Winnaar van de Utracks Award, Findel, gaat touren door België, Engeland en Frankrijk. Dat het debuutalbum van de elektropoppunkers nog even op zich laat wachten mag de pret niet drukken. Het tweede uur staat in het teken van de mannen achter platenzaak Da Capo, die bepaald geen blad voor de mond nemen.

Winnaar van de Utracks Award, Findel, gaat touren door België, Engeland en Frankrijk. Dat het debuutalbum van de elektropoppunkers nog even op zich laat wachten, mag de pret niet drukken. Het tweede uur staat in het teken van de mannen achter platenzaak Da Capo, die geen bepaald geen blad voor de mond nemen.

FINDEL
Eind februari vertrekt Utracks Awardwinnaar Findel naar Engeland, België en Frankrijk voor een tour. Bassist Cedric Muyres legde onder andere via MySpace contact met bands uit de desbetreffende landen. "Het leek ons een leuk idee in het buitenland te touren. Het is nog gelukt ook," zegt Muyres. "Voor de Engelse poppunkband Three Stories High doen we drie shows het voorprogramma. Maar we doen ook wat optredens als headliner waar lokale bands ons voorprogramma verzorgen."

De tour staat al vast, het debuutalbum laat nog op zich wachten. Muyres: "Toen ik begon met boeken, dacht ik dat de cd wel uit zou zijn tegen de tijd dat we vertrokken." De release duurt echter wat langer dan verwacht. "Het artwork moet nog helemaal gemaakt worden en we zijn nog bezig met labels," legt Muyres uit. De releasedatum staat nu op 27 april. Engelse en Franse fans die na afloop naar de verkoopstand rennen, komen er bekaaid vanaf. "Misschien gaan we tegen die tijd nog een keer terug met de cd."

DA CAPO
In het tweede uur van Utracks worden Michel Terstegen en Michel van der Wouden van platenwinkel Da Capo geïnterviewd. De eerste richtte de zaak twintig jaar geleden op nadat hij eerst bij De Grammofoonwinkel werkte, en Van der Wouden is medewerker van het eerste uur. Terstegen over het verschil tussen beide heren; "Hij is punk, ik ben mod. Hij is Stones, ik ben Beatles." De leren broek wordt door Van der Wouden met kracht ontkend.

Het markante duo doet een paar stevige uitspraken. Dat beide Michels geen fan zijn van de plannen voor het Muziekpaleis steken ze niet onder stoelen of banken. Over de betrokken ambtenaren: "Het is tuig, die mensen dienen met pek en veren door de hele stad gejaagd te worden en daarna ingemetseld onder het nieuwe Vredenburg." Ook voor de programmering in de Domstad hebben de heren aanvankelijk geen goed woord over. Van der Wouden: "Al die muziekprogrammeurs roepen maar: 'we willen groter, we willen groter'. Maar ze zouden moeten roepen: 'we willen beter, we willen beter'. En dat doen ze niet want de programmering lijkt gewoon nergens naar." Waarna de heren er wel aan toevoegt dat ze gewoon oud worden en het al eens beter hebben gezien. Van der Wouden: "Maar als je in het Tivoli krantje kijkt, dan speelt iedere keer wéér De Dijk. Maar ik moet Tivoli wel nageven dat ze met Big Star hét concert van 2006 hadden."

Het duo zweert bij vinyl, boven cd's. Voor platen moet je meer moeite doen, waardoor je er meer een band mee krijgt. Van der Wouden: "In een tasje aan het stuur en hopen dat de hoek niet tussen de spaken komt. En dan die hoes, uitpluizen wat er allemaal op staat." "Cd's draaien is eten bij de McDonald's", vult zijn collega aan. De Michels zijn niet voor iedere bezoeker even aardig, zoals vinylverzamelaars die alleen kopen omdat het moet. Maar vooral dj's moeten het ontgelden. "Die hebben helemaal geen sjoege van muziek, die kopen het alleen omdat ze denken dat anderen het leuk vinden. Dan willen ze zo'n LP in één minuut doorknikkeren. Daar beginnen we gewoon niet aan."

Ook de zich als muziekkenners afficherende bekende Nederlanders -"de Leo Blokfluiten van deze wereld" moeten het ontgelden. Terstegen Over Giel Beelen: "Die gozer heeft echt geen moer verstand van muziek. Die beweert gewoon glashard dat de nieuwe cd van Ali B. goed is. Omdat hij daar waarschijnlijk geld voor krijgt om dat te draaien. [...] En mensen geloven dat soort sukkels. Leo Blokhuis is ook zo'n eikel, Jan Douwe Kroeske is de voorloper daarvan. Die mensen worden gezien als muziekautoriteiten in Nederland." Van der Wouden vult aan: "Het enige waar ze goed in zijn is kijken op google."

Beide heren zijn niet heel pessimistisch over de tanende muziekmarkt. 'Vinyl blijft, maar cd's worden steeds meer een niche." Wel maken ze zich zorgen over de sterk vergrijzende groep verzamelaars. "En mensen worden steeds wijzer via het hele E-bay fenomeen." Over de toekomst van Da Capo: "De verhouding vinyl - cd's zal altijd zo blijven, of nog meer vinyl." En ondanks alle spannende ontwikkelingen is het vooral "de poot stijfhouden".

In het derde uur van Utracks is er weer U-Pax, met in de studio Stropstrikkers en GMB. En als klap op de vuurpijl een freestyle met ReaZun op de Beat, King Jule op de Berimbau, GMB, Skaffa Lau en PAX op de mic!
Presentatie: Els Dragt en Stephan van Peursem (uur 1 en 2), Pax en Reazun (uur 3)
Techniek: Ralf Tinga en Richard van Galen
Regie: Ties Timmers

Uur 1 - King Me, Findel en de Herman Brood Academie
1 Lilian Hak - Stitch My Name
2 Gem - Go
3 Eon - Goodwave Interview met Michael van King Me
4 King Me - Pretty Girls
5 Marike Jager - Fling Flack Toodah!
6 Tjerk Ridder Band - Ik Laat de Liefde Toe
7 Spam - Punk ass fuck all Reportage Herman Brood Academie
8 Selma - Stereophoenix Rising
9 Eboman - Bounce to Diss Interview Cedric van Findel
10 Findel - Paper Pins & Peppermints
11 DJ DNA - Bounce 407

Uur 2 - Interview Da Capo: Michel en Michel
1 Love - Stephanie Knows Who
2 Noxious - Sunday Fools
3 The Prisoners - I'm a Fisherman
4 Femmepop - Hollywood
5 The Comedown - (I Am) Spoiled
6 Slingbacks - All pop no star
7 Shel Nayor - One Fine Day
8 Sara Johnston - Renata
9 Daryll Ann - Come Around
10 Rocket - Not that Kind of Girl

Uur 3 - U-Pax
1 Rakim - Guess who's back
2 Reakwon the chef - Only built 4 cuban linx
3 J Dilla - Crushin' (Yeeeeaah!)
4 Blaxtar (ft Dinopha) - Dus dat
5 Stropstrikkers - Grimey en rof!
6 Kypski & Lah - Dronken
7 perC - De gave
8 Busta Flex ft. Sully Sefil - Lyrics d'enfoires
9 Keynote Speakerz - Summer 4 Autumn
10 Common - Chi-city
11 Jiggy Dje - Noah's Ark
12 GMB - Meanwhile
13 Freestyle met ReaZun op de Beat, King Jule op de Berimbau, GMB, Skaffa Lau en PAX op de mic