Met de vakantiesluiting van onder meer Paradox en Schouwburg Concertzaal Tilburg is de zomer als altijd een tamelijk concertluwe periode, maar gelukkig is het ook de tijd van de festivals, zowel buiten onze stad als daarbinnen - zo strijkt Mundial Korvel de eerste zondag van juli neer op het Korvelplein, terwijl Het Moment twee weekjes later de Spoorzone tot hiphopparadijs omtovert. Genoeg te beleven kortom.

MUNDIAL KORVEL @ KORVELPLEIN

Voor het derde jaar op rij wordt het Korvelplein voor een dag getransformeerd tot interculturele ontmoetingsplek tijdens Mundial Korvel. Dit jaar kun je genieten van de Afrikaanse klanken van Nana Benz Du Togo en Tabanka, waar het Meral Polat Trio en Chica Chica je meenemen naar respectievelijk Azië en Zuid-Amerika. Toegang is vrij en qua weer ziet het er veel rooskleuriger uit dan vorig jaar, dus ga vooral.

IK BRAND VAN BINNEN @ DE NACHTZUSTER

Onder bovenstaande, intrigerende noemer organiseert De Nachtzuster deze vrijdag een muzikale avond waar ruimte is voor de geavanceerde indiepop van Radio Trapani, de melancholische liedjes van Penny Roox en de elektronische geluiden van FRTRNL. Alle reden om vanavond eens een kijkje te gaan nemen bij het Carré in onze stad, te meer daar de entree gratis is. Druk dus gerust op die 'Yes!'-knop op de website

ZAK PERRY + GRAMMYLOU @ LITTLE DEVIL

D'n Devil gaat verbouwen deze zomer: in verband met mogelijke geluidsoverlast wordt de achterzaal beter geïsoleerd. De laatste gelegenheid om de legendarische stickermuren van de oude zaal te bewonderen is bij de hardrockshow van Asomvel de twintigste juli, maar als country, roots en americana meer je ding zijn, kun je de zondagmiddag ervoor nog terecht bij Zak Perry & The Beautiful Things en Grammylou.

KRAAK KERMIS @ DE NIEUWE VORST

Tijdens de Tilburgse Kermis biedt het Kraak-initiatief van De Nieuwe Vorst een aangename schuilplek voor alle flikkerende lichten en schelle geluiden met een vijfdaags minifestival. Muziek is hier niet altijd het voornaamste ingrediënt, maar lijkt zeker de eerste paar dagen wel sterk vertegenwoordigd met onder meer Vegan Music, Fata Boom, Brik Tu Tok en Frankie. Een fijn alternatief kinderpartijtje dus.

HET MOMENT 2024 @ SPOORZONE

Voor fans van Nederlandstalige rap en hiphop is zaterdag de twintigste de datum om dik in de agenda te omcirkelen, want dan keert Het Moment terug in de Spoorzone. Met grote namen als Boef, Winne en Zwart Licht, maar ook met heel veel aanstormend talent, is dit hét moment (what's in a name) om los te gaan op oude favorieten en meteen nieuwe grootheden te ontdekken. Laat die kans niet aan je voorbijgaan.

H_U_T._ + &THE + DELETED MEN @ HALL OF FAME

Eenieder die niet kan wachten tot het Murf/Murw-festival onze stad opnieuw verblijdt met allerhande vreemdheid in het laatste weekeinde van september (en laten we eerlijk zijn, wie zit daar nu niet op te wachten), kan deze zondagmiddag alvast terecht in de Hall. Daar zullen het experimentele collectief H_U_T._, de lieverds van &THE en het herrietrio Deleted Men ons voor nop op hun klanken trakteren. Ben erbij.

WILHELMINAPARK VIERT DE ZOMER @ WILHELMINAPARK

Webstek, Facebook en Instagram geven ons op moment van schrijven behalve de data van dit festijn nog geen inhoudelijke informatie over wie of wat zoal komt spelen in augustus in het Wilhelminapark, maar feit is dat er elk jaar wel boeiende acts op het programma staan. Vandaar dat we dit zomerfeest toch opnemen in dit overzichtje, met de boodschap te zijner tijd eens een kijkje te nemen op het wereldwijde web.

THE DILLINGER ESCAPE PLAN @ 013

In augustus heeft 013 enkele grote namen in het rock- en metalbereik op de rol staan. De shows van The Cult en Opeth zijn al uitverkocht, maar die van The Dillinger Escape Plan op de achtste en The Amity Affliction op de eenentwintigste nog niet. Beide bands vieren jubilea van sterke albums: in het geval van TDEP is dat het ongeëvenaard intense Calculating Infinity, dat vijfentwintig wordt. Dat wordt gaaf.

ONYX @ CULTUURFABRIEK HALL OF FAME

De Hall doet in de oogstmaand even een zomertukje, maar ontwaakt weer met een schok op de laatste dag van de maand, om plaats te bieden aan het Amerikaanse Onyx, een hiphopgroep die met name in de jaren negentig furore maakte. Ondersteund door McGyver gaan deze gasten vanavond laten zien of ze het nog in zich hebben, als je in ieder geval in staat en bereid bent hier de ticketprijs voor neer te tellen.