsprong om gaat. En die houden we in de Utrechtse hiphop hoog. Zelfs ik weet niet wat ik aanstaande zondag kan verwachten. Maar als ik alleen al het enthousiasme van de deelnemende artiesten zie, weet ik dat het zeker iets bijzonders gaat worden. Daarbij zal het heel waarschijnlijk de laatste keer zijn dat al deze artiesten samen op één avond te zien zijn!”  

Wat: Beats Broke presenteert All Star Jam

Waar: Tivoli De Helling

Wanneer: 22 februari 2009, aanvang: 20.30 uur

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht