Storybox vraagt fans om hulp bij videoclip Storybox vraagt fans om hulp bij videoclip

Utrechtse countrypoppers treden in de voetsporen van CSS en Beastie Boys

Storybox vraagt fans om hulp bij videoclip

Utrechtse countrypoppers treden in de voetsporen van CSS en Beastie Boys

De Utrechtse band Storybox roept fans op foto’s in te sturen voor hun nieuwe videoclip. Dat mag een saaie werkdag zijn, maar ook een wild feestweekend. Het past in een internationaal losgebarsten rage onder muzikanten om fans de camera in handen te geven.

Utrechtse countrypoppers treden in de voetsporen van CSS en Beastie Boys

Time Magazine riep vorig jaar de internetgebruiker uit tot persoon van het jaar, sites als Youtube en Hyves worden overspoeld met amateurbeeldmateriaal. Er is geen twijfel over mogelijk: de consument is aan het woord. Zelfs met je mobiele telefoon kun je per slot van rekening tegenwoordig haarscherpe plaatjes schieten. Dat moet ook de Utrechtse band Storybox gedacht hebben. Zij vragen hun fans een dag in een fotoserie vast te leggen. Dat mag een saaie werkdag zijn, maar ook een wild feestweekend. Frontman Helge Slikker van Storybox: “We zijn ontzettend benieuwd wat we toegestuurd krijgen. We hebben geen idee. Gaan we de mensen zelf veel op foto’s zien? Of juist helemaal niet? Wordt het de harde werkelijkheid?”

Storybox is niet de eerste die zijn fans aan het woord laat. Het is de laatste tijd een rage onder muzikanten. Onlangs nog deed CSS een soortgelijke oproep: creatievellingen konden aan de slag met een zogeheten “green screen” video van hun nieuwe single ‘Alcohol’. De band is opgenomen, de achtergrond is vrij in te vullen. The Decemberists kwamen al eerder op dat idee. Dj Shadow liet fans complete filmpjes maken bij zijn single ‘This Time’. Meest origineel is nog wel de concertregistratie Awesome; I Fucking Shot That! van de Beastie Boys, vanuit het publiek gefilmd door vijftig willekeurige concertbezoekers. De film was onlangs te zien op het filmfestival in Rotterdam. Dat je voor zo’n project de band niet eens voor nodig hebt, lieten fans van Daft Punk zien, die zelf het volledige concert van de Fransen op Coachella bij elkaar monteerden uit opnamen van mobiele telefoons.

Het clipidee van Storybox is wel iets bescheidener. Slikker: “Onze vorige clip had veel beweging, nu maken we juist een filmpje met stilstaande beelden. De meeste clips zijn heel snel, wij willen wel eens wat anders. Jeremy Jansen, die ook de vormgeving van ons album heeft gedaan, heeft al wat tests gedaan. Het ziet er fantastisch uit. We hebben expres niet gezegd om welk liedje het gaan, zodat mensen zich daar niet door laten leiden. Als we zelf foto’s zouden maken, kom je toch op een beeld uit waarvan je vindt dat het klopt. Nu laten we ons verrassen.” Eerlijk is eerlijk: de hulp van fans is niet alleen leuk, het is nog goedkoop ook. “Natuurlijk. We zijn niet helemaal niks kwijt, maar het is altijd goedkoper dan vijf camera’s huren.”
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht