Indrukwekkende videoclip van Mailman John Indrukwekkende videoclip van Mailman John

‘For The Dogs To Find’: een videoclip met een verhaal

, Tekst: Marlijn Meijer

Indrukwekkende videoclip van Mailman John

‘For The Dogs To Find’: een videoclip met een verhaal

Tekst: Marlijn Meijer ,

De eerste videoclip van de Utrechtse indiepop-band Mailman John: vijf minuten lang een huilend meisje. De clip hoort bij het nummer ‘For The Dogs To Find’ van hun tweede EP, ‘Soundcheck For Birds’, en is niet geacteerd of gemonteerd. Bandlid Antwan verklaart: “Het moet rauw blijven, zoals het is.”

‘For The Dogs To Find’: een videoclip met een verhaal

Afgelopen februari bracht de vierkoppige indiepop-band Mailman John hun tweede EP, ‘Soundcheck For birds’, uit. De videoclip bij het gevoelige nummer ‘For The Dogs To Find’ is een opvallende geworden: vijf minuten lang zie je een meisje heftig huilen. Wat is het verhaal hierachter? Bassist Antwan licht een tipje van de sluier op.

“Het filmpje is op een bijzondere manier tot stand gekomen en staat eigenlijk los van het nummer. Pas later hebben we besloten om dit filmpje met het nummer samen te voegen,” vertelt Antwan. Precies uitleggen hoe of wat doet hij niet. “Het moet prikkelen. Mensen gaan zich afvragen wat erachter zit.” Behalve nieuwsgierig, kunnen kijkers ook geëmotioneerd raken van de clip. Het is confronterend, vijf minuten lang naar een huilend meisje kijken. De band krijgt nu al veel reacties op de clip, vooral met de vraag waarom het meisje huilt. Hebben de bandleden haar soms continu geslagen met een stok?! Antwan verzekert lachend dat dat niet het geval is.

“Het nummer ‘For The Dogs To Find’ is geschreven door Hessel (de zanger en gitarist van de band, red.). Voor mij gaat het erover dat wanneer je te dichtbij iemand komt, dat iemand kan beklemmen en afstoten. Een reden waarom een relatie kan stuklopen. Het is een hele persoonlijke tekst met veel raakvlakken. Het filmpje en het nummer sluiten naadloos op elkaar aan; dat was voor ons uiteindelijk de reden om de twee samen te voegen.”

Het filmpje is twee jaar geleden geschoten en heeft voor de band veel betekenis. Daardoor ontstond het idee om het als clip te gebruiken. Op de vraag wat de inspiratie voor het filmpje was, antwoordt Antwan: “Een gebroken relatie.” Over de achterliggende motieven blijft hij mysterieus. Toen de bandleden het filmpje en het nummer koppelden, zagen ze als het ware een dialoog ontstaan tussen de tekst van het liedje en de reactie van het meisje op beeld. “Het leek wel alsof het één geheel was,” zegt Antwan, “Eigenlijk was het samenvoegen op zich voor ons al een cadeautje. We hebben de video niet meer gemonteerd. Het moet rauw blijven, zoals het is.” 

De videoclip is dan ook niet ‘artifarti’ bedoeld. Antwan: “Het is niet geacteerd, het is juist iets heel oprechts.” Dit maakt de clip indrukwekkend. “De reden waarom iemand huilt, dat fascineert. Er zit heel veel achter en je kunt niet kunt vatten wat dat is, ook al zit je nog zo dicht op diegenes huid.”

Aanstaande koninginnedag treedt Mailman John op, 13.30 uur @ Ledig Erf.

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht