Wie hem bij een concert van één van de Excelsiorbands ziet genieten, zal vermoeden dat hij de grootste fan is. Geen verkeerde inschatting wellicht. Zijn liefde voor muziek en een combinatie van 'onbescheidenheid, ijver en bemoeizucht' deden Ferry Roseboom ongeveer elf jaar geleden het platenlabel Excelsior Recordings oprichten. Een profiel van een vriendelijk nuchtere maar eigenzinnige platenbaas.

Zijn liefde voor muziek begon ooit op de slaapkamer van een vriendje met hardrock van Rory Gallagher. Van de harde rock ging het via Neil Young en punk naar The Ramones. Inmiddels luistert Ferry Roseboom (42) naar van alles via BBC Radio 6. Oud én nieuw. Uiteindelijk zegde hij voor de muziek zijn kantoorbaan op en begon samen met Frans Hagenaars Excelsior Recordings. Het begon allemaal met 7-inches uitbrengen op het Electrolux-label, dat later zijn naam wijzigde in Excelsior. "Ik vind 7-inches erg mooi en niemand anders deed dat toen. Er waren een paar bandjes die ook graag een plaatje wilden maken en dus deden we dat gewoon.Er zat geen masterplan achter. Of eigenlijk ook weer wel. Maar er werd niet over vergaderd of hard over nagedacht, het was meer 'the spur of the moment'. Ik deed het omdat ik niet anders kon. Het was een combinatie van onbescheidenheid, ijver en bemoeizucht."

Excelsior decennium
Echte verwachtingen had de bekende platenbaas niet, elf jaar geleden. Misschien kan hij juist daarom nu erg tevreden zijn. "Ik ben er hartstikke blij mee. Dit is het mooiste dat er is. Dat je hiermee het hoofd boven water kunt houden. Ik tel elke dag mijn zegeningen." Het meest trots is hij altijd op de nieuwste platen uit de Excelsiorstal. Zoals nu op het debuutalbum van Do The Undo. "Zoals die nu in de Top100 verschijnt, dat 'ie goed verkoopt en mensen hem mooi vinden. Dat maakt mij heel trots." Op het moment is die plaat nu elfhonderd keer over de toonbank gegaan. "Dat is hartstikke goed."

Weerzin tegen critici
Als er iemand is die zich niet zal laten meeslepen door het succes, dan is het Roseboom zelf. Zo stond er vorig jaar een stuk in de Volkskrant over het tienjarig jubileum. Dat heeft hij niet eens gelezen. "Ik lees nooit dingen over Excelsior. Daar heb ik een hekel aan." Recensies leest hij wel, maar niet van harte. "Eigenlijk zou ik dat liever ook niet doen. Niets is mooier dan een goede recensie, maar ik vind het allemaal onzin. Het is maar een mening. We moeten aardig zijn tegen critici, maar het blijven de minst bedeelden onder ons."

Suggesties omtrent zijn vriendschap met Volkskrant-recensent Gijsbert Kramer en positieve Excelsior-recensies in die krant wuift hij wegt. "Hij krijgt nooit eerder een plaat dan iemand anders. Ik vind het zelfs genant om hem een cd te geven. Er staan in de Volkskrant geen slechte recensies, omdat ze alleen aandacht besteden aan dingen die ze goed vinden. Dat vind ik een hele goede insteek. Net zoals ze dat in The New Yorker doen. Waarom zou je aandacht besteden aan iets dat slecht is? Als je je mening wilt verkondigen over iets dat je slecht vindt, doe je dat thuis maar. Ga dan niet op een zeepkistje staan." "Critici zitten altijd verkeerd. Ik chargeer nu, maar Herman Melville, de schrijver van Moby Dick, is helemaal afgebrand in de pers. Net als Emily Brontë. Hele grote kunstenaars die door hun tijdgenoten - die zo nodig iets moesten opschrijven - niet op hun waarde werden geschat."

Rechtlijnig
Roseboom is een rechtlijnig figuur. Spijt kent hij niet. Ook niet van bandjes die hij had kunnen tekenen, maar heeft laten lopen. "Niet omdat ik het allemaal zo goed weet, maar ik kan me er geeneen herinneren." Hij krijgt regelmatig tips binnen over bepaalde bands, maar meestal leert hij ze per toeval kennen. Zoals bij de winnaar van de Popprijs 2006 Spinvis. Die stuurde weliswaar een demo op, maar iemand zette het toevallig op tijdens een weekendje weg.

Risico's gaat hij niet uit de weg. "Je moet dingen soms gewoon doen om erachter te komen of het werkt. Als het bij jezelf werkt, hoop je maar dat de rest van de wereld het met je eens is. Als ik af zou gaan op wat andere mensen vinden, dan hadden we zoiets als Spinvis helemaal niet gedaan. Er waren genoeg mensen die zeiden 'waar kom je nou mee aan, dit kun je echt niet maken'."

Zo nu en dan roept Roseboom iets, waar hij op dat moment vol van is, maar even later alweer laat varen. Zo zou Excelsior geen singles meer en even later alleen nog maar vinyl uitbrengen. Onlangs deden geruchten de ronde over een manifest waarin zou komen te staan dat mensen tijdens concerten hun mond moeten houden. "In het buitenland luisteren mensen gewoon netjes naar de muziek, hier zijn mensen zo ongelooflijk onfatsoenlijk om door alles heen te ouwehoeren als er iemand op het podium staat die mooie muziek maakt. Als je het niet mooi vindt, ga dan naar het café om te praten. Het is echt vreselijk." "Dus dat ga ik ook zeker een keer doen. Net zoals ik ook een keer een spandoek wil uitrollen waarop staat dat het oude Tivoli behouden moet blijven en dat stomme Muziekpaleis er niet moet komen." Hij is er grondig van overtuigd dat velen het met hem eens zijn. "Waarom moet er een lelijk nieuw gebouw komen als er al een mooi gebouw is?"

Beluister het hele interview met Ferry Roseboom in de uitzending van Utracks van woensdag 31 januari 2007.
Presentatie: Philomene Dewaide en Stephan van Peursem (uur 1 en 2), Cybercase (uur 3)
Techniek: Erik van Oort
Regie: Richard van Galen

Uur 1 1 C-mon & Kypski - Make My Day 2 Taxi to the ocean - Under The Sheets 3 Stropstrikkers - Brandklok Interview Thomas Sohilait van We vs. Death 4 We vs. Death - Yes We Went To Novgorod 5 Kismet - TV On 6 Lesbian Mouseclicks - Borderline Label 7 Sarah - Please 8 Ponoka - September Interview met Ocker Gevaerts van Leaf 9 Leaf - Wonder Woman 10 Kluge Leute - Bowlingbaan 11 Good Dog Happy Man - Profound 12 Transatlantic Bunnies - Formula One Generation

Uur 2: Ferry Roseboom van Excelsior 1 Moss - Light Of My Life 2 Do The Undo - Son Of A Gun 3 Spinvis - Dag 1 4 Alamo Race Track - The Northern Territory 5 Hospital Bombers - Bad Neighbourhood 6 Voxtrot - Raised By Wolves 7 Daryll-Ann - I Could Never Love You 8 Fixkes - Kvragetaan 9 Hallo Venray - Kicking 10 GEM - Strangers In The Night

Uur 3: Summer Darkness Winter Edition 1 Feindflug - Stukas Im Vizier 2 Supreme Court - Voice Of Lying 3 Cyborg Attack - Psycho-X 4 Straftanz - Straftanz (Nord) 5 Rabia Sorda - What U Get Is What U See 6 Fabrikc - Notfall (reworked) 7 Noisuf-X - Tinnitus (remix Heimataerde) 8 Tyske Ludder - Canossa 9 Feindflug - Gulag 10 Emily Autumn - Opheliac 11 Rotersand - Dare To Live (Sr version)