Zaterdag 25 mei is Schmetterling Records terug met een eigen evenement en het belooft een goed gevulde dag te worden. De heren van het Tilburgse cassettelabel zijn al een lange tijd bezig met de voorbereidingen. Zo zullen de Nijmeegse bands Misprint en Outahead (beide geselecteerd voor Popronde 2024) zorgen voor het nodige gruizige gitaargeweld, kun je een tattoo laten zetten door Atilla en kun je natuurlijk genieten van een exclusief gebrouwen biertje. Maar wie zitten er nou eigenlijk achter Schmetterling, hoe is het label ontstaan en hoe is deze samenwerking met LOC Brewery tot stand gekomen?

Schmetterling Records is geboren uit een liefde voor DIY-cultuur en de underground bandcultuur van Nederland. Oprichters Thijs Linskens, Bram van der Aa, Pepijn Mulder en Jochem Hillemans waren - en zijn - het niet eens met de manier waarop veel labels met muzikanten omgaan. Op old school cassettes brengen zij muziek uit van de acts die nog niet de aandacht krijgen die ze wel verdienen, en dat doen ze op een zo eerlijk mogelijke manier. De rechten van de muziek blijven van de artiest zelf en de winst op de cassettes wordt eerlijk verdeeld. Geen shady wurgcontracten of juridisch geneuzel, gewoon goede muziek uitbrengen is het motto. Zo hopen ze de scene te steunen en een creatieve community op te bouwen.

Maar cassettes, die zijn toch allang uitgestorven? Die komen toch niet meer terug? Waarom zou je daarop dan muziek uitbrengen? Het korte antwoord: “Omdat het vet is.” Het lange antwoord: “Het cassettebandje is decennialang het vlaggenschip geweest van de DIY-cultuur. Het is snel, makkelijk, goedkoop en in lage oplagen uit te brengen, dat maakt het een toegankelijke manier om muziek uit te brengen.” Het biedt Schmetterling Records de mogelijkheid muziek van artiesten uit te brengen die anders niet uitgebracht zouden worden door grotere labels. Op deze manier kunnen zij acts een podium bieden die dat anders minder snel zouden krijgen.

En het werkt: ondertussen heeft Schmetterling al zestien releases op hun naam staan met bands als Andy & The Antichrist, TAPE TOY, NORE en Wasted Youth Club. Nu heeft het label samen met LOC Brewery een gehele dag georganiseerd die in het teken staat van alles waar het voor hen om draait: bands een podium geven. En natuurlijk met een lekker biertje in de hand toekijken. Stoppen zit er dan ook niet in; het is veel te leuk. En wie weet, misschien verdienen ze er ooit nog geld aan.

Ergens in februari verzamelen de vier zich bij de LOC Brewery waar bierbrouwer Pim ze staat op te wachten. Samen met hem hebben ze de hele dag hard gewerkt aan een eigen gebrouwen biertje; een hoppy pale ale is waar het naar zou smaken volgens Pepijn Mulder. Het drankje is exclusief gebrouwen voor Schmetterling Brauhaus, nog een extra reden om langs te komen. 

Misprint mag om drie uur de spits afbijten, overigens geen onbekende voor wie bij de eerste editie van Schmetterfest aanwezig was. Daar speelden ze hun debuut-EP Binnenkant van een Raam, dat tevens als cassette verkrijgbaar is. Om 21.00 uur speelt Outahead een set, zij brachten eind 2023 hun debuut-EP Copycat uit, met songteksten die gaan over de complexiteit van leven in de hedendaagse maatschappij. Tussen de bands door draaien DJ Jan en VanZon op vinyl, verwacht veel Braziliaanse funk en psychedelische rock. En kun je exclusief ontworpen flash tattoos laten zetten door Atilla, of een door hem ontworpen t-shirt scoren.  

Schmetterling Brauhaus gaat het vijfde evenement worden van het label. Een dagprogramma gevuld met bands, kunst, bier, tattoo's, kleding, gitaren, nog meer muziek en gezelligheid. Eigenlijk alles wat de makers vet vinden is op deze dag aanwezig. Hier wil je bij zijn en het grootste voordeel.. Het is gratis!