3VOOR12/Utrecht: 20.000 euro subsidie voor dB's 3VOOR12/Utrecht: 20.000 euro subsidie voor dB's

Programmeur Jeroen Boekhorst: "Het is geen vetpot, maar hopelijk wel genoeg."

3VOOR12/Utrecht: 20.000 euro subsidie voor dB's

Programmeur Jeroen Boekhorst: "Het is geen vetpot, maar hopelijk wel genoeg."

Het Utrechtse poppodium dB's krijgt na lang wachten 20.000 euro subsidie van de gemeente Utrecht. Dat zal niet tot concrete veranderingen in de programmering leiden, maar welkom is het bedrag zeker wel. Programmeur Jeroen Boekhorst: "Sinds het bestaan van dB's hebben we alleen nog maar verlies geleden."

Programmeur Jeroen Boekhorst: "Het is geen vetpot, maar hopelijk wel genoeg."

Poppodium dB's moest het lange tijd stellen zonder subsidie. Met de toekenning van 20.000 euro aan Stichting Ruis, de stichting verantwoordelijk voor de programmering in de popzaal, is daar verandering in gekomen. "Het is geen vetpot in vergelijking met wat andere zalen aan subsidie krijgen", zegt programmeur Jeroen Boekhorst, "maar het is hopelijk genoeg om de exploitatiekosten van te kunnen betalen. Sinds het bestaan van dB's hebben we per saldo alleen maar verlies geleden."

Concrete veranderingen in de programmering zijn niet te verwachten. "We hebben deze subsidie gekregen op basis van wat we de afgelopen tijd gedaan hebben. Eigenlijk is het de bedoeling dat we gewoon blijven doen wat we al deden. Daar hoort bij dat we veel Utrechtse bands programmeren, bijvoorbeeld in voorprogramma's."

Naast een popzaal zijn er ook nog 17 oefenruimtes in dB's te vinden en een professionele geluidsstudio: Studio Moskou. In 1994 begon het allemaal: aan de Utrechtse Jekerstraat begon Paul de Brabander met dB's als hobbyproject, omdat hij vond dat er te weinig goed uitgeruste oefenruimtes in Utrecht waren. In 2002 moest het oude complex sluiten, omdat het niet paste in het bestemmingsplan. Dit leidde tot de verhuizing naar de Cartesiusweg, de huidige locatie van dB’s..

Deze weg, langs het gelijknamige Utrechtse industriegebied, wordt nog wel eens als een achteraf liggend terrein gezien. Boekhorst bestrijdt dat idee: "Het is nog steeds maar tien minuten fietsen van het centrum. Utrecht is geen New York, waar alles heel ver bij elkaar vandaan ligt." Met de opening van het nieuwe treinstation Utrecht Zuilen denkt Boekhorst dan ook niet dat veel Utrechters de trein zullen pakken naar dB´s. "Maar voor mensen uit bijvoorbeeld Amsterdam kan het wel makkelijker zijn om dB´s te bereiken."

Boekhorst programmeert al sinds 2004 bij dB's, daarvoor was hij al programmeur bij theater Kikker en Moira. De liefde voor de muziek en de lokatie motiveerden hem om bij dB's te gaan programmeren. In zijn rol als programmeur werd Boekhorst het afgelopen seizoen genomineerd voor de Kei van Utrecht, een regionale aanmoedigingsprijs voor mensen die inzetten voor de culturele sector. Uiteindelijk won hij niet. "Dat vond ik wel jammer, maar goed, ik ben ook niet laatste geworden. Als genomineerde was het van belang om jezelf heel erg te promoten en dat ligt mij niet zo. Ik was er ook niet zo mee bezig. Toch vond ik het leuk om genomineerd te zijn."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht