Eigenzinnig platform en label Zabel Muziek stopt bij tienjarig jubileum Eigenzinnig platform en label Zabel Muziek stopt bij tienjarig jubileum

Gerben Houwer: ‘Het is af en tijd voor iets nieuws’

, Anne Broekman,

Eigenzinnig platform en label Zabel Muziek stopt bij tienjarig jubileum

Gerben Houwer: ‘Het is af en tijd voor iets nieuws’

Anne Broekman, ,

In hun tiende jubileumjaar maken labeleigenaren Joost Olsthoorn en Gerben Houwer bekend Zabel op te doeken. Daarmee komt een einde aan een platform voor muzikaal gelijkgestemden en bruisende releases. Houwer: “Het is niet uit frustratie dat we stoppen. Het is gewoon af, klaar en tijd voor iets nieuws.”

Gerben Houwer: ‘Het is af en tijd voor iets nieuws’

Tien jaar lang stond muzikaal platform en label Zabel garant voor eigenzinnige onafhankelijke initiatieven en vooral muziek. Nu maken labeleigenaren Joost Olsthoorn en Gerben Houwer bekend de zaak op te doeken. Het idee te stoppen speelde al een tijdje, naar eigen zeggen ongeveer een maand. “We hebben veel overlegd met alle betrokkenen bij het label”, verklaart Houwer. “We hebben gezegd waar we tegenaan lopen en zijn helaas niet tot een oplossing gekomen.” De heren vroegen zich af wat Zabel nog toevoegde aan de muzikale scene vandaag de dag. Lang was die reden de platformfunctie die het label had. Muzikaal gelijkgestemde bands en muzikanten werden via Zabel bij elkaar gebracht. Zo ontstonden tal van nieuwe initiatieven zoals de Singles Club, de Vette Analoge Shit middagen en spannende uitgaven van bands als We vs. Death, Mono en Soda P. Nu overheerst het gevoel te zijn ingehaald door ontwikkelingen op internet. “Op het net zie ik dat er inmiddels veel meer platfora bestaan”, zegt Houwer. “Maar ook bij een label als Badmintone zie je dat ze de Zabellijn doorzetten maar dan moderner.” Om alle misverstanden uit de wereld te helpen, voegt hij daaraan toe: “Het is niet uit frustratie dat we stoppen. Het is gewoon af, klaar en tijd voor iets nieuws.” Wat er met de bands die bij het label zitten gaat gebeuren, daar kan Houwer niets over zeggen. Hij maakt zich er niet al te druk om. “Vandaag de dag heb je geen label meer nodig om als band aan de bak te komen.” Voorlopig gaan Houwer en Olsthoorn, beiden drummer bij respectievelijk We vs. Death en Soda P., verder met hun muzikale bezigheden. Houwer, net terug van een tour door Japan: “Ik wil m’n eigen band The Fire Harvest weer oppikken. Met We vs. Death wil ik zo snel mogelijk terug naar Japan. Daarnaast hebben we sinds kort een label in Rusland.” Rest dus nog genoeg te doen, bovendien gaan de Vette Analoge Shit middagen gewoon door. De eerstvolgende is 10 juni. Eind augustus staat de laatste release van de Singles Club met Mono en Vladimir nog op de agenda. Het grote afscheid vindt plaats op 1 september met de cd-presentatie van Boy Ler.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht