Keynote Speakerz zetten remix-album online Keynote Speakerz zetten remix-album online

Utrechtse producers remixen debuutalbum ‘Record’ tot verfrissend geheel

, Tekst: Maarten Braun

Keynote Speakerz zetten remix-album online

Utrechtse producers remixen debuutalbum ‘Record’ tot verfrissend geheel

Tekst: Maarten Braun ,

Als voorlopige afsluiting van hun Keynote Speakerz-project, presenteren MC’s Master Surreal en Skiggy Rapz online een remix-album van hun debuutplaat ‘Record’ uit 2007. Gekozen werd voor een eclectische line-up van voornamelijk Utrechtse producers, waaronder Arts The Beatdoctor, DJ DNA, Kyteman en Mr. Love & The Stallions. Master Surreal licht toe.

Utrechtse producers remixen debuutalbum ‘Record’ tot verfrissend geheel

Als voorlopige afsluiting van hun Keynote Speakerz-project, presenteren MC’s Master Surreal en Skiggy Rapz online een (tijdelijk gratis te downloaden) remix-album van hun debuutplaat ‘Record’ uit 2007. Gekozen werd voor een eclectische line-up van voornamelijk Utrechtse producers, waaronder Arts The Beatdoctor, DJ DNA, Kyteman en Mr. Love & The Stallions. Master Surreal licht één en ander toe.

Waarom hebben jullie het album geremixt en waar komt het idee vandaan?
“Voor het album ‘Record’ hebben we bewust alleen eigen beats gebruikt om tot een album te komen met hiphop die voor ons de basis vormt voor onze beider stijlen. De basis waarin we ons allebei konden vinden. Ik vind dat we daarmee toch een gevarieerd album hebben afgeleverd. Zeker niet grensverleggend of vernieuwend, maar dat was bij het Keynote Speakerz-project ook nooit onze bedoeling. Reden te meer om benieuwd te zijn naar wat andere producers met het materiaal zouden doen. We hebben toen gewoon een aantal producers gevraagd die wij tof vinden.”

Het resultaat mag er zijn. Waar ‘Record’ een goed en herkenbaar hiphop album was, klinkt ‘Remix Record’ als een totaal nieuwe plaat. Dat valt alleen maar toe te juichen. Doel van een remix is immers om aan een plaat een andere draai te geven, zodat er een nieuwe plaat ontstaat, al dan niet met herkenbare invloeden van de producer zelf. Het materiaal van Skiggy Rapz en Master Surreal blijkt zeer geschikt om bewerkt te worden. En die bewerking is zeer goed gelukt. Dillectronic en Boemklatsch geven een zeer dansbare, elektronische draai aan respectievelijk ‘3-4-U’ en ‘Say what?’, terwijl Krampfhaft ‘Its like This!’ omtovert tot een drum ’n bass-nummer. Zo heeft elke producer zijn eigen stijl toegepast op de nummers van ‘Record’. Dat zorgt voor veel variatie, en dat is positief.

Hoe zijn jullie tot de keuze voor de remixende artiesten/producers gekomen?
“We hebben in eerste instantie een aantal bevriende producers gevraagd, waaronder Dillectronik, Arts The Beatdoctor, Inf en Mr. Love & The Stallions. Voordat we het wisten, kregen we daarnaast een aantal aanbiedingen van mensen die ook een remix wilden maken. Toen we er uiteindelijk een tiental hadden, zijn we gaan kijken wie we er nog graag bij wilden hebben om het geheel compleet te krijgen. We hebben bewust gekozen voor producers met een eigen stijl. In het begin hadden we nog wel wat namen van buiten Utrecht in gedachten, maar nadat we de eerste worp remixen van Utrechtse producers terugkregen, hebben we het expres binnen de stadsgrenzen gehouden. En nog zijn er genoeg Utrechtse producers die wie ook hadden kunnen of willen vragen. Kwaliteit genoeg!”

Dat Utrecht leeft als hiphopstad was al duidelijk. Maar dit remix-album is ook vooral weer eens een bevestiging dat hiphop niet binnen een bepaald kader hoeft te blijven. Verschillende muzikale stromingen kunnen elkaar aanvullen; dat is wat op ‘Remix Record’ gebeurt.  

Waarom is ‘Remix Record’ een periode gratis te downloaden?
“Ja, waarom eigenlijk niet? We wilden ‘Remix Record’ sowieso al via iTunes aanbieden, maar wat is er nou leuker dan vroege vogels te kunnen belonen met gratis muziek? Hoe meer mensen het checken, des te beter de promotie voor ons en voor alle remixers die er aan mee hebben gewerkt. Shit moet gewoon gehoord worden!”

‘Remix Record’ is tot 17 april 2009 gratis te downloaden via de website van de Keynote Speakerz. Daarna is het album te koop, onder andere via iTunes.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht