Utrechtse hiphopstichting wil 'echte kwaliteit' in de spotlights zetten Utrechtse hiphopstichting wil 'echte kwaliteit' in de spotlights zetten

Habek! begint in oktober met promotiewebsite

Utrechtse hiphopstichting wil 'echte kwaliteit' in de spotlights zetten

Habek! begint in oktober met promotiewebsite

De écht goede hiphop uit Utrecht en omstreken komt minder onder de aandacht dan kwalitatief mindere artiesten, vinden de leden van 207. Daarom hebben zij nu een platform opgericht dat onder de naam Habek! er alles aan gaat doen deze acts onder de aandacht te brengen. Aangesloten zijn onder meer C-Mon & Kypski, Nobody Beats The Drum, Illicit, Jiggy Djé en 207 zelf.

Habek! begint in oktober met promotiewebsite

Kwalitatief hoogwaardige hiphop blijft, zeker in Utrecht, te vaak steken op zolderkamertjes. Dat is de boodschap die Hein Bal (ook bekend als Paradox van Illicit, 207 en 6 Of Your Best Friends) de wereld in werpt. Hij richtte dan ook met wat vrienden Habek! op. Een stichting die zoveel mogelijk promotie gaat maken voor bij de stichting aangesloten muzikanten. Die hoeven overigens niet per sé uit Utrecht te komen.

Het gaat om hierbij om dertien formaties, twee breakdancecrews, twee grafitticrews, tien beatcreators, tien DJ's, drie party’s (waaronder de grondleggers van Boemklatsch) en twee radioshows. Aangesloten zijn: C-Mon & Kypski; Illicit; Jiggy Djé; 207; The Proov; Stropstrikkers; Keynote Speakerz; Nobody Beats The Drum; GMB; Kapabel; Kyteman; Pax & Pry en PerCeptie. Het platform zal zich op Habek.nu aan het grote publiek gaan presenteren.

Bal legt uit hoe het idee voor de stichting ongeveer anderhalf jaar geleden is ontstaan: “Ik keek om me heen en besefte dat er zo veel gruwelijke shit is in Utrecht. Zowel wat kwaliteit als kwantiteit betreft konden we echt boven de middelmaat uitstijgen. Er zijn veel mensen met minder kwaliteit die wél groot zijn, dus het werd tijd om wat te doen.”

Er bleek meer te zijn dan Bal had gedacht. “Utrecht is een pretentieloze stad. We doen alles op onze zoldertjes. Hierdoor is de muziek die we maken wel erg puur, maar komt die doorbraak niet zo snel. Muzikanten zijn bang dat hun muziek wordt uitgebuit. Met Habek! kunnen we er voor zorgen dat dát niet gebeurt, maar de aandacht er wél komt.” Toch bleek er in eerste instantie niet veel animo te zijn voor de stichting. “Dat kwam door die zoldertjes. Het besef groeide, bij ons én de andere muzikanten, in de loop van dit jaar. Er is teveel potentie om er niets mee te doen.”

Het doel van de stichting is te laten zien wat er allemaal gebeurt en hoe al die dingen vaak samenhangen. Concreet betekent dit dat Habek! een promotiekanaal wil zijn voor de ‘familie’ die ze vertegenwoordigt. “Mensen zien C-Mon & Kypski op Lowlands de tent afbreken, vinden het geweldig, maar weten vervolgens niet goed waar ze het moeten plaatsen. Sommigen vinden het veel rock, anderen vinden het veel hiphop. Hetzelfde geldt voor Illicit en alle andere aangesloten acts. Als ze bij zo’n optreden de naam Habek horen of zien, kunnen ze op Habek.nu direct kennismaken met bijvoorbeeld Jiggy Djé of Stropstrikkers.” Dit zal gebeuren door middel van links naar websites van de bands, mp3’s en allerlei ander materiaal. “En dat willen we veel verder uitbreiden. Internet is daarbij inderdaad ons belangrijkste middel.”

De komst van Habek! is logisch, vindt de rapper van 207, Illicit en het vroegere 6 Of Your Best Friends. “Het is geen label, geen bedrijf. Habek! is een movement. Mensen moeten horen van al die geweldige muziek.” In het streven naar die bekendheid, komt er vanaf januari in Utrecht een heus Hiphop Huis. “We gaan kantoor houden in het Marcuscentrum in Hoograven. Daar gaan we de eerste experimenten doen. Er komt een studio, dansvloer, repeteerzaal en een klein atelier.” Hoograven is niet de uiteindelijke locatie, legt Bal uit. “Na driekwart jaar is het de bedoeling dat we een plek krijgen in het nieuwe culturele centrum dat aan de Cartesiusweg moet verschijnen.”

Daar moet het allemaal écht gaan gebeuren. In het hoofd van Bal dwarrelen enkele mooie gedachten rond. “Ik zie leuke dingen voor me. Het repeteerzaaltje kan ’s avonds natuurlijk prima dienen voor live-dingen. Experimenten die niet vereisen dat zalen volstaan. Try-outs, jamsessies, luistersessies, enzovoort. Maar de band met alle mooie podia in Utrecht zoals EKKO, SJU en Tivoli, hoop ik uiteraard ook stevig aan te halen. Daar kijk ik echt naar uit.”

De lancering van Habek.nu staat gepland op 19 oktober en valt samen met de vierde editie van Boemklatsch' Utreg Centraal in Tivoli. Daar treden veel Utrechtse hiphopacts op, onder meer The Kyteman Circus, Stropstrikkers, Pax & Pry, PerCeptie, Knobsticker, Kapabel, The Arts The Beatdoctor Experiment, Illvester, Etcenist en Pi.

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht